Rekonstruisaće most na Đurđevića Tari: Nurković i Parača potpisali ugovor sa kineskim savjetnikom za ekonomiju

„Dok Ugovor o donaciji sredstava, predstavlja osnovu za početak konkretnih aktivnosti na terenu, na način koji treba da osigura bezbjednost, potpunost, dugotrajnost i funkcionalnost objekta, u okviru postojećih gabarita, ne narušavajući priznate kulturološke vrijednosti mosta, kao jednog od simbola prepoznavanja Crne Gore“, kaže se u saopštenju

11675 pregleda 14 komentar(a)
Nurković i Parača potpisali Ugovor, Foto: Ministarstvo saobraćaja i pomorstva
Nurković i Parača potpisali Ugovor, Foto: Ministarstvo saobraćaja i pomorstva

Most na Đurevića Tari biće rekonstruisan zahvaljujući podršci kineske Vlade, a ukupna vrijednost donacije iznosi oko 7,1 milion eura, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

Navodi se da su Ugovor o donaciji sredstava za realizaciju projekta rekonstrukcije mosta na rijeci Tari, uz podršku Kine, danas, u ime Vlade Crne potpisali ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković, i direktor Uprave za saobraćaj Savo Parača.

„Dok je u ime Vlade Kine, odnosno Agencije za međunarodnu ekonomsku saradnju Ministarstva trgovine Kine, Ugovor potpisao prvi savjetnik za ekonomiju i trgovinu u Ambasadi Kine u Crnoj Gori Bao Shunqing“, kazali su iz Ministarstva.

Iz Ministarstva su kazali da je od 2017. godine između predstavnika crnogorske i kineske vlade potpisano više okvirnih sporazuma u vezi sa realizacijom tog projekta.

„Dok Ugovor o donaciji sredstava, predstavlja osnovu za početak konkretnih aktivnosti na terenu, na način koji treba da osigura bezbjednost, potpunost, dugotrajnost i funkcionalnost objekta, u okviru postojećih gabarita, ne narušavajući priznate kulturološke vrijednosti mosta, kao jednog od simbola prepoznavanja Crne Gore“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su razlike između pravnih sistema dvije zemlje, uz dodatan izazov u vidu globalno izraženih posljedica pandemije Covid-19 koja je i potekla iz zemlje donatora, bili razlog za dugi pregovarački proces.

„A koji je uspješno okončan zahvaljući koordinaciji Kabineta potpredsjednika Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem Crne Gore i angažmanu Ambasade Crne Gore u Kini“, kazali su iz Ministarstva.

Oni su naveli da je vrijednost donacije po danas zaključenom Ugovoru 55 miliona kineskih juana, čija protivvrijednost je oko 7,1 milion eura.

„Ovaj budžet je namijenjen za izradu glavnog projekta rekonstrukcije i izvođenje konkretnih radova rekonstrukcije na predmetnom objektu, dok određene obaveze i crnogorska strana preuzima na sebe“, kazali su iz Ministarstva.

Navodi se da u to spada izrada elaborata procjene uticaja na životnu sredinu, priprema prolaza za saobraćaj i postavljanje vodovodnih, kanalizacionih, elektroenergetskih i komunikacionih instalacija, eksproprijacija.

"Kao i prikupljanje relevantnih podataka, obezbjeđenje revizije, nadzora i tehničkog prijema, i pomoć kineskoj strani za koju se može ukazati potreba tokom implementacije", kazali su iz Ministarstva.

Dodaje se da bi izrada glavnog projekta trebala da traje oko šest mjeseci od dana potpisivanja Ugovora, dok će se datum početka i period izgradnje utvrditi u dopunskoj dokumentaciji koju će strane potpisati nakon odabira glavnog izvođača.

„Ugovorom je i definisano da se projekat mora realizovati u skladu sa domaćim primjenjivim propisima, procedurama i standardima, i na način koji neće ugroziti načela jednakog postupanja, slobodne konkurencije i nediskriminacije“, naveli su iz Ministarstva.

Ambasador Kine u Crnoj Gori, Liu Đin, kazao je da je most na Đurđevića Tari važan saobraćajni, istorijski i turistički objekat u Crnoj Gori.

Prema njegovim riječima, most je, kao prototip i mjesto snimanja filma “Most”, veoma poznat u Kini i postaje atrakcija za kineske turiste koji dođu u Crnu Goru.

„Vjerujem da će rekonstrukcija mosta na Đurđevića Tari pomoći Crnoj Gori u ubrzavanju integracije u evropskoj ekonomiji, unapređenju turističke privrede na sjeveru i ukupnom ekonomskom i socijalnom razvoju“, kazao je Liu.

Veliki betonsko-lučni most, koji je građen u periodu od 1938. do 1940. godine, projektovao je Mijat S. Trojanović.

Prema izboru portala „Bright side”, most na Đurđevića Tari se našao među 20 najljepših na svijetu, dok ga je britanski magazin „Times“ uvrstio u deset atrakcija koje treba posjetiti.

Bonus video: