Ministarstvo finansija: Analiziramo moguće mjere, adekvatno ćemo odgovoriti

"Vijesti" su pitale Ministarstvo finansija da li zbog aktuelne situacije izazvane koronavirusom razmatraju uvođenje poreskih olakšica i koje mjere su državi na raspolaganju da bi se sanirale finansijske posljedice, kako će se sve odraziti na javne finansije i da li je izvjestan rebalans budžeta države
2877 pregleda 8 komentar(a)
Zgrada u kojoj se nalazi Ministarstvo finansija, Foto: Luka Zeković
Zgrada u kojoj se nalazi Ministarstvo finansija, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 17.03.2020. 09:44h

Predstavnici Ministarstva finansija kazali su da je u ovom trenutku još rano govoriti o konkretnim mjerama koje će biti preduzete sa aspekta fiskalne podrške jer se razmatraju sve opcije i mogućnosti, navodeći da je Vlada već donijela set mjera sa kojima je javnost upoznata.

"Trenutno se vrši analiza, obrađuju se podaci i razmatraju se sve opcije i mogućnosti, kako bi se adekvatno odgovorilo trenutnim okolnostima", zvanično su odgovorili su iz resora finansija "Vijestima".

"Vijesti" su juče pitale Ministarstvo finansija da li zbog aktuelne situacije izazvane koronavirusom razmatraju uvođenje poreskih olakšica i koje mjere su državi na raspolaganju da bi se sanirale finansijske posljedice, kako će se sve odraziti na javne finansije i da li je izvjestan rebalans budžeta države.

Vlada i Centralna banka, u saradnji sa komercijalnim bankama, kreiraće paket mjera da bi se minimizirao negativni uticaj pandemije koronavirusa na ekonomiju, građane i privredu.

To je najavljeno juče nakon sastanka premijera Duška Markovića i guvernera CBCG Radoje Žugića koji su se saglasili da je važno da se te mjere primjenjuju u krizi izazvanom virusom i tokom perioda kratkog oporavka.

Premijer je istakao da su svjesni pozicije u kojoj se nalaze građani i najveći dio privrede, te da će nastojati brzo i adekvatno da reaguju d bi ublažili negativne posledice koje će osjetiti cijeli svijet zbog pandemije virusa, dok je Žugić rekao da CBCG priprema set mjera.

Guverner Žugić i predstavnici svih poslovnih banaka, saopšteno je iz CBCG, konstatovali su juče na sastanku da nastavljaju sa kreditnom aktivnošću, dok će CBCG osigurati zakonski osnov koji bi omogućio bankama da restruktuiraju kredite čije je kašnjenje opravdano, odnosno uzrokovano posljedicama novonastale situacije.

"Dodatnu sigurnost uliva činjenica da se ova situacija desila u trenutku kada bankarski sektor ima veoma kvalitetne indikatore - adekvatan kapital i snažnu likvidnost. Konstatovano je da su sve banke obezbijedile mehanizme za redovno snabdijevanje bankomata gotovinom te da su privremeno ukinute naknade za podizanje novca na bankomatima, kao i naknade za korišćenje elektronskih plaćanja", saopšteno je iz CBCG.

Bonus video: