Za Kuću maslina i nikšićki Dom starih još 281,2 hiljade

Iz Uprave javnih radova su objasnili da su kod oba projekta tokom radova izvođači primijetili nedostatke i neusaglašenosti u revidovanom glavnom projektu i o tome obavijestili stručni nadzor, koji je ocijenio da su primjedbe opravdane

15762 pregleda 3 komentar(a)
Nedostaci i neusaglašenosti u revidovanom glavnom projektu: Kuća maslina u Baru, Foto: Uprava javnih radova
Nedostaci i neusaglašenosti u revidovanom glavnom projektu: Kuća maslina u Baru, Foto: Uprava javnih radova

Postupci javnih nabavki za izvođenje dodatnih radova za nacionalnu Kuću maslina u Baru, u iznosu od 49.610 eura sa porezom na dodatu vrijednost, i za drugu fazu Doma starih u Nikšiću, u iznosu od 231.594 eura sa PDV-om, objavljeni su “u cilju izgradnje ovih objekata i stavljanja u funkciju”, saopšteno je “Vijestima” iz Uprave javnih radova (UJR) kojom rukovodi Rešad Nuhodžić.

Iz UJR su objasnili da su kod oba projekta tokom radova izvođači primijetili nedostatke i neusaglašenosti u revidovanom glavnom projektu i o tome obavijestili stručni nadzor, koji je ocijenio da su primjedbe opravdane. Ugovor sa izvođačem, “Bombeton” Cetinje koji je gradio Kuću maslina za 994.134 eura zaključen je 1. oktobra 2019. godine, a radovi bi trebalo da budu završeni do kraja ove godine.

Javno nadmetanje za izbor izvođača za drugu fazu Doma starih je objavljeno 19. juna prošle godine, a ugovor sa izvođačem, firmom Novi Volvox iz Podgorice, potpisan je 24. oktobra 2019. na iznos od 2.388.591 euro.

Očekivani rok završetka posla, preciziraju iz UJR, bio je početak iduće godine.

“Procijenjena vrijednost dodatnih i viškova radova na objektu Kuće maslina iznosi pet odsto ugovorenog iznosa, a u slučaju Doma starih osam odsto, što je u okvirima propisanim Zakonom o javnim nabavkama”, tvrde iz Uprave.

Višemilionske doplate

Problem za poreske obveznike, odnosno državni budžet, je to što su ovo samo dva od pet tendera UJR za dodatne radove na objektima širom Crne Gore, oglašeni unazad dvije sedmice, a po osnovu kojih će morati da se ukupno doplate višemilionski iznosi.

Nova plaćanja za dodatne radove, zbog faličnih projekata i revizije tih projekata, biće za Dom starih u Podgorici, izgradnju policijskog kompleksa u glavnom gradu i izgradnji Osnovne škole i škole za osnovno muzičko obrazovanje “Dušan Korać” u Bijelom Polju, o čemu su “Vijesti” pisale.

Za Kuću maslina u Baru, javno nadmetanje za izbor obrađivača idejnog rješenja i glavnog projekta je raspisano 18. oktobra 2017. godine. Ugovor sa firmom „Arhinginženjering” Bijelo Polje je zaključen 15. januara 2018. godine. Javno nadmetanje za izbor revidenta glavnog projekta je bilo 28. novembra 2017. godine, a ugovor sa revidentom glavnog projekta „Civil engineer” Podgorica je zaključen 2. jula 2018. godine. Izrada i revizija glavnog projekta je završena 2018. godine.

“Nakon što je prvobitno raspisano javno nadmetanje poništeno, javno nadmetanje za izbor izvođača radova je raspisano 5. jula prošle godine. Javno nadmetanje za izbor stručnog nadzora je raspisano 13. decembra 2018. Ugovor sa “Nik com” Nikšić je zaključen 10. oktobra 2019. godine”, dodali su iz UJR.

Za Dom starih u Nikšiću projektnu dokumentaciju za izgradnju Doma starih u Nikšiću je izradila Agencija za projektovanje i planiranje iz Nikšića, dok je reviziju glavnog projekta izvršilo preduzeće “Lisina” iz Nikšića. Projektnu dokumentaciju je obezbijedilo Ministarstvo rada i socijalnog staranja. Tender za izbor stručnog nadzora za drugu fazu radova je objavljen 26. juna 2019. godine, a ugovor sa stručnim nadzorom “Ing Invest” Danilovgrad, zaključen je 31. oktobra prošle godine, na iznos od 64.130 eura.

Falični projekat uzima još novca za drugu fazu Doma starih
Falični projekat uzima još novca za drugu fazu Doma starihfoto: Svetlana Mandić

Na pitanje da li su i u ovim slučajevima preduzimali, zbog uočenih propusta, aktivnosti protiv projektanata i revidenata projekata, iz UJR su odgovorili:

“Kako smo vas već ranije obavijestili, Uprava javnih radova je u realizaciji Zakona o budžetu dužna da se pridržava zakonske regulative u svim fazama realizacije projekta. Tako smo i u ova dva slučaja, u okviru nadležnosti i na osnovu izvještaja stručnog nadzora o uočenim nedostacima u tehničkoj dokumentaciji za projekte u Baru i Nikšiću, uputili Direktoratu za inspekcijske poslove i licenciranje Ministarstva održivog razvoja i turizma, početkom oktobra ove godine zahtjev da se razmotri mogućnost ukidanja licenci privrednim društvima i ovlašćenim inženjerima koji su učestvovali u izradi i reviziji projektne dokumentacije”, istakli su iz UJR.

Zašto nema boljeg mehanizma zaštite

Na pitanje zašto Uprava nije obezbijedila neki od mehanizama zaštite (garancija banke, polisa osiguranja...) u slučaju kada se ispostavi da predmjer radova kao sastavni dio glavnog projekta nije izrađen sa tačnošću plus - minus pet odsto, iz UJR su odgovorili:

“Uprava, u skladu sa svojim nadležnostima, koristi mehanizme zaštite koji su propisani Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata i Zakonom o javnim nabavkama, gdje bankarske garancije i polise osiguranja od profesionalne odgovornosti traju u periodu izvršavanja ugovorenih obaveza, odnosno u periodu trajanja garantog roka za izvedene radove. Preciznost i kompletnost predmjera radova, koji je sastavni dio revidovanog glavnog projekta, evidentira se tokom izvođenja radova i u konačnom je poznat tek nakon završetka svih radova”.

Bonus video: