Državi tri miliona od prodaje pasoša

Simović lani obećao imena novih crnogorskih državljana, a danas kaže da je to tajni podatak

14643 pregleda 107 reakcija 24 komentar(a)
Simović danas u parlamentu, Foto: Savo Prelević
Simović danas u parlamentu, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.07.2020. 20:18h

Država je od prodaje pasoša u okviru projekta ekonomskog državljanstva prihodovala do sada tri miliona eura, a očekuje se više do kraja godine.

Informaciju o tome danas je saopštio potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i ministar poljoprivrede Milutin Simović u parlamentu u odgovoru na pitanje samostalnog poslanika Aleksandra Damjanovića koliki su prihodi od tog projekta.

U budžetu u ovoj godini je bilo projektovano15 miliona od prodaje pasoša, pa je ta budžetska stavka nakon rebalansa bila nula.

“Prihodi nastali po odobravanju pristiglih zahtjeva i njihove administrativne obrade iznose 1,5 miliona eura i uplaćeni su na posebni račun za nerazvijena područja i 1,5 milona po osnovu taksi uplaćenih direktno u budžet”, rekao je Simović, tvrdeći da EK nema primjedbi na vođenje projekta.

On nije saopštio imena 12 stranaca koji su dobili crnogorski pasoš, pozivajući se na Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, a kada je Vlada početkom 2019. godine zvanično predstavila taj projekat Simović je obećao da će sve biti transparentno uključujući i imena.

“U pitanju su porodice koje imaju privatni biznis uz provjerenu kredibilnost, porijeklo njihovog novca za ulaganje, sa potvrdom da nijesu umiješani u aktivnosti vezano za terorizam”, tvrdi Simović.

Damjanović smatra da bi javnost trebalo da zna ko je, na osnovu ulaganja u razvojne projekte u Crnoj Gori, dobio pasoš.

“Dajte da unesemo transparentnosti jer postoji opasnost da svi sumnjamo da se, i pored licenciranih agencija, radi o svojevrsnom netransparentnom davanju pasoša onome kome to ne treba dati. Ti ljudi nijesu dobili pasoš diskreciono, odlukom ANB-a, policije ili predsjednika države, nego zato jer su napravili neko ulaganje u Crnu Goru”, poručio je Damjanović.

Vladini trogodišnji program ekonomskog državljanastva startovao je 1. januara 2019. i planirano je da se dodijeli 2.000 pasoša.

Bonus video: