Sekulićeva ne odgovara parlamentu

Ministarka ekonomije ne dostavlja informaciju o tome zašto kasni drugi tender za istraživanje nafte
2824 pregleda 0 komentar(a)
Novi tender najavila za kraj 2018.: Dragica Sekulić, Foto: Boris Pejović
Novi tender najavila za kraj 2018.: Dragica Sekulić, Foto: Boris Pejović

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić nije odgovorila na dopis nezavisnom poslaniku Aleksandru Damjanoviću o tome zašto kasni raspisivanje novog tendera za istraživanje nafte i gasa u crnogorskom podmorju koji je najavila za kraj 2018. godine.

Damjanović je dopis, shodno poslovniku parlamenta, uputio 14. februara, a pošto Sekulićeva nije odgovorila u roku od dvije sedmice, poslanik je ponovo 3. marta uputio novi dopis generalnom sekretaru Skupštine Aleksandru Jovićeviću u kome traži da on preuzme mjere iz svoje nadležnosti koje predviđa skupštinski poslovnik, kako bi ministarka dostavila odgovor.

“Tenderska dokumentacija za novi tender za istraživanje nafte i gasa u crnogorskom podmorju je pripremljena i očekuje se da taj tender bude objavljen do kraja ove godine”, rečeno je zvanično u Ministarstvu ekonomije početkom decembra 2018. godine, a onda je u martu 2019. godine tvrđeno “da je u toku međusektorsko usaglašavanje i da će nakon toga uputiti dokumentaciju Vladi”.

Ovaj tender za istraživanje razlikovaće se od prvog na kojem su dodijeljeni ugovori za istraživanje i proizvodnju u crnogorskom podmorju, a ključna razlika je to što ne uključuje prava proizvodnje ugljovodonika.

“Cilj novog tendera za istraživanje je prikupljanje seizmičkih podataka, njihov procesing i interpretacija dobijenih rezultata, a sve u cilju povećanja nivoa znanja o potencijalnosti nalaženja komercijalnih ležišta nafte i gasa u našem podmorju. Ne uključuje prava proizvodnje ugljovodonika. Njime će se stvoriti preduslovi za objavljivanje novog, drugog tendera za dodjelu ugovora o koncesiji za istraživanje i proizvodnju nafte i gasa. Namijenjen je tzv. “multiclient geofizičkim kompanijama” koje će o sopstvenom trošku i riziku izvršiti seizmička istraživanja crnogorskog podmorja i nakon toga nude i prodaju interpretirane podatke naftnim kompanijama. Država je vlasnik podataka, a kroz ugovor daje pravo kompanijama da te podatke nude većem broju klijenata”, objašnjeno je iz Ministarstva ekonomije početkom decembra 2018. godine.

Njime će biti obuhvaćeni svi blokovi podmorja koji nisu dio dva postojeća ugovora o koncesiji za istraživanje i proizvodnju koji su dobili italijansko-ruski konzorcijum Eni-Novatek i grčki Energean.

Prvi tender za istraživanje nafte u crnogorskom podmorju je raspisan krajem jula 2013. godine, a zatvoren je 15. maja 2014. i odnosi se na 13 istražnih blokova.

Bonus video: