Minić pisao poslaničkim klubovima: Poslanici da pomognu radnicima KAP-a kroz zakon o PIO

Poslanici danas treba da počnu raspravu o predlogu zakona

2564 pregleda 1 komentar(a)
Očekuju pomoć Skupštine: Minić, Foto: Vijesti
Očekuju pomoć Skupštine: Minić, Foto: Vijesti

Predsjednik sindikalne organizacije Kombinata aluminijuma u stečaju Radoman Minić uputio je dopis svim poslaničkim klubovima s molbom da djeluju amandmanski na izmjene i dopune Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju (PIO) da bi oko 60 radnika te fabrike imalo pravo da se penzionišu pod istim uslovima kao rudari.

Poslanici danas treba da počnu raspravu o tom predlogu zakona.

Radnici iz aluminijumske industrije, kojima nakon bankrota KAP-a rukovodi Uniprom KAP, dvije godine javno apeluju na nadležne da im se omogući pravo da i s 20 godina staža provedenih na radnom mjestu štetnom po zdravlje, odnosno 30 s osiguranjem (s beneficiranim stažom), kroz predstojeće izmjene Zakona o PIO, imaju iste uslove penzionisanja kao rudari.

“Obraćamo se da amandmanski djelujete na član 17, stav 3 zakona. Suština našeg amandmana je da po istim uslovima kao i zaposleni u rudnicima steknemo pravo na odlazak u penziju. Medicina rada je snimila štetnost radnih mjesta po zdravlje zaposlenih u aluminijumskoj indistriji i rudnicima i utvrdila je na osnovu rezultata beneficirani radni staž u trajanju od dva, četiri i šest mjeseci po godini staža i skraćeno radno vrijeme. Sve to zbog štetnosti po zdravlje u procesu proizvodnje”, naveo je Minić u dopisu koji je juče predao Skupštini.

On je podsjetio da je ta sindikalna organizacija imala sastanak s ministrom rada Kemalom Purišićem, kao i da su se obraćali premijeru Dušku Markoviću.

Minić je “Vijestima” kazao da očekuju da im poslanici pomognu i da prihvate amandman, jer njihov zahtjev ne bi bio veliki trošak za Fond PIO.

Podsjetio je da je ranije njihovim kolegama omogućeno da po povoljnijim uslovima odu u penziju.

Purišić je njihov predlog lani odbio, ističući u odgovoru Sindikatu metalaca da je i tokom javne rasprave, koja je završena 15. septembra 2018, taj resor prema svim podnijetim predlozima, “za uvođenje posebnih uslova penzionisanja, za bilo koju kategoriju lica, imao negativan stav”.

Predlog izmjena i dopuna Zakona o PIO koji su sindikati, Vlada i poslodavci dogovorili krajem 2018. godine i koji je povoljniji po radnike i penzionere nego sadašnji, tek je ovog mjeseca upućen Skupštini na usvajanje.

Bonus video: