Konjević: Agencija za zaštitu konkurencije je primjer zarobljene institucije

Pomoćnica ministra ekonomije za unutrašnje tržište i konkurenciju Biljana Jakić kazala da nije saglasna sa Konjevićem, da mišljenje Agencije nije konačno i da EK očekuje njeno postupanje u slučaju 155 miliona za MA
1228 pregleda 1 komentar(a)
Debata o konkurenciji - jedinom poglavlju koje Crna Gore nije otvorila: Sa Odbora za evropske integracije, Foto: Luka Zeković
Debata o konkurenciji - jedinom poglavlju koje Crna Gore nije otvorila: Sa Odbora za evropske integracije, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 14.03.2020. 13:05h

Ministarstvo saobraćaja početkom naredne sedmice treba da dostavi dopunsku dokumentaciju na zahtjev Agencije za zaštitu konkurencije (AZK) koja vodi ispitni postupak o tome da li je Vlada, na predlog tog resora, dodijelila 12,7 miliona eura Montenegro Airlinesu (MA) u skladu sa Zakonom o kontroli dodjele državne pomoći. AZK je taj postupak pokrenula 18. oktobra prošle godine.

To je kazao juče predsjednik Savjeta AZK Miodrag Vujović na sjednici skupštinskog Odbora za evropske integracije koji je organizovao okrugli sto na temu „Poglavlje 8 - Da li Crna Gora ima zdravu konkurenciju, u skladu sa EU pravilima“.

Poglavlje 8 se odnosi na zaštitu konkurencije i jedino je koje država nije otvorila.

Vujović je, odgovarajući na izjavu poslanika SDP-a Raška Konjevića da nema javnih informacija kada će taj postupak biti završen, rekao da je resor kojim rukovodi ministar saobraćaja Osman Nurković u roku od 30 dana od pokretanja ispitnog postupka dostavio traženu dokumentaciju. Vujović je objasnio da je AZK analizirao tu dokumentaciju, ali je naložio Ministarstvu saobraćaja da dodostavi dopunske informacije.

“Taj rok ističe krajem ove ili početkom naredne sedmice”, rekao je Vujović.

Novac čiju dodjelu ispituje AZK izvršna vlast je dala nacionalnom avioprevozniku 2018. godine u iznosu od 7,2 miliona eura i 5,5 miliona prošle godine.

Predsjednik Odbora direktora MA Nikola Vukićević kazao je da je njihova prošlogodišnja analiza pokazala da je 47 odsto putnika došlo aviokompanijama koje su iz zemalja koje nijesu članice EU i koje te države finansijski pomažu.

“Ako je situacija na crnogorskom tržištu takva ko će da zaštiti MA od nelojalne konkurencije”, pitao je Vukićević.

Vujović je rekao da je upoznat sa situacijom u vezi sa niskobudžetnim kompanijama, ali da to nije u nadležnosti Agencije.

“AZK nije nadležna u tom slučaju. Odgovor morate potražiti od drugih nadležnih institucija”, objasnio je Vujović.

Volio bih da Agencija za zaštitu konkurencije ima prisniji odnos sa menadžmentom nacionalnog avioprevoznika”, izjavio je predsjednik Savjeta AZK Miodrag Vujović

On je dodao da bi volio da AZK ima prisniji odnos sa menadžmentom nacionalnog avioprevoznika. Na sjednici je ponovo pokrenuto pitanje postupanja AZK u slučaju usvajanja lex specijalisa za MA kojim je definisano da Vlada obezbijedi držvnu podršku od ukupno 155 miliona eura.

“AZK je primjer zarobljene institucije i ona je operativno tijelo samo na papiru, a reforme se fingiraju. Parlament je usvojio zakon o pomoći MA, a AZK na taj dokument nije dala mišljenje. Kada ste vidjeli da je dokumentacija nepotpuna trebalo je da pozovete Vladu da povuče zakon umjesto da dajete mišljenje bez mišljenja”, poručio je Konjević.

Pomoćnica ministra ekonomije za unutrašnje tržište i konkurenciju Biljana Jakić, kazala je da nije saglasna sa stavovima Konjevića, kao i da mišljenje AZK nije konačno, već da EK očekuje postupanje AZK u konkretnom slučaju.

Jokićeva i glavni pregovarač Aleksandar Drljević saopštili su da je država prošle godine u decembru ispunila sva početna mjerila za otvaranje Poglavlja 8 u pregovorima sa Evropskom unijom, ali nijesu mogli da preciziraju kada će ono biti otvoreno.

“Usvojili smo pregovaračku poziciju i očekujemo međuvladinu konferenciju da se poglavlje otvori”, kazala je Jokić.

Drljević je rekao da je će otvaranje pregovora u Poglavlju 8 predstavljati adekvatnu valorizaciju ostvarenih rezultata, imajući u vidu da je Crna Gora unaprijedila zakonodavni i institucionalni okvir u oblasti konkurencije i državne pomoći i dobila zvaničnu potvrdu o ispunjenosti početnih mjerila u tom poglavlju.

“Odlučni smo u sprovođenju svih planiranih reformi u ovoj oblasti, a posebno jačanju kapaciteta AZK. U narednom periodu će se posvetiti posebna pažnja sprovođenju novih zakonskih rješenja koja imaju za cilj održavanje jednakih uslova za sve učesnike na tržištu, praćeni principima fer konkurencije“, rekao je Drljević. Ma.M

Problem što nema nadzora parlamenta nad dodjelom državne pomoći

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović kazao je da AZK nije nezavisna institucija, ni u institucionalnom, ni u finansijskom smislu.

On je istakao da je izmjenama Zakona o zaštiti konkurencije od 2018. godine AZK preuzela kontrolu dodjele državne pomoći i da je od tada parlament ostao uskraćen za mogućnost da razmatra izvještaje u vezi sa dodjelom državne pomoći.

“Oni se sada dostavljaju samo na uvid, a ne na razmatranje. To je niži nivo transparentnosti koji imamo u odnosu na period kada je postojala Komsija za kontrolu dodjele državne pomoći. Zakon gdje izostaje parlamentarni nadzor izglasala je vladajuća većina u ovom parlamentu”, rekao je Damjanović.

On je ocijenio problematičnim i to što Savjet AZK ne bira direktora Agencije, već je to nadležnost Vlade.

“Pri tom, imamo situaciju da je ta pozicija i dalje u v. d. stanju”, istakao je Damjanović.

Vlada je na predlog Ministarstva ekonomije, u četvrtak ponovo imenovala Lepu Aleksić za v. d. izvršnog direktora AZK na period od šest mjeseci. Izvršna vlast to radi u kontinuitetu od jula 2018. godine.

Bonus video: