Vlada po osnovu subvencija za plate u maju isplatila 16,3 miliona eura

Ukupno je 15.030 privrednih subjekata podnijelo zahtjeve za subvencije, a isplaćene su subvencije za 14.460 firmi, odnosno za 61.402 radnika

4886 pregleda 57 reakcija 7 komentar(a)
Ministarka ekonomije, Dragica Sekulić, Foto: Vlada Crne Gore
Ministarka ekonomije, Dragica Sekulić, Foto: Vlada Crne Gore

Vlada je po osnovu subvencija za plate u maju isplatila 16,305 miliona eura.

To je saopštila ministarka ekonomije Dragica Sekulić na konferenciji za novinare.

"Ukupno je 15.030 privrednih subjekata podnijelo zahtjeve za subvencije, a isplaćene su subvencije za 14.460 firmi, odnosno za 61.402 radnika. Odbijeno je 527 zahtjeva jer nijesu ispunili uslove da su izmirili poreze na zarade zaposlenih na kraju prošle godine", kazala je Sekulić

.

Ona je pozvala privrednike da podnesu aplikacije za maj i navela je podatak da je od ponoći stiglo 3.000 zahtjeva.

Ministarka je kazala da će u junu nastojati da bude još kraće vrijeme za isplatu nego što je to bilo prethodnog mjeseca.

Sekulić je kazala kako je procijenjeno da u trećem paketu Vladinih mjera nema potrebe za nastavak subvencija za isplatu zarada.

Ministarka ekonomije je kazala da u trećem paketu mjera podrške građanima i privredi koji Vlada priprema neće biti subvencija za plate, jer to nije prepoznato kao potreba.

"Više smo se bazirali na subvencije za razvoj, ne za zaposlene.Trećim paket mjera koordinira kabinet potpredsjednika Vlade za ekonomsku politiku. Mi smo naše predloge dostavili i očekujemo da ćemo u narednih nekoliko dana imati odgovor na zahtjeve privrede za razvojni paket. Što se tiče Ministarstva ekonomije naš predlog je vezan za grantove i subvencije za realizaciju programa unapređenja konkurentnosti koji ministarstvo radi godinama unazad. Ovogodišnjim budžetom je bilo planirano dva miliona, a kroz treći paket mjera smo tražili značajno više novca kako bi većem broju privrednika izašli u susret", rekla je Sekulićeva.

Ona je podsjetila da se ti programi odnose na kupovinu novih mašina, nova zapošljavanja, unapređenje sistema proizvodnje, uvođenje međunarodnih standarda, formiranje klastera...

"Predlog nam je da taj program bude značajno izdašniji pojedinačno i u nekom paketu u kombinaciji sa komercijalnim kreditom sa povoljnom kamatnom stopom za ostatak novca koji nije obuhvaćen subvencijom" rekla je ministarka.

Ona je dodala da se ostali predlozi MInistarstva ekonomije odnose na projekte iz sektora energetike i na sveukupnu digitalizaciju svih procesa za koje je ministarstvo odgovorno.

Objasnila je da je ideja da se postojeća aplikacija putem koje su isplaćivane subvencije za plate nadogradi i da se dopuni određenim bazama podataka da bi program unapređenja konkurentnosti mogao da se radi bez papira i šaltera, da se koncesije rade na taj način i da se vrednuju ponude na javnim oglasima digitalnim putem

Sekulićeva je kazala da se želi pomoći u pronalaženju mogućnosti privrede da svoje procese digitalizuje kroz tehničku i finansijsku pomoć i kroz uvođenje međunarodnih standarda.

Bonus video: