Čelebić gradi za zlatni pasoš

Vlada preksinoć objavila da je listi projekta ekonomskog državljanstva dodala i dvije investicije domaćeg biznismena

37778 pregleda 43 reakcija 33 komentar(a)
Dvije investicije u turizmu: Čelebić i Marković, Foto: Filip Roganović
Dvije investicije u turizmu: Čelebić i Marković, Foto: Filip Roganović

Odlazeća Vlada premijera Duška Markovića je odlučila da u listu razvojnih projekata iz oblasti turizma u okviru projekta ekonomskog državljanstva, za koje se može dobiti crnogorski pasoš, uvrsti izgradnju dva hotela iza kojih stoji kompanija Čelebić, u vlasništvu biznismena Tomislava Čelebića.

Projekat ekonomskog državljanstva, prema odluci Vlade, namijenjen je isključivo stranim državljanima.

S druge strane, u Agenciji za promociju investicija objasnili su ranije da kupovina vila ili apartmana u kondo hotelu ili hotelu koji je po mješovitom modelu poslovanja, a koji su na listi razvojnih projekata, računa se kao investicija (određen nivo ulaganja), za koju se može dobiti crnogorski “zlatni pasoš”.

Čanj i Mojkovac

Prvi projekat je izgradnja hotelskog kompleksa Amma Resort, po mješovitom modelu poslovanja, sa pet zvjezdica u Čanju.

“Hotelski kompleks je ukupnog kapaciteta 483 smještajne jedinice, od čega u hotelu 241, a u osam luksuznih objekata - vila još 242 smještajnih jedinica. Predračunska vrijednost investicije je 77,01 milion sa PDV-om, od čega investicija u hotel iznosi 41,22 miliona, a namjera investitora je da u okviru kompleksa otvori 241 radno mjesto”, piše u informaciji Vlade u kojoj se navodi da je preduzeće Čelebić osnivač firme Amma Resort.

Drugi projekat je izgradnja hotela “Black Pine” sa četiri zvjezdice, po kondo modelu poslovanja u Mojkovcu koji će graditi firma „North Development“.

“U dostavljenoj dokumentaciji je konstatovano da je ukupan kapacitet hotela 174 smještajnih jedinica. Predračunska vrijednost investicije je 10,57 miliona eura sa PDV-om. Namjera investitora je da u okviru kompleksa otvori 144 radna mjesta”, piše u Vladinom dokumentu u kome se navodi da je jedini vlasnik i osnivač preduzeća „North Development“ kompanija “Čelebić”.

Projekat ekonomskog državljanstva namijenjen je stranim državljanima. U Agenciji za promociju investicija kazali ranije da se kupovina vila ili apartmana u kondo hotelu ili hotelu koji je po mješovitom modelu poslovanja, koji su na listi razvojnih projekata, računa kao investicija za koju se može dobiti crnogorski ‘zlatni pasoš’

Aplikant za listu razvojnih projekata može steći ekonomsko državljanstvo ako je na escrow račun položio 100.000 eura za razvoj manje razvijenih opština, za namjenu iz Zakona o regionalnom razvoju.

Može ga steći i ako je na račun uplatio najmanje 450.000 eura za potrebe ulaganja u jedan od razvojnih projekata u Podgorici ili primorskom regionu, ili iznos od najmanje 250.000 eura za potrebe ulaganja u jedan od razvojnih projekata u sjevernom ili središnjem regionu Crne Gore, osim Podgorice... Vlada je 5. i 9. novembra, bez održavanja sjednice, usvojila više dokumenata, a medije o tome obavijestila 16. novembra oko 23 sata.

Male HE, otpremnine, raskid za žičaru, subvencije...

Vlada je odlučila da iz tekuće budžetske rezerve izdvoji 100.000 eura za isplatu otpremnina zaposlenima u javnom sektoru koji su se dobrovoljno prijavili za sporazumni prekid radnog odnosa, kao i da raskine ugovor između Direkcije javnih radova i firme “Novi Vovox” kao izvođača za usluge projektovanja i radova na izgradnji šestosjedne žičare i ski staze, na lokaciji „Savin kuk“ u Opštini Žabljak, jer je planove potrebno promijeniti u skladu sa Izvještajem Misije UNESCO u vezi sa dobrom svjetske baštine Nacionalni park “Durmitor”. Predlog je da se nabavljene instalacije žičare za potrebe skijališta „Savin kuk“ iskoriste za spajanje ski centara u izgradnji „Žarski“ i „Cmiljača“. Produžene su subvencije na zarade ugroženima od pandemije za oktobar i novembar.

Vlada je 5. i 9. novembra, bez održavanja sjednice, usvojila više dokumenata, a medije o tome obavijestila 16. novembra oko 23 sata

Ministarku ekonomije Dragicu Sekulić je ovlašćena da potpiše ugovor o dodjeli koncesije za izgradnju male hidroelektrane (mHE) “Kuludra 2” na vodotoku Kaludarska sa koncesionarom “Hidroenergija Montenegro” u beranskoj opštini. Vlasnici “Hidroenergije Montenegro” su biznismen Ranko Radović (60%) i podgorička firma “Hemera Capital” (40%), dok je ovlašćeni zastupnik “Hidroenergije Montenegro” biznismen Oleg Obradović. Data je saglasnost i da se promijeni vlasnička struktura u firmi „C&S Energy” koja će graditi dvije male hidroelektrane na vodotoku “Bjelovićka”. Fudbaler Stefan Savić svoj udio će prenijeti na Milicu Fuštić koja će imati 45 odsto udjela, kompanija “Čelebić” će udio sa 54 odsto povećati na 54,59, a udio firme “Synergy” smanjiće se sa jedan odsto na 0,41 odsto.

Bonus video: