U Poreskoj upravi 202 radnika manje, angažovali bivše saradnike

Pravo da budu kući sa djecom zbog situacije sa koronavirusom iskoristilo je 86 zaposlenih PU, na bolovanju je 77 radnika, a 39 je penzionisano krajem prošle godine
2772 pregleda 0 komentar(a)
Poreska uprava, Foto: Zoran Đurić, Zoran Đurić, Zoran Đurić
Poreska uprava, Foto: Zoran Đurić, Zoran Đurić, Zoran Đurić

Poreska uprava (PU) je uz saglasnost Ministarstva finansija za obavljanje redovnih poslova angažovala one koje su u toj instituciji obavili pripravnički staž i dio osoba koje su radile u okviru programa “Stop sivoj ekonomiji”.

Iz PU je “Vijestima” rečeno da je to urađeno zato što je 86 zaposlenih u PU, zbog situacije izazvane koronavirusom, iskoristilo pravo da bude kući sa djecom koja nijesu starija od 11 godina, na bolovanju je 77 radnika, a 39 je penzionisano krajem prošle godine.

Ta institucija sada ima 202 zaposlena manje.

"PU je upoznala Ministarstvo finansija sa trenutnim stanjem po pitanju broja službenika i dobila saglasnost za dodatni radni angažman lica koja su u prethodnom periodu radila u PU kroz program „Stop sivoj ekonomiji“ ili pripravnički staž, te zbog toga posjeduju iskustva dovoljna za obavljanje tekućih aktivnosti, radi obezbjeđenja neophodnih preduslova za nesmetani rad ove institucije. Imajući u vidu naredbu Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje donijetu u cilju prevencije širenja zarazne bolesti Kovid-19 izazvane novim koronavirusom, 86 zaposlenih koristi pravo na plaćeno odsustvo kao roditelj/staratelj, usvojilac ili samohrani roditelj djeteta koje nije starije od 11 godina. Uz to, 77 službenika odsutno je sa posla po osnovu prava na plaćeno odsustvo zbog bolovanja”, zvanično je “Vijestima” odgovoreno iz PU.

PU, kako su objasnii, ulaže maksimalne napore da i u otežanim okolnostima, obezbijedi da se poslovanje odvija redovno, zbog čega je dio zaposlenih preraspoređen na poslove koji u ovom momentu predstavljaju prioritet, u prvom redu na poslove naplate i usluga poreskim obveznicima.

“Imajući u vidu broj službenika koji je odsutan sa posla zbog nastale epidemiološke situacije, kao i da je već krajem 2019. godine zbog odlaska u penziju prestao radni odnos za 39 službenika u ovom momentu u PU je 202 zaposlena manje. Zato je jedan dio zaposlenih angažovan na više referata kako bi se omogućilo nesmetano sprovođenje nadležnosti poreskog organa”, objašnjeno je iz PU.

Bonus video: