"prvi i drugi paket bili značajni, ali nedovoljni"

Vuksanović: Treći paket mjera mora biti strateški osmišljen

Vuksanović smatra da se sa Trećim paketom mjera kasni, te se nada da će Vlada uvažiti predloge koje joj je Unija poslodavaca Crne Gore dostavila

2545 pregleda 0 komentar(a)
Vuksanović, Foto: PR Centar
Vuksanović, Foto: PR Centar

Prvi i drugi paket Vladinih mjera pomoći crnogorskoj privredi kako bi se prevazišle posljedice izazvane novim koronavirusom bili su veoma značajni i korisini, ali nedovoljni. Treći paket mjera kasni i trebao bi biti strateški osmišljen i sveobuhvatan, ocijenila je Branka Vuksanović, članica Asocijacije poslovnih žena Crne Gore i vlasnica agencije za računovodstvo, finansijski i poreski konsalting „Spin“.

Vuksanović smatra da se sa Trećim paketom mjera kasni, te se nada da će Vlada uvažiti predloge koje joj je Unija poslodavaca Crne Gore dostavila.

"U prvom momentu, u redu je bilo dati bespovratne subvencije i sve je to bilo značajno i korisno, ali ima i drugih podsticaja, recimo u vidu poreskih olakšica ili promjena poreskih zakona. Već čujemo da su u mnogim državama uvedene takve mjere", kazala je Vuksanović.

Unija poslodavaca je kao dugoročne mjere predložila smanjenje PDV-a u nekim djelatnostima, te povećanje iznosa sa 18 hiljada eura ostvarenog prometa kao uslova za obaveznu PDV registraciju na (najmanje) 30 hiljada eura.

“Kao neko ko ima veliki broj klijenata, naročito malih preduzeća, na taj predlog Unije poslodavaca bih dodala još jednu stvar, a to je da svi, koji su posljednje tri godine radili i čiji su prihodi bili prijavljeni poreskoj upravi do 30 hiljada eura, imaju pravo da izaberu i da se vrate u sistem malih preduzetnika i da nastave poslovanje bez PDV-a. To bi bio vjetar u leđa za male preduzetnike i dalo dugoročne efekte po ekonomski sistem Crne Gore,“ istakla je Vuksanović.

Ona smatra da bi trebalo smanjiti porez, odnosno koristiti niže stope „za one djelatnosti koje želimo da bodrimo“.

„Znamo da je turizam u lošoj situaciji ove godine, ali i inače turizam kao naša strateška grana treba da dobije još neke poreske podsticaje. Iskreno mislim da bi smanjena poreska stopa za hranu u restoranima bila jedna od mjera koja bi značajno poboljšala turizam uopšte,“ kazala je Vuksanović.

Ona objašnjava da bi niža poreska stopa u ugostiteljstvu smanjila cijenu usluga, ali bi obuhvatila veći broj korisnika za oporezivanje. Niža stopa bi bila dobra kod usluga i proizvoda inovativnih djelatnosti i poljoprivredne proizvodnje.

„Oni koji su bili u sivoj zoni, bi onda daleko lakše disali i jednostavno bi to moglo da bude vjetar u leđa za turizam kao stratešku granu kojoj želimo da se posvetimo,“ kazala je Vuksanović.

Vuksanović zaključuje da bi se glas preduzetnika, naročito onih koji su osjetili teret krize na svojim leđima, morao više čuti prilikom kreiranja strategije i mjera za oporavak crnogorske ekonomije.