Rebalansom budžeta Budve do deblokade opštinskih računa

Kredit će se iskoristiti za odmrzavanje opštinskih računa blokiranih po nalogu Ministarstva finansija

22262 pregleda 247 reakcija 30 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Gov.me
Vlada Crne Gore, Foto: Gov.me

Budvanski Sekretarijat za finansije, po nalogu Nikole Divanovića, kojeg je nova odbornička većina imenovala za predsjednika Opštine, sprema rebalans opštinskog budžeta kako bi se ubacila stavka da se Opština može zadužiti do 30 miliona eura zbog kako je Divanović obrazložio “posljedica pandemije koronavirusa i smanjenja priliva”. “Vijesti” imaju uvid u dopis Divanovića Sekretarijatu za finansije.

“Vijestima” je nezvanično potvrđeno da će zaduženje, koje bi bilo uz Vladinu garanciju, poslužiti da se deblokiraju računi Opštine nakon što je Privredni sud po nalogu Ministarstva finansija blokirao račune za sumu koja je krajem prošle godine iz državnog budžeta isplaćena njemačko-austrijskoj kompaniji WTE/EVN po osnovu aktivirane garancije koju je država dala Opštini za kredit za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u prijestonici turizma.

Sastanak

Rebalansom državnog budžeta kojim je Vlada predvidjela davanje garancije Opštini Budva u iznosu od 29,2 miliona eura, bez obrazloženja za koju namjenu će se taj novac trošiti.

Privredni sud je 27. maja donio privremenu mjeru kojom se Opštini Budva zabranjuje da koristi novac sa računa dok Vladi ne vrati 29,3 miliona eura po osnovu garancije. Vlada je utvrdila 4. juna predlog rebalansa budžeta, u kome je planirala garanciju za kreditno zaduženje Opštine, a u tom trenutku je gradonačelnik Budve bio Marko Carević (DF).

Privremena mjera donijeta je nekoliko dana uoči sjednice lokalnog parlamenta koju je incirala nova odbornička većina iz redova DPS, SD, Crnogorska i nezavisni odbornik Stevan Džaković, za razrješenje Carevića i predsjednika Skupštine opštine Krsta Radovića. Time je cijela situacija politizovana, uprkos objašnjenima iz Vlade i suda da takve odluke nijesu bile politički motivisane. Divanović je u četvrtak imao sastanak sa potpredsjednikom Vlade za ekonomsku politiku Milutinom Simovićem i ministrom finansija Darkom Radunovićem na kome su se, kako je saopšteno nakon sastanka, saglasili “da je hitna finansijska konsolidacija Opštine osnovni preduslov njenog daljeg razvoja i funkcionisanja”.

“Vlada, potvrđujući više puta iskazanu principijelnost prema svakoj lokalnoj samoupravi, bez obzira na to ko je na vlasti, iskazuje spremnost da izda novu garanciju za finansijski aranžman koji bi značio oporavak javnih finansija Opštine Budva i rješavanje ovog problema”, navode se u saopštenju Simovićev stav.

Simović je ocijenio da “potrebu da Vlada i Opština Budva što prije prevaziđu naslijeđene izazove pojačava i činjenica da je ovogodišnja turistička sezona u cijelom svijetu pogođena pandemijom koronavirusa.

„Svjedoci smo teške situacije u turizmu ovoga ljeta širom svijeta. Zato su nam dragocjeni svaki dan turističke sezone, svaki turista, svaki turistički kapacitet i svako radno mjesto u turizmu. Zbog toga ulažemo sve napore da obezbijedimo uslove za nesmetano funkcionisanje lokalne samouprave“, kazao je Simović. Budva nije jedina opština koja se suočava sa finansijskim problemima zbog aktulene ekonomske krize izazvane pandemijom koronavirusa, već su sve opštine u istoj situaciji.

Rok za sugestije

Sekretarijat za finansije je objavio da je započet postupak izrade rebalansa, te pozvao sve da do 15. jula dostave sugestije, nakon čega će biti izrađena odluka, koja potom mora da se nađe na javnoj raspravi. Država je Opštini 2009. godine, kada su rukovodstvo činili DPS i SDP, dala garanciju za kredit koji je njemačko-austrijska kompanija WTE/EVN uzela za ovaj projekat. Zbog napumpavanja troškova slučaj je završio kod Specijalnog tužilaštva.

Opština godinama nije uplaćivala ni centa, ali su napumpavanjem radova, po sosptvenom priznanju, uzeta tri miliona eura, koja su otišla na vraćanje privatnog duga šefa budvanske organizovane kriminalne grupe Svetozara Marovića. Malverzacije pred SDT-om su priznali, a potom i potpisali sporazume o priznanju krivice dva budvanska gradonačelnika, kao i direktor njemačke kompanije Ginter Faust.

Opštinsko rukovodstvo koje su predvodili Dragan Krapović (Demokrate) i Carević vratilo je 14 miliona eura obaveza, ali nije željela Njemcima da uplati ni centa više dok SDT ne bude istražilo kompletnu korupciju.

Konsultantska kuća „DR Duhovnik“, koju je angažovala Opština je utvrdila da su Njemci ukupno u projekat investirali 39 miliona eura, od kojih je oduzeto tri miliona eura dokazane korupcije, pa je konačna suma 36 miliona eura koliko je do sada utrošeno. Njemci nijesu prihvatili nalaz, a nakon što je mješovita komisija uz medijaciju Vlade došla do sličnih cifara, uslijedilo je ekspresno aktiviranje državne garancije od 29,3 miliona eura, da bi krajem janura ove godine WTE/EVN napustilo postrojenje. Konzorcijum je pokrenuo i međunarodnu arbitražu u Parizu tražeći da mu se isplati 60 miliona eura.

Radnici bez plate, na računu više od milion eura

Divanović danima ne odgovara na pitanja “Vijesti” kada će biti deblokiran račun Opštini, jer se prvi put za proteklih tri i po godine dešava da radnici nijesu primili zaradu, iako novca na računu ima više od miliona eura, koliko je nakon nasilne smjene, ostavio Carević.

Prije blokade opštinskih računa Carević je naložio da se odmah svim radnicima isplati zarada, što je urađeno, kao i obaveze prema izvođačima radova za kapitalne projekte.

Bonus video: