Kod dodataka na plate i mimo zakona

Opština od 22 preporuke koje su joj date prije dvije godine realizovala 11, četiri nije, a sedam djelimično

9197 pregleda 0 komentar(a)
DPS da poštuje preporuke DRI: Zgrada Opšine u Kolašinu, Foto: Savo Prelević
DPS da poštuje preporuke DRI: Zgrada Opšine u Kolašinu, Foto: Savo Prelević

Državna revizorska institucija (DRI) je utvrdila u kontrolnoj reviziji da Opština Kolašin i dalje ima značajne nedostatke u evidenciji obaveza i imovine, naplati prihoda i nedosljedne primjene zakonskih propisa kod obračuna dodataka na zarade.

Kontrolna revizija je pokazala da je ta opština od 22 preporuke koje su joj date prije dvije godine 11 realizovala, četiri nije, dok je sedam preporuka djelimično realizovano.

Kontrolna revizija, kojom je rukovodio član Senata DRI Zoran Jelić, pokazala je da Opština nije realizovala preporuku da dodatke na zaradu određuje u skladu sa Zakonom o zaradama u javnom sektoru. Utvrđeno je da su s pozicije bruto zarada tokom prošle godine isplaćivani troškovi poreza i prireza po osnovu ugovora o djelu i naknada odbornicima, a trebalo ih je plaćati s pozicija s kojih se isplaćivao neto iznos. Nije uvažena ni preporuka da Opština vodi jedinstvenu evidenciju neizmirenih obveza u skladu sa zakonskim procedurama, kao i da uspostavi elektronsku evidenciju pokretne i nepokretne imovine koju koristi, da za svu imovinu unese procijenjenu vrijednost, da evidentira svaku novu nabavku...

Preporuke su date prilikom revizije završnog računa Opštine za 2017. godinu. Tada je DRI dala duplo negativno mišljenje Opštini Kolašin jer je finansijskom revizijom utvrđeno da izvještaji sadrže pogrešna prikazivanja, a revizijom pravilnosti da je poslovanje suprotno brojnim zakonima. To su zakoni o finansiranju lokalne samouprave, budžetu i fiskalnoj odgovornosti, poreskoj administraciji, sistemu unutrašnjih finansijskih kontrola u javnom sektoru, planiranju prostora i izgradnji objekata, zaradama u javnom sektoru, državnim službenicima i namještenicima, finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja i državnoj imovini. Revizija se odnosila na period dok je na čelu opštine bila predsjednica Željka Vuksanović (SDP), a koja je s te pozicije otišla nakon lokalnih izbora u maju 2018. godine, kada je lokalnu vlast preuzeo DPS na čelu s Milosavom Bulatovićem.

Djelimično poštovano

Među djelimično realizovanim preporukama je ona da Opština treba da postupa po pravosnažnim odlukama nadležnih sudova radi izbjegavanja neekonomičnog trošenja budžetskih sredstava u postupku prinudne naplate potraživanja i da rješava sporove prvo posredstvom agencije da bi se izbjegli troškovi za sudske sporove.

“Rješavanje radnih sporova pred Agencijom za mirno rješavanje sporova predstavlja dobar pristup za smanjivanje iznosa sudskih troškova i Opština je ostvarila određene uštede novca po tom osnovu. Međutim, troškovi sudskih postupaka u odnosu na budžet Opštine su i dalje značajni. Opština treba da nastavi s praksom jačanja zaštite prava zaposlenih, upućivanjem stranaka da, u slučaju spora, svoja prava ostvare pred Agencijom za mirno rješavanje sporova i izbjegavanjem neekonomičnog trošenja budžetskih sredstava u postupku prinudne naplate potraživanja”, konstatuje DRI u kontrolnoj reviziji Podatak u izvještaju je da je Opština u 2019. godini po osnovu sudskih sporova isplatila 90.745 eura.

Djelimično je realizovana preporuka da Opština u skladu sa Zakonom o državnoj imovini dostavlja podatke o pokretnoj i nepokretnoj imovini Upravi za imovinu, kao i da Opština pri donošenju rješenja o formiranju Komisije za popis definiše obaveze Komisije, način i rokove vršenja popisa i da, osim popisa pokretne i nepokretne imovine, uključi i popis novčanih sredstava, hartija od vrijednosti, potraživanja i obaveza na posljednji dan godine...

Nadzorni organ i kontrola trošenja

Opština je realizovala preporuku da tokom radova koji imaju prirodu investicionog održavanja odredi nadzorni organ da prati njihov tok i koji će izvršiti prijem radova, kao i da kontroliše upotrebu novca dodijeljenog mjesnim zajednicama na ime učešća opštine u projektima održavanja infrastrukture. Ispunjena je i preporuka da se uskladi odluka o finansiranju političkih partija sa Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja i da se obračun na osnovu kojeg se isplaćuje novac za finansiranje redovnog rada partija sačinjava i čuva u Sekretarijatu za finansije...

Bonus video: