Bruto paket od oko 50 miliona: Subvencije vežite za prosječnu platu, zatvorene osloboditi dažbina

Predstavnici sindikata i poslodavaca nezadovoljni visinom i obuhvatnošću predloženih mjera, očekuju da to bude značajnije u konačnom paketu. Saznali su na sastanaku da drugi paket mjera vrijedi 50 miliona eura u bruto iznosu, odnosno da je neto trošak za državnu kasu od oko 30 miliona za ta dva mjeseca, kazali su "Vijestima" učesnici sastanka
30779 pregleda 35 komentar(a)
Čuvamo radna mjesta: Ministarka ekonomije Dragica Sekulić dolazi na sastanak, Foto: Luka Zeković
Čuvamo radna mjesta: Ministarka ekonomije Dragica Sekulić dolazi na sastanak, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 11.04.2020. 13:45h

Direktna pomoć države iz predloženog paketa mjera podrške privredi i građanima za april i maj iznosiće oko 50 miliona eura u bruto iznosu, otkriveno je juče na sastanku članova vladine radne grupe sa predstavnicima sindikata i Unije poslodavaca (UPCG), kazalo je “Vijestima” nekoliko učesnika.

To je državnom budžetu neto trošak od oko 30 miliona za dva mjeseca.

Sagovornici “Vijesti” očekuju da će iznos i obuhvat državne pomoći biti značajniji u konačnom predlogu mjera koji bi mogao biti usaglašen do kraja naredne sedmice.

Traženo je da se subvencija zarade ne veže za minimalnu već za prosječnu zaradu, kao i da se poslodavci čija je djelatnost zabranjena u potpunosti oslobode plaćanja svih poreza i doprinosa, kao i lokalnih dažbina.

Predloženi paket u bruto iznosu od 50 miliona, prenosi više učesnika sastanka da im je objašnjeno, odnosi se na subvencije za isplatu 70 odsto minimalne zarade (155 eura) za zaposlene u preduzećima gdje je zabranjen rad, kao i za radnike u karantinu, izolaciji i one koji su iskoristili mogućnost da ostanu kući da bi čuvali djecu mlađu od 11 godine, kao i za oslobađanja od plaćanja poreza i doprinosa na taj dio zarade.

Preduslov dobijanja subvencije je da je izmiren dug za poreze i doprinose za 2019. godinu i da se redovno izmiruju obaveze po reprogramu, osim one koje su odložene prvim mjerama.

U tu cifru računaju se i subvencije za plaćanje računa za struju socijalno ugroženim kategorijama, isplata jednokratne pomoći od 50 eura nezaposlenima i socijalno ugroženim, kao i subvencije poslodavcima za zapošljavanje novih radnika, odnosno registrovanje radnika koji su do sada radili na crno.

Kemal Purišić
Hoće li proširiti spisak socijalno ugroženih: Resorni ministar Kemal Purišić(Foto: Luka Zeković)

Iz Privredne komore, čiji su predstavnici juče prisustvovali sastanku, saopštili su da su zadovoljni predloženim, ocjenjujući da to čuva radna mjesta i likvidnost privrede.

Iz Vlade su im saopštili da predloženo doprinosi očuvanju radnih mjesta i stvaranju pretostavi za brži oporavak ekonomije i standarda građana, da obuhvataju preko 100.000 zaposlenih i više hiljada preduzetnika, mikro, malih i srednjih firmi koje imaju do 250 zaposlenih.

Objašnjeno je da se subvencije odnose na djelatnosti čiji je rad zabranjen i koje su ugrožene, odnosno čiji je obim aktivnosti smanjen u značajnoj mjeri.

Preduslov dobijanja subvencije je da je izmiren dug za poreze i doprinose za 2019. i da se redovno izmiruju obaveze po reprogramu, osim koje su odložene prethodnim mjerama.

Korak naprijed, ali mora više

Predstavnici sindikata i poslodavaca, iako predložene mjere smatraju nedovoljnim i nesveobuhvatnim za ublažavanje posljedica ekonomske krize izazvane epidemijom koronavirusa, ocijenili su da je ipak napravljen mali korak naprijed u odnosu na prve mjere.

Iz UPCG “Vijestima” je nakon sastanka saopšteno da podržavaju novi set mjera, koje su korisne za privredu i zaposlene, ali ne i dovoljne. Socijalni partneri smatraju i da se mogao direktno dogovarati paket mjera, da se ne bi gubilo vrijeme dok mnogim građanima i privrednicima gori pod nogama.

One su obuhvatale odlaganje poreze i doprinosa na zarade i moratorijum na plaćanje kreditnih obaveza za 90 dana, kredite IRF-a za poboljšanje likvidnosti i jednokratnu pomoć penzionerima sa najnižim primanjima i dijelu korisnika socijalne pomoći.

Iz Vlade je saopšteno da su “sugestije predstavnika sindikata i poslodavaca sagledane sa posebnom pažnjom da bi se prilikom kreiranja konačnog predloga mjera usaglasila iskazana očekivanja i mogućnosti”.

Sindikati i UPCG će do ponedjeljka konsultovati članstvo da bi opet pripremili svoj predlog mjera, a nakon toga ih izložili radnoj grupi na novom sastanku.

Vladin tim će naredne sedmice imati konsultacije sa klubovima poslanika i nezavisnim ekspertima. Na kraju konsultacija će biti održana sjednica Socijalnog savjeta.

Dio učesnika sastanka ocijenio je da je napravljeno previše krugova konsultacije, da su se socijalni partneri mogli direktno dogovarati o paketu mjera i da se samo gubi vrijeme dok mnogim građanima i privrednicima gori pod nogama.

Traže po oko 400 eura

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković kazao je da je jedna od njihovih zamjerki na novi paket mjera to što se subvencije zarada od države odnose na 70 odsto minimalne zarade, odnosno na 155 eura.

Srđa Keković
Keković juče ispred Vlade(Foto: Luka Zeković)

“Čuli smo da većina samostalnih preduzetnika, zanatlija, mikro i malih preduzeća, kojima je zabranjena djelatnost, nema novca da obezbjedi dio zarade od tog iznosa do stvarne zarade. Naš predlog je da se svi radnici preduzeća u krizi, kao i oni u karantinu i izolaciji, izjednače odnosno da dobiju subvencije u iznosu od 80 odsto prosječne zarade, što bi iznosilo oko 400 eura. Imamo još predloga za poboljšanje socijalnog položaja ugroženih radnika”, kazao je Keković.

Iz UPCG “Vijestima” je nakon sastanka saopšteno da podržavaju novi set mjera, koje je koristan za privredu i zaposlene, ali ne i dovoljan.

“U odnosu na predloge koje je radnoj grupi 2. aprila dostavila UPCG, djelimično su usvojene četiri mjere. Na novom sastanku socijalnih partnera koji će biti narednih dana, očekujemo nastavak dijaloga oko iznalaženja zajedničkih rješenja za izazove nastele ekonomskom krizom, kako bi pomogli da se sačuva i održivost poslovanja preduzeća i radnih mjesta”, saopšteno je iz UPCG.

Unija poslodavaca ranije je tražila da firme kojima je zabranjena djelatnost tokom epidemije budu u potpunosti oslobođene plaćanja doprinosa poreza i to ne samo na zarade već i ostalih, a juče su od Zajednice opština tražili da budu oslobođene niza lokalnih naknada, taksi i prireza dok traje epidemija.

Po 50 eura za oko 8.000 nezaposlenih koji su bili na evidenciji u martu

Naknada za nezaposlene od po 50 eura odnosi se na sve oni koji su u martu bili na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, a uslov da dobiju jednokratnu pomoć je da nijesu korisnici novčanih naknada.

U Vladi su kazali “Vijestima” da je njih oko 8.000, što bi značilo da za to treba oko 400.000 eura.

To pravo sada neće imati oni koji primaju naknade po osnovu osiguranja od nezaposlenosti, ni oni kojima članovi porodica imaju materijalno obezbjeđenje. Od oko 35.520 evidentiranih nezaposlenih, oko 12.892 prima naknadu od Zavoda.

Porodice sa materijalnim obezbjeđenjem, odnosno dio socijalno ugroženih, nedavno su dobili po 50 eura, kad i penzioneri sa najnižim primanjem do 128,82 eura.

Galerija

Bonus video: