Prvo kompletiranje registra, pa mišljenje Agencije

Agencija za zaštitu konkurencije nije ocijenila da li su prvi i treći paket Vladinih mjera za ublažavanje socio-ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa u skladu sa pravilima državne pomoći zato što svi davaoci državne pomoći nijesu ispunili obavezu da u posebni registar unesu podatke o tome kome su sve pomogli

4480 pregleda 1 komentar(a)
Pomoć se daje najkasnije od kraja godine:Ilustracija, Foto: Shutterstock
Pomoć se daje najkasnije od kraja godine:Ilustracija, Foto: Shutterstock

Agencija za zaštitu konkurencije (AZK) nije dala mišljenje da li su prvi i treći paket Vladinih mjera za ublažavanje socio-ekonomskih posledica koje je izazvala pandemija koronavirusa u skladu sa pravilima državne pomoći zato što svi davaoci pomoći nijesu ispunili obavezu da u posebni registar koji je kreirala Agencija unesu podatke o tome kome su sve pomogli. Drugi paket Vladinih mjera dobio je 24. aprila mišljenje AZK da je u skladu sa pravilima državne pomoći.

AZK je donio Privremeni okvir za mjere državne pomoći u svrhu podrške ekonomiji u aktuelnoj pandemiji koronavirusa i taj okvir, između ostalog, podrazumijeva da se kompletira posebni registar sa podacima koji je Agencija napravila. Privremeni okvir podrazumijeva da pomoć ne smije preći 800 hiljada eura po korisniku.

Informacija da se nijesu kompletirali podaci u registru i da su davaoci državne pomoći više puta pozivani da hitno unose podatke može se naći u mišljenju AZK koje je dostavljeno Ministarstvu održivog razvoja i turizma (MORT) u vezi sa javnim pozivom za subvencije kamata na kredite u turističkom sektoru.

“AZK nije u mogućnosti da ocijeni da li je javni poziv za dostavljanje zahtjeva za subvencionisanje kamate tokom grejs perioda datog prilikom reprograma postojećih namjenskih kredita za turizam i ugostiteljstvo u skladu sa pravilima državne pomoći, jer se nijesu stekli uslovi za primjenu privremenog okvira za mjere državne pomoći u svrhu podrške ekonomiji u aktuelnoj pandemiji koronavirusa. Ovaj javni poziv će biti ocijenjen u okviru trećeg paketa mjera kome prethodni transparentnost i unošenje u registar svih državnih pomoći datih zbog pandemije koronavirusa”, objašnjeno je u mišljenju AZK.

U trećem državnom paketu za ublažavanje ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa jedna od mjera pomoći turističkom sektoru je subvencionisanje kamatne stope. Vlada je za sprovođenje ove mjere u naredne dvije godine, koliko će trajati grejs period, opredijelila 24 miliona eura, a subvencija se može dobiti za kredite koji su odobreni nakon 19. marta ove godine. MORT je javni poziv za prijave raspisao 18. avgusta, a otvoren je do kraja decembra ove godine.

Privremeni okvir za mjere državne pomoći u svrhu podrške ekonomiji u aktuelnoj pandemiji koronavirusa podrazumijeva da se pomoć može dodijeliti u obliku direktnog bespovratnog novca, poreskih olakšica i povoljnijih uslova plaćanja, ili u drugim oblicima, kao što su otplate, jemstva, zajmovi i vlasnički kapital, pod uslovom da ukupna nominalna vrijednost takvih mjera ne prelazi ukupnu gornju granicu od 800 hiljada po korisniku, a svi iznosi moraju biti bruto iznosi.

“Pomoć se dodjeljuje na osnovu programa s procijenjenim iznosom novca i ona se ne može dodijeliti korisniku koji je već bio u poteškoćama na kraju decembra prošle godine. Pomoć se može dodijeliti najkasnije do 31. decembra 2020. godine”, objašnjeno je iz AZK.

800 hiljada eura je maksimalni iznos državne pomoći koji se može dodijeliti jednom korisniku zbog posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa

Tri zaduženja davaocima pomoći zbog posljedica koronavirusa

Privremeni okvir uređuje i postupak praćenja i izvještavanja pomoći za pandemiju koronavirusa i tu davaoci državne pomoći imaju tri zaduženja. Prvo je da objave relevantne informacije o svakoj pojedinačnoj pomoći za kovid-19 dodijeljenoj na osnovu programa i ta se obaveza ispunjava unosom podataka u registar državnih pomoći za kovid-19.

Drugo zaduženje je da se AZK dostavi godišnji izvještaj i popisa mjera dodijeljenih na osnovu programa, a treće je vođenje detaljne evidencije o dodijeli pomoći predviđenih programom. Te evidencije moraju sadržati sve informacije potrebne kako bi se utvrdilo da su ispunjeni svi potrebni i propisani uslovi i moraju se čuvati deset godina nakon dodjele pomoći i na zahtjev dostaviti AZK. To iz razloga što Agencija može zatražiti dodatne informacije o dodijeljenim pomoćima kako bi provjerila jesu li se poštovali uslovi utvrđeni u rješenju Savjeta Agencije, kojim je odobrena realizacija programa i dodjela pomoći.

Bonus video: