Marković najavio smanjenje plata funkcionerima koji su u okviru A i B grupe za 50 odsto

"Žao mi je što opozicija u parlamentu nije prepoznala ovo što radimo. Danas smo se dogovorili da Investiciono razvojni fond (IRF) formira posebnu liniju za medije jer su oni to zaslužili", istakao je Marković
58079 pregleda 83 komentar(a)
Marković, Foto: Vlada Crne Gore
Marković, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 24.04.2020. 16:48h

Vlada Crne Gore utvrdila je danas drugi paket mjera za pomoć građanima i privredi u ublažavanju posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa

Premijer, Duško Marković je kazao da je paket vrijedan 75 miliona eura u bruto, odnosno 45 miliona eura u neto iznosu.

Najavio je smanjenje plata funkcionerima koji su u okviru grupe A i B u Zakonu o zaradama u javnom sektoru za 50 odsto, dok traje drugi paket mjera pomoći.

Grupa poslova A
Grupa poslova A
Grupa poslova B
Grupa poslova B
Grupa poslova B
Grupa poslova B
Grupa poslova B
Grupa poslova B

On je rekao sa dolaze nove prilike koje će Vlada predstaviti za dvije sedmice.

"Žao mi je što opozicija u parlamentu nije prepoznala ovo što radimo. Danas smo se dogovorili da Investiciono razvojni fond (IRF) formira posebnu liniju za medije jer su oni to zaslužili", istakao je Marković.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić je kazala da program obuhvata šest vrsta paketa mjera koje su za očuvanje radnih mjesta.

Ona je kazala da se mjere odnose na subvencije na zarade od 50 do 100 odsto minimalne zarade.

"Firma podnosi zahtjev za sve zaposlene, a zaposleni u firmi može ostvariti pravo samo po jednom osnovu u jednom mjesecu. Novac se uplaćuje na račun zaposlenog u banci i ne može biti predmet prinudne naplate. Subvencije za zatvorene djelatnosti su 100 odsto minimalne zarade isto toliko i za sektor turizma. Subvencije za ugrožene djelatnosti su 50 odsto minimalne zarade", rekla je Sekulić.

Ona je pojasnila da subvencije važe za novo zapošljavanje uz zadržavanje zaposlenog minimum 12 mjeseci.

"Subvencije za karantin i odsustvo sa posla su 70 odsto minimalne zarade. Djelatnsti čije je obavljanje zabranjeno i turizam se u aprilu, maju i junu oslobađaju fiksnog dijela računa za struju", rekla je Sekulić.

Ministar finansija Darko Radunović je rekao da se zarade zaposlenih u javnom sektoru koji spadaju u A i B grupe poslova u periodu trajanja drugog paketa pomoći umanjuju za 50 odsto.

"IRF je zadužen da dizajnira kreditne linije tako da budu komplementarne sa mjerama Vlade. IRF treba do 30.aprila da sa Centralnom bankom Crne Gore (CBCG) relaksira procedure za odobravanje kredita", rekao je Radunović.

Ministar poljoprivrede i predsjednik Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT) Milutin Simović rekao je da je program podrške za poljoprivredu i ribarstvo vrjedan više od 17 miliona eura.

"Program uključuje intervencije na tržištu tako što će se vršiti otkup viškova i to je tri miliona", kazao je on.

On je dodao da program uključuje i otkup domaćih proizvoda, mjeru podrške plaćanju domaćim proizvođačima u roku od 15 dana, povoljnije kredite za nabavku obrtnih sredstava u maksimalnom iznosu od 20.000 eura.

"Za ovu liniju će IRF obezbijediti oko 10 miliona eura i Vlada će subvencionisati kamate u grejs periodu", kazao je Simović.

Program po njegovim riječima uključuje i jednokratnu podršku za staračke naknade od 64 eura po korisniku.

"Njih je 3.200 korisnika i to će koštati 225.000 eura", poručio je Simović.

Kazao je i da program uključuje podršku od 200.000 eura za 184 privredna ribara.

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić govorio je o novčanoj pomoći i pomoći u hrani za socijalno ugrožene građane.

Rekao je da postoje dvije mjere za socijalno ugrožene koji su bili na Zavodu za zapošljavanje.

"Njih je oko 16.000 i to su oni koju su bili na evidenciji Zavoda na dan 31. marta", rekao je on.

Druga mjera, po riječima Purišića, je za penzionere koji imaju srazmjernne penzije (penzija koju imaju u Crnoj Gori i dio iz inostranstva).

"To bi bilo 290.000eura", kazao je Purišić.

On je dodao i da će biti subvencija za struju za 20.892 socijalno ugroženih lica.

"To je 825.000 eura", rekao je on.

Otvaranje djelatnosti u tri faze

Marković je odgovarajući na pitanja novinara kazao da će otvaranje djelantosti ići u tri faze.

"Sjutra će NKT utvrditi spisak djelatnosti koje će početi sa radom 4. maja", rekao je premijer.

Marković je kazao da se ozbiljno uzimaju u razmatranje procjene Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke (SB).

"Nadam se da možemo naći kvalitetniji odgovor od onoga što su projekcije MMF. Želim da vjerujem da se to neće desiti. Naći ćemo načina da se ovome odupremo na najbolji način. Svakako da smo ranjivi. Očekujemo pomoć MMF", rekao je on.

Marković je na pitanje za koncesiju za Aerodrome Crne Gore (ACG) kazao da vjeruje da će taj postupak biti za par mjeseci.

"Da smo ugasili Montenegro erlajns, šta bi ostalo našim građanima koji su ostali u stranim državama u ovoj situaciji", kazao je Marković.

Ministar finansija Darko Radunović je kazao da će se potruditi da spreme rebalans budžeta tokom maja.

Marković je najavio novu kreditnu liniju za medije koja će biti prihvatljiva u ovim uslovima, a ne kao za druge kompanije.

"Da se ne sjekiraju za svoj rad i plate dok ovo traje", rekao je Marković.

Sekulić je kazala da će aplikacije za subvencije početi 1. maja.

"Sve što je važno biće u trećem paketu"

Marković je kazao da ne može kazati koliko će koštati treći paket mjera koji se priprema.

"Za 15 dana, novi paket mjera sa međunarodnim parnerima se radi. Sve što je važno za crnogorsku ekonomiju biće u trećem paketu", rekao je Marković.

Ne zna se koliko će biti manje novca u turizmu

Marković kaže da se ne zna koliko će biti manje novca u turizmu.

"Teško je reći koliko će biti gubitka u turizmu", rekao je Marković.

Bonus video: