Novac za Đurđevića Taru nije državna pomoć

Agencija za zaštitu konkurencije ocijenila da rekonstrukcija mosta ne ugrožava slobodnu konkurenciju

10433 pregleda 38 reakcija 0 komentar(a)
Kina donirala 7,05 miliona za rekonstrukciju: Most na Đurđevića Tari, Foto: Saša Maričić
Kina donirala 7,05 miliona za rekonstrukciju: Most na Đurđevića Tari, Foto: Saša Maričić

Agencija za zaštitu konkurencije (AZK) ocijenila je da novac koji će država iz kapitalnog budžeta izdvojiti za projekat rekonstrukcije mosta na Đurđevića Tari ne predstavlja državnu pomoć jer će se taj novac trošiti prema proceduri koju predviđa zakon o javnim nabavkama.

Rekonstrukcija mosta na Đurđevića Tari se realizuje uz podršku Narodne Republike Kine koja je za taj projekat obezbijedila bespovratnu pomoć od 7,05 miliona eura, dok će crnogorska Vlada za taj projekat imati trošak iz državnog budžeta, ali se ne navodi u kojem iznosu. Vlada je 5. novembra ovlastila odlazećeg ministra pomorstva i saobraćaja Osmana Nurkovića da potpiše ugovor o donaciji novca sa Kinezima.

“Predlog ugovora o donaciji novca za realizaciju projekta rekonstrukcije mosta na rijeci Tari u Crnoj Gori uz podršku Kine, ne odnosi se na državnu pomoć, u smislu člana 2. Zakona o kontroli državne pomoći. Agencija je sa posebnom pažnjom analizirala članove ugovora koji uređuju finansijske obaveze crnogorske strane i uzela u obzir da je precizirano da se aktivnosti vezane za primjenu projekta moraju sprovoditi na način koji neće ugroziti načela jednakog postupanja, slobodne konkurencije i nediskriminacije. Agencija je cijenila član 16.3 predloga ugovora koji definiše da će sredstva za moguću isplatu obaveza crnogorske strane koja su dospjela za plaćanje u vezi sa primjenom ovog ugovora i implementacijom projekta biti obezbijeđena u kapitalnom budžetu crnogorske strane. Agencija je zaključila da je ovo javni novac, ali s obzirom na to da se predlogom ugovora crnogorska strana obavezala da će u onom dijelu u kome postoji potreba za određenim finansijskim izdacima iz kapitalnog budžeta, odnosno nabavkama primijeniti crnogorske propise o javnim nabavkama, Agencija je isključila postojanje državne pomoći”, piše u rješenju AZK.

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva je tražilo mišljenje od AZK. Sporazumom o realizaciji projekta rekonstrukcije mosta na Đurđevića Tari Vlada Crne Gore i Vlada Narodne Republike Kine su potpisale u oktobru 2018. godine.

“Po završetku realizacije ugovora, kineska strana će izdati dokument kojim potvrđuje konačnu vrijednost izvedenih radova po ovom ugovoru, odnosno konačnu vrijednost projekta, a što je finansirano iz bespovratnih sredstava doniranih od kineske strane. Takođe, u skladu s kineskim zakonima i propisima o nabavkama, kineska strana će odabrati glavnog izvođača prikupljanjem ponuda ponuđača koji posjeduju tehničke kvalifikacije akreditovane od strane relevantnih kineskih regulatornih tijela i pravovremeno obavijestiti crnogorsku stranu o takvom odabiru”, navodi se u rješenju AZK.

Most na Đurđevića Tari izgrađen je 1940. godine i kada je završen bio je jedan od najvećih saobraćajnih objekata u svijetu. Plan je da se rekonstrucija uz podršku Narodne Republike Kine završi do kraja naredne godine.

Bonus video: