Simović: Samo primjenom nauke i tehnologije u poljoprivredi, možemo ostvariti brze i snažne razvojne prodore

Vrijednost projekta gdje je, osim opremanja prostorija, nabavljena i savremena laboratorijska oprema za analizu mikroorganizama u hrani i analizu kvaliteta zemljišta koja će omogućiti kontrole bezbjednosti i kvaliteta tokom procesa proizvodnje i prerade, kao i gotovih proizvoda je oko 130 hiljada eura

1112 pregleda 6 komentar(a)
Simović i Grbović, Foto: Tehnopolis
Simović i Grbović, Foto: Tehnopolis

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović i predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović, svečano su danas otvorili novu biotehnološku laboratoriju "Biolab Tehnopolis", u kojoj će se raditi analize potrebne poljoprivrednim proizvođačima i preduzetnicima u Crnoj Gori.

Laboratoriju "Biolab Tehnopolis" opremilo je Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja kroz MIDAS 2 projekat koji Vlada realizuje u saradnji sa Svjetskom bankom.

Vrijednost projekta gdje je, osim opremanja prostorija, nabavljena i savremena laboratorijska oprema za analizu mikroorganizama u hrani i analizu kvaliteta zemljišta koja će omogućiti kontrole bezbjednosti i kvaliteta tokom procesa proizvodnje i prerade, kao i gotovih proizvoda je oko 130 hiljada eura.

Simović je kazao da će ulaganje u savremene laboratorijske kapacitete doprinijeti i jačanju naučne infrastrukture.

"Infrastrukture neophodne za naučno zasnovani razvoj, infrastrukture neophodne za inovacije koje su nam potrebne u poljoprivredi. Samo primjenom nauke i tehnologije u poljoprivredi, možemo ostvariti brze i snažne razvojne prodore u dugom roku", kazao je Simović i dodao da domaćinima i preduzetnicima trebaju konkretne akcije, a ne teorija.

Sektor inovacija, prema njegovim riječima, treba da iskorači iz okvira samo akademskog i treba da pokaže svoju praktičnost, kroz uključenost u konkretne projekte.

“Inovacije u oblasti poljoprivrede trebaju da budu garant održivosti projekata, a država će ih podržavati kroz novouspostavljeni Fond za podršku inovativnosti", poručio je potpredsjednik Vlade i obećao da će Crna Gora svoje buduće napore u razvoju poljoprivrede fokusirati na primjenu nauke i tehnologije, što će omogućiti, kako je kazao, prodorni razvoj.

Prema riječima Veselina Grbovića novootvorena laboratorija je još jedan sadržaj u "širokoj lepezi usluga i aktivnosti" kojeTehnopolis nudi.

„Ovo je još jedan dokaz da partnerstvo državnih i lokalnih institucija daju sjajne rezultate u svim oblastima, kao i da je Tehnopolis postao respektabilno mjesto za razvoj novih ideja i projekata”, kazao je Grbović.

Putem video linka obratila se predstavnica Svjetske banke, vođa projekta MIDAS 2, Silvia Mauri, koja je kazala da unaprijeđenje kapaciteta laboratorije u Tehnopolisu predstavlja podršku poljoprivrednicima iz sjeverozapadnog regiona Crne Gore u obliku kapaciteta za savjetodavne službe u poljoprivredi. Podsjetila je da je jedna od studija Svjetske banke pokazala koliki je značaj znanja u poljoprivredi i informacionog sistema za inovacije.

„To je u suštini podrška agrobiznisu kroz pružanje obuke, tehničkih savjeta i kritičnih informacija za proizvodnju i unakrsnu usaglašenost propisa iz oblasti očuvanja životne sredine, javnog zdravlja i zdravlja životinja, kao i dobrobiti životinja“, kazala je Mauri.

Ovakva podrška, prema njenim riječima, potrebna je crnogorskim proizvođačima kako bi unaprijedili konkurentnost svojih proizvoda, ispunili standarde kvaliteta i pristupili tržištu Evropske unije.

Izvršni direktor Inovaciono-preduzetničkog centra Tehnopolis, Ratko Bataković, podsjetio je da je novootvorena laboratorija imala svoju „premijeru“ za vrijeme pandemije koronavirusa kada su proizvodili vizire.

„Ova laboratorija za sada će biti na usluzi prvenstveno stanarima, tj. svima onima koji se prijave za podršku razvoju kod nas, a kada se proces akreditacije završi i svima ostalim na tržištu. Radićemo na spajanju akademskog i biznis sektora u cilju generisanja novih proizvoda i poboljšanja kvaliteta postojećih, ali i na implementaciji inovacija u poljoprivredi”, kazao je Bataković.

Podsjetio je da Tehnopolis ima 21 zaposlenu mladu osobu i još desetak angažovanih eksperata, da realizuju 17 EU projekata i da su do danas obezbijedili skoro četiri miliona eura iz EU i drugih fondova.

Tokom radne posjete Nikšiću potpredsjednik Vlade obišao je poljoprivredno gazdinstvo Jović, u nikšićkom selu Rastovac, gdje je predstavio rezultate javnog poziva za unapređenje kvaliteta sirovog mlijeka, kao i putne pravce

Trubjela–Rudine–Kamensko i Jabuke–Brestice, koji su asfaltirani kroz Projekat razvoja ruralnih područja, koji Vlada realizuje u saradnji sa Međunarodnim fondom za razvoj poljoprivrede (IFAD).

Za četiri godine asfaltirali 63 km puteva na seoskom području opštine Nikšić

Prema riječima Simovića u poslednje četiri godine na području Nikšića, partnerstvom Vlade, lokalne samouprave i vrijednih domaćina, asfaltirano je 63 kilometra puteva na seoskom području, urađeno je 212 kilometra nove vodovodne mreže pri čemu je 530 domaćinstava dobilo uredno vodosnabdijevanje.

"To je naša obaveza i odgovornost prema građanima koji su nam dali mandat odgovornosti i obaveznosti na ispunjavanju obaveza koje oni očekuju", kazao je Simović.

Početkom 2017.godine u Nikšiću je stopa nezaposlenosti prema riječima Simovića oko 22,7 odsto, a da je prije pandemije bila spuštena na 14,5 odsto

"Od tada nažalost imamo oko 6.200 novih koji su se prijavili na Zavod za zapošljavanje. Vjerujem da ćemo zahvaljujući novim razvojnim projektima ta stopa na nivou i Nikšića i Crne Gore ponovo se vratiti na prethodni nivo", kazao je Simović.

Bonus video: