Trgovina kriptovalutama gubi na vrijednosti: Bitkoin pao na 6.000 dolara

Vrijednost bitcoina je sredinom decembra dostigla rekordnih 19.000 dolara, a sada bilježi pad od 70 odsto
163 pregleda 0 komentar(a)
Bitkoin, dolari, Foto: Shutterstock
Bitkoin, dolari, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.02.2018. 19:02h

San o lakoj zaradi u trgovini kriptovalutom bitkoin mnogima se kao mjehur raspršio samo za mjesec i po dana tokom kojih je jedan bitkoin na inostranim plaformama izgubio vrijednost za oko 70 odsto.

Bitkoin je polovinom decembra dostigao maksimalnu vrijednost od oko 19.300 dolara, a u posljednja 24 sata je padao do nivoa od 5.950 dolara, a juče tokom poslije podneva se trgovalo po cijenama od oko 7.000 dolara. Posljednji put cijena je bila toliko niska početkom novembra prošle godine.

“Vijesti” su prije mjesec objavile da groznica sa digitalnim valutama, među kojima je najpopularniji bitkoin od prošle godine trese čitav region, a stručnjaci procjenjuju da je već nekoliko hiljada građana učestvovalo u trgovini ovom kriptovalutom ili nju “rudari” iz Crne Gore.

JWPlayer video mesto

Investicioni savjetnik Pavle Gegaj izjavio je juče “Vijestima” da je tržište kriptovaluta već nekoliko sedmica u drastičnom padu, i trenutno se bitkoin, kao najrasprostranjenija i najveća kriptovaluta, trguje na oko 6.000 hiljada dolara, što je pad od skoro 70 odsto sa decembarskog rekorda.

Gegaj je prije mjesec u razgovoru za “Vijesti” savjetovao oprez svima ako dio svoje štednje ulažu u kriptovalute i bez dileme rekao da je cijelo kripto-tržiste "balon, koji će neminovno da prije ili kasnije pukne". U tom trenutku cijena bitkoina bila je oko 14 hiljada dolara.

“Dominantne razloge za pad tražio bih u tome što kriptovalute u svojoj pozadini nemaju nikakvu stvarnu vrijednost koja bi uticala na cijenu na berzi, več isključivo (ne)povjerenje trgovaca valutom. U tom slučaju negativni talas utiče na pad povjerenja, čime se negativni talas dodano aplifikuje. A kako nema nikakve stvarne vrijednosti u pozadini, ne postoji nijedna prirodna granica ispod koje kriptovalute ne bi mogle da se trguju (tako je potpuno moguće da jedan bitkoin vrijedi 1 dolar ili milion dolara)”, objasnio je Gegaj.

Drugi bitan faktor za pad koji se desio “je sve veći pritisak regulacije na kriptovalute, koja je u ovom trenutku čini se neophodna”.

“Naime, danas je, uprkos velikom interesovanju, teško naći preciznu cijenu određenih valuta ili podatke o ukupnom prometu, što otvara prostor za malverzacije na tržištu. U tom smislu, dva američka regulatora tržišta kapitala će danas od Kongresa tražiti da odobre uvođenje nadzora nad tržištem kriptovaluta. To je samo vrhunac regulatornog pritiska širom svijeta. Rekao bih da je ta regulacija neophodna i da će isto tako obesmisliti koncept kriptovaluta”, smatra Gegaj.

Ovakva dinamika cijene, kako je dodao, obesmišljava riječ "valuta" u kriptovaluta i govori da je prije u pitanju visokorizična, spekulativna i neregulisana hartija od vrijednosti.

“Kao i ranije, i dalje mislim da ne opravdava trenutnu vrijednost smatra Gegaj.

Banke zabranile kartice za trgovinu kriptovalutama

Gegaj naglašava da je dodatno doprinijelo padu kriptotržišta to što su “preko vikenda velike američke banke (Bank of America Merrill Lynch, Citigroup, JP Moragan i druge) zabranile korišćenje platnih kartica koje one izdaju za kupovinu kriptovaluta”.

“Imajući u vidu da su tržištem dominirala izička lica i da je većina berzi koristila platne kartice kao sredstvo deponovanja sredstava, ovo je dodatno negativno uticalo. Nemam dilemu da je ključni faktor svega to što kriptovalute nemaju stvarnu vrijednost u pozadini, a svi dodatni tehnički faktori samo dodatno komplikuju negativnu situaciju”, tvrdi Gegaj.

Bonus video: