Niži PDV za turističku privredu

Niža stopa PDV-a privredi će za godinu uštedjeti, prema Vladinoj procjeni, oko 16 miliona eura

12619 pregleda 96 reakcija 12 komentar(a)
Sa sjednice parlamenta, Foto: Screenshot Youtube
Sa sjednice parlamenta, Foto: Screenshot Youtube
Ažurirano: 30.07.2020. 21:20h

Usvojene su izmjene i dopune zakona o PDV -u kojim je smanjena ta stopa na usluge hrane i dijela pića sa 21 na sedam odsto u ugostiteljskim objektima na godinu.

To rješenje je jedna od socio-ekonomskih mjera u okviru Vladinog trećeg paketa podrške privredi, iako su predloge iz opozicije o tome odbijali.

Samostalni poslanik Aleksandar Damjanović je amandmanski djelovao kako bi niži PDV ostao do kraja 2022. godine

"Ako će sledeća godina biti da se turizam vraća u normalu, dajte da damo dodatni zamah da taj sektor prodiže" rekao je Damjanović, ali amandman nije prihvaćen.

Niža stopa PDV-a privredi će za godinu uštedjeti, prema Vladinoj procjeni, oko 16 miliona eura.

Poslanik SDP-a Raško Konjević je ocijenio da bi se predloženim izmjenama ispravila diskriminatorska norma iz postojećeg zakona, koju je donijela skupštinska većina sredinom 2016. godine, kada je pravo na niži nivo PDV-a dobilo nekoliko privilegovanih vlasnika hotela.

“Ti koji imaju mnogo više novca od svih četiri hiljade ugostitelja plaćaju PDV po stopi od sedam odsto, samo zato što su privilegovani, a da svi drugi ugostitelji za istu uslugu naplaćuju PDV 21 odsto. Da li je neko od tih privilegovanih tajkuna u hotelijerstvu smanjio cijene u protekle četiri godine? Ne. Što znači da je imao klasičan ekstra profit u tih 14 odsto razlike PDV-a koju je imao prije i nakon ovog zakona“, rekao je Konjević.

Predsjednica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković je podržala zakon.

Damjanović je kazao da se član zakona koji je omogućio hotelijerima i tajkunima da imaju smanjeni PDV na hotele sa pet i četiri zvjezdice mijenja, jer je u suprotnosti sa direktivom o zajedničkom sistemu PDV-a i, po mišljenju Evropske komisije (EK), predstavlja teritorijalnu diskriminaciju.

„EK vas je natjerala da malo revidirate. A što smo usvajali ako smo uradili protiv naših prijatelja iz Brisela, da se ljute na nas? Mi smo ovdje prepoznati kao donosioci zakona koji koče naš put ka EU“, naveo je Damjanović.

On je rekao da je tražio podatke od Ministarstva finanasija o povraćaju PDV -a u okviru projekta autoputa.

"To je najveća pljačka gdje se desetine miliona eura vraćaju podizvođačima na auto-putu" istakao je Damjanović

Poslanik SD-a Boris Mugoša, kazao je da je mjera smanjenja PDV-a potrebna i neophodna, ali da smatra da neće dati očekivani efekat, jer je povezana sa prometom u turizmu, koji je ozbiljno uzdrman.

"Očekujem da će mnogi ugostitelji izaći iz sive zone na ovaj način. Radi se o jednom od zakona koji će pomoći da naša ekonomija dodatno ojača svoj karakter“, rekao je Nikola Rakočević (DPS).

Bonus video: