Unija poslodavaca: Problemi sa šiframa djelatnosti

UPCG traži da se poslodavcima za subvencije prizna djelatnost za koju mogu dokazati da se njome bave iako im ona nije pod glavnom šifrom djelatnosti
958 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock

Unija poslodavaca poslala je dva dopisa Nacionalnom kordinacionom tijelu i Ministarstvu ekonomije za dodatnim tumačenjem pojedinih ekonomskih mjera i sa predlozima za rješenje problema u vezi sa subvencijama.

Za dio privrednika problematično je ostvarivanje prava na subvenciju na zarade, isključivo po osnovu šifre osnovne djelatnosti evidentirane u Centralnom registru na dan 24. 04. 2020.

Mnoga preduzeća se bave sa više djelatnosti, ali im je u registru šifra za prvu prijavljenu djelatnost.

Na primjer, neko je prije više godina pokrenuo djelatnost kao trgovac, a u međuvremenu se proširio i na hotelijerstvo, ali sada nema pravo na subvencije za hotelijerstvo jer se i dalje vodi pod šifrom za trgovinu.

Naveli su primjer knjigovodstvene agencije koja je proširila djelatnost na hotelijerstvo, ali je zbog dobijanja upotrebne dozvole za hotel koji je sama izgradila morala da promjeni šifru djelatnosti u “izgradnja građevinskih objekata”.

UPCG traži da se poslodavcima za subvencije prizna djelatnost za koju mogu dokazati da se njome bave iako im ona nije pod glavnom šifrom djelatnosti.

Vlada je juče doradila program podrške privredi i građanima, nakon što su uočene određene nejasnoće, kao i da su opravdani zahtjevi “za manje izmjene u kategorizaciji djelatnosti”.

Tako su u kategoriji zatvorenih djelatnosti dodate i one u kojima posluje najveći broj knjižara, dječjih igraonica, optičkih radnji, autobuskih stanica...

Sada imaju pravo na veće subvencije od 100 odsto minimalne plate (222 eura).

Bonus video: