Saslušanje u parlamentu i zbog stečajnih postupaka

Poslanici iz Odbora za ekonomiju će 16. marta saslušati direktora Poreske uprave o radu te institucije
845 pregleda 1 komentar(a)
DRI utvrdila da je stečajni sistem podložan prevarama: Privredni sud, Foto: Savo Prelević
DRI utvrdila da je stečajni sistem podložan prevarama: Privredni sud, Foto: Savo Prelević

Skupštinski odbori za ekonomiju i politički sistem sredinom ovog mjeseca održaće konsultativno saslušanje o sprovođenju stečajnih postupaka u Crnoj Gori. To je inicijativa poslanika SDP-a Raška Konjevića na juče održanoj sjednici Odbora za ekonomiju, koji je podržao predlog izmjena i dopuna Zakona o stečaju.

Na inicijativu SDP-a, 16. marta će biti i kontrolno saslušanje direktora Poreske uprave Miomira M. Mugoše u vezi sa radom te institucije u oblasti nadzora i naplate poreskog duga.

Za sprovođenje stečajnih postupaka nadležan je Privredni sud, kojim rukovodi Blažo Jovanić.

Konjević je, obrazlažući inicijativu, kazao da ta oblast ne funkcioniše adekvatno.

“Stečajne postupke ne možemo godinama da završimo i ne znam da li je to zbog naknade stečajnim upravnicima ili nečeg drugog. Stečaj se sprovodi kad se firma potpuno očisti i onda je zaštita povjerilaca kroz stečajni postupak potpuno besmislena. Poreska uprava obično pokrene stečaj kad je sigurna da firma nema ništa, a država svoju imovinu ne umije da štiti i onda je zatrpavaju Privredni sud velikim brojem postupaka koji traju i koštaju”, rekao je Konjević.

Poslanik DPS -a Filip Vuković je ocijenio da ima stečajnih upravnika sa srednjom školom, pa su naknadno diplomirali na privatnim fakultetima.

Državna revizorska institucija (DRI) je utvrdila da neblagovremeno pokretanje stečajnih postupaka, uz nedovoljnost stečajne mase i nedovoljno efikasne mjere naplate prije uvođenja stečaja za posljedicu imaju da Crna Gora gubi značajne javne prihode. DRI je ukazala na podložnost stečajnog sistema na zloupotrebe i prevare kroz uvođenje stečaja jer zaštita i integritet stečajnog sistema zavise od identifikovanja prevara i zloupotrebe i preduzimanja odgovarajućih akcija.

DRI je utvrdila da ne postoji sistematski program za identifikaciju otkrivanja uobičajenih prevara visokog rizika, već se sistem oslanja na inicijativu povjerilaca i stečajnih upravnika. Smatraju da Poreska uprava (kao povjerilac) nedovoljno koristi pravne institute, čijom primjenom je moguće zloupotrebe spriječiti ili otkloniti posljedice.

Bonus video: