Vujović: Samo sam potpisao ugovor za Možuru u ime klijenta

Reagovanje advokata Bojana Vujovića na tekstove “Rođaci Gvozdenovića u spisima istrage za Možuru” i “Tužilastvo pita za milione, Vujovići ne pominju Gvozdenovića”

13731 pregleda 13 komentar(a)
Vjetroelektrana Možura kod Ulcinja, Foto: Gpv.me Saša Matić
Vjetroelektrana Možura kod Ulcinja, Foto: Gpv.me Saša Matić

Povodom dva teksta objavljena u „Vijestima“ pod naslovom “Rođaci Gvozdenovića u spisima istrage za Možuru” i “Tužilaštvo pita za milione, Vujovići ne pominju Gvozdenovića”, reagovao je advokat Bojan Vujović čiju izjavu objavljujemo u cjelosti.

“U gore pomenutim tekstovima je navedeno da je advokat Vujović Bojan bio zaposlen u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, ali istovremeno nije navedeno da je to isto Ministarstvo napustio prije desetak godina i da je, iako diplomirani pravnik, magistar ekonomije i stipendista EU bio godinu i po dana bez posla što dovoljno govori da isticanje ‘rodbinskog odnosa’ nema nikakvog smisla. Takođe, niste naveli ni to da je u Ministarstvu održivog razvoja i turizma prešao iz Ministarstva za evropske integracije kako bi osnažio Sektor za implementaciju IPA projekata Evropske unije, a koje poslove je prethodno obavljao u Ministarstvu za evropske integracije.

Dalje se u spornim tekstovima navodi da se u spisima istrage nalazi ime Vujović Bojana i da je isti potpisao kupoprodajni ugovor, umjesto da se jasno navede da je Vujović Bojan bio angažovan kao advokat i da je u ime i za račun klijenta potpisao ugovor.

Nije potrebno biti pravnik pa znati da advokat nije stranka, pa samim tim nije u materijalno pravnom odnosu u pravnom poslu u kojem zastupa klijenta.

Takođe je opšte poznato da advokat u ime klijenta, osim ugovora, potpisuje i zapisnike s ročišta, podneske, tužbe, žalbe, revizije, ustavne žalbe i ostalu dokumentaciju u granicama punomoćja.

Prije pisanja ovakvih tekstova mogli ste se konsultovati s bilo kojim advokatom koji će vam reći da nema ničeg konspirativnog u tome što advokat potpisuje ugovor u ime i za račun stranke već, naprotiv, da je to uobičajeni posao advokata. Isto tako, vjerujemo da ste bili u prilici da imate uvid u dokumenta koja potvrđuju da je advokat za svoje usluge naplatio simboličan iznos i da nije jasno zašto se stavlja u kontekst miliona eura ili ubistva novinarke.

Važno je istaći i to da nijednom niste pomenuli da je kompaniju Enemalt PLC zastupala renomirana austrijska advokatska firma ‘Schoenherr’ za koju radi dvije hiljade advokata širom svijeta, jer isticanjem ove činjenice novinski tekst više ne bi imao tako konspirativan karakter.

Na kraju, treba istaći da je ugovor potpisan i ovjeren kod notara i da ne postoji nijedna odredba tog ugovora koja je u suprotnosti s crnogorskim zakonodavstvom.

Da li su stranke iz navedenog pravnog posla bile umiješane u korupcionašku aferu na Malti i ubistvo novinarke, logično, nije polje interesovanja advokata koji ih zastupaju.

Takođe Vas moram razočarati činjenicom da advokat Vujović nije ‘režimski advokat’ jer mu nikada nije ni moglo biti da zastupa neku kompaniju u državnom vlasništvu, ministarstvo, instituciju ili državne investitore.

Dakle, advokat Vujović nije zaradio ni centa od države i kompanija u državnom vlasništvu što valjda dovoljno govori da isticanje u prvi plan ‘rodbinskog odnosa’ nema nikakvog smisla.

Advokatska kancelarija Vujović ističe i to da, iako je advokat Vujović radio nekoliko godina u renomiranoj međunarodnoj advokatskoj kancelariji, najveći dio njegovog advokatskog posla čine radni sporovi što iole razumnoj osobi govori dovoljno. Valja istaći i to da je pravni posao koji je u fokusu vaših novina, pravni posao stranih pravnih lica i da država ili kompanija u državnom vlasništvu nisu stranke u navedenom pravnom poslu.

Ističemo i to da advokat Vujović nije član nijedne partije niti je to oblast njegovog interesovanja. Advokatskoj kancelariji Vujović je potpuno jasno da je isključivi cilj pisanja pretencioznih novinskih tekstova politička borba koja se vodi preko leđa advokata samo zato jer je u ‘rođačkim odnosima’ s vašim političkim protivnikom.

Naravno, smatramo da, kao advokatska kancelarija, nemamo nikakvu obavezu da se pravdamo novinarima ili političarima za naš rad, već isključivo nadležnim institucijama.

Iako Vam nije bila namjera da reklamirate advokata Vujovića i našu advokatsku kancelariju, vi to nesvjesno činite i zahvaljujemo Vam na tome, pa se nadamo da će nam se nakon vaših tekstova povećati obim posla”.

Bonus video: