Uradite socijalnu kartu, privucite investitore...

Pejović ukazuje da se vlada morala prije formirati, jer je trebalo da premijer i ministar finansija uveliko pregovaraju o refinansiranju duga

3674 pregleda 5 komentar(a)
Vidjeli smo načelna opredjeljenja, očekuju se konkretni programi: Zarija Pejović, Foto: Boris Pejović
Vidjeli smo načelna opredjeljenja, očekuju se konkretni programi: Zarija Pejović, Foto: Boris Pejović

Formiranje vlade kasni kada se uzme u obzir kompleksna epidemiološka i ekonomska situacija i smatram da je ona trebalo da bude konstituisana još u oktobru, a premijer i ministar finansija već da obave prvi krug sastanaka sa administracijama Brisela i Vašingtona, kao i sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i Svjetskom bankom, za podršku za refinansiranje javnog duga i održavanje potrebnog nivoa budžetske potrošnje.

To je za “Vijesti” ocijenio ekonomista Zarija Pejović, komentarišući ekonomski dio ekspozea mandatara Zdravka Krivokapića o kome sjutra treba da se završi trodnevna rasprava u parlametu, kao i da se izabere nova vlada.

Pejović je kazao da ekspoze mandatara u domenu predloženih ekonomskih politika sadrži načelna opredeljenja buduće vlade koja će biti potrebno operacionalizovati u smislu konkretnijih programa.

“Nova vlada treba da izradi „socijalnu kartu“, kako bi se socijalna pomoć dodjeljivala pojedincima i porodicama u stanju najveće materijalne potrebe. Opredjeljenje ka zelenoj ekonomiji zaslužuje pažnju i predlažem da vlada organizuje biznis forume na koje bi pozvala proizvođače tehnologija za proizvodnju zelene energije u cilju njihovog investiranja u Crnu Goru. Takođe, predlažem da Vlada uradi program privredne diverzifikacije Crne Gore i u tom cilju organizuje promocije mogućnosti i pogodnosti investiranja u našu zemlju, koje bi se organizovale u privrednim centrima Evrope. Sve to da bi se privukli potencijalni investitori”, kazao je Pejović.

On sugeriše da se u ministarstvima obuče i organizuju timovi za pisanje projekata iz različitih oblasti koji bi bili finansirani iz EU fondova, da bi bilo posebno značajno podržati privredu i preduzetnike bespovratnim novcem iz EU fondova, čime bi se povećali kapaciteti privrede i smanjila nezaposlenost.

“Trebalo bi razmotriti studije izvodljivosti novih hidroenergetskih projekata kao što je projekat „Komarnica“. Treba organizovati konferenciju sa liderima regiona kako bi podsjetili EU na program Berlin plus i potrebu što hitnijeg ulaganja u infrastrukturu Balkana. Crna Gora i Srbija bi trebalo, uz pomoć EU, da pristupe modernizaciji željeznice Beograd-Bar.

Smatram da ministarstvo nauke treba da dobije novac u cilju organizovanja naučno istraživačkih centara, u domenu prerade aluminijuma, drveta, ljekovitog bilja, da bi privredi i preduzetnicima bili na raspolaganju inovativni projekti, što bi povećalo konkurentsku sposobnost naše ekonomije”, istakao je Pejović.

Bonus video: