Plantaže smanjile platu Maraš

"Zbog ekonomske krize koju je izazvala pandemija Covid-19 i očekivanih rezultata u ovoj godini, Odbor direktora je donio odluku o smanjenju zarade Izvršne direktorice za 2020. godinu sa 8 na 4 prosječne mjesečne zarade u Kompaniji"
33204 pregleda 51 komentar(a)
Sa sjednice Odbora direktora Plantaža, Foto: Prisma
Sa sjednice Odbora direktora Plantaža, Foto: Prisma
Ažurirano: 04.05.2020. 13:47h

Izvrša direktorica Plantaža Verica Maraš u 2020. godini mjesečno će primati četiri prosječne mjesečne zarade u Kompaniji.

Maraš je do sada mjesečno primala osam prosječnih mjesečnih zarada u kompaniji.

Iz kompanije nije saopšteno koliku će Maraš sada imati platu.

U godišnjem izvještaju o imovini i prihodima, dostavljenom Agenciji za sprečavanje korupcije ona je navela da je njena neto plata, porasla za 2.200 eura u odnosu na godinu ranije, i da sada iznosi 7.367 eura.

"Zbog ekonomske krize koju je izazvala pandemija Covid-19 i očekivanih rezultata u ovoj godini, Odbor direktora je donio odluku o smanjenju zarade Izvršne direktorice za 2020. godinu sa 8 na 4 prosječne mjesečne zarade u Kompaniji", saopšten je iz kompanije.

"Teškoće u ravni ekonomskog pakla"

Odbor direktora konstatovano je da kompaniju "očekuju ogromne i realne teškoće u poslovanju, koje su u ravni izraza ekonomskog pakla".

"Odbor je pozitivno ocijenio dogovor menadžmenta sa Sindikatom kompanije o smanjivanju obračunske vrijednosti boda u ovom trenutku za 30 odsto, uz poseban tretman zaposlenih sa najnižim primanjima u Kompaniji, odnosno sa primanjima ispod 500 eura, uz napomenu da će ubuduće plate biti određivane isključivo na bazi prihoda koji će Kompanija ostvarivati na prodajnom tržištu tokom 2020. godine".

Dodaje se da su dosadašnje poslove, na imanju Plantaža, obavili, velikim dijelom, stalno zaposleni radnici kompanije

"U tom smislu, rješavanje nedostataka radne snage na vinogradima vršiće se, između ostalog, i kroz adekvatano angažovanje stalno zaposlenih koji će dio svog radnog vremena da provedu na radu na imanju i što je njihova radna obaveza u uslovima dok traje današnja kriza".

Saopšteno je da će kriza, zavisno od dužine, ozbiljno uticati na smanjenje prihoda.

"Posebno je istaknuta potreba da se ubrzano nastave pregovori sa poslovnim partnerima iz Kine i nastoji ostvariti dogovor koji je postignut prije pandemije u Kini oko prodaje proizvoda Kompanije u iznosu od 2 do 3 miliona eura. Sadašnji pregovori idu teško – ali moramo biti uporni. Takođe je potrebno raditi na započetim aktivnostima otvaranja tržišta Rusije, koje je iz poznatih političkih razloga u posljednje vrijeme zatvoreno za proizvode iz Crne Gore, a s obzirom na ranije očekivani godišnjih prihod od 3 do 4 miliona eura, ozbiljno ugrozilo poslovanje kompanije "Plantaže".

"Posvetiti se maslinarstvu"

Odbor je, kako se dodaje, preporučio menadžmentu da ubrza proces lansiranja novih proizvoda, kao i da hitno radi na ulaganju u nove biznise.

"Ovdje se misli posebno na biznis sa hranom, nove vrste voća, biznis vinskog turizma, kao i umrežavanje u globalne lance hrane i distributera. Treba i dalje intenzivno ulagati u dalji razvoj maslinarstva i podići broj maslina sa sadašnjih blizu 15.000 na blizu 30.000 sadnica u sljedećoj deceniji", navodi se između ostzalog u saopštenju.

Bonus video: