Medojević: Obveznice izdate nezakonito, tražićemo hitnu sjednicu Skupštine

“Krivokapiću, Vlada ne smije da se zadužuje ni troši nivac građana tajno. To je kriminal”, naveo je Medojević

21767 pregleda 223 reakcija 219 komentar(a)
Medojević, Foto: Boris Pejović
Medojević, Foto: Boris Pejović

Pokret za promjene (PzP) će, prema riječima njenog predsjednika, Nebojše Medojevića, tražiti hitno zasjedanje Skupštine zbog, kako je naveo, kriminalnig ponašanja premijera Zdravka Krivokapića i ministra finansija i socijalnog staranja, Milojka Spajića u vezi emisije euroobveznica.

“Krivokapiću, Vlada ne smije da se zadužuje ni troši nivac građana tajno. To je kriminal”, naveo je Medojević u saopštenju.

On je rekao da je svaki tajni posao države sa novcem korupcija.

Medojević tvrdi da je prilikom emisije državnih obveznica na međunarodnom tržištu u iznosu od 750 miliona eura, koja je realizovana u srijedu, prekršeno više zakona.

“Direktnom pogodbom država se zadužila 750 miliona eura. Transakciju su radili poznanici i prijatelji privatnog lica koje nije ovlašćeno da pregovara, jer je on 23. novembra bio obični građanin. Ko je odlučio da je kamata tržišna i najbolja za Crnu Goru? Da li je neko od pregovarača uzeo proviziju”, pitao je Medojević.

On tvrdi da obveznice nijesu izdate po zakonu, kao i da nije objavljen javni poziv za upis i uplatu obveznica.

“Nije emitovan prospekt, Vlada nije donijela odluku, a Skupština nije razmatrala i odobrila ovo zaduženje. Država ne može da se zadužuje tajno. To je teško krivično djelo sa ozbiljnim indicijama na korupciju”, poručio je Medojević.

On je pitao zašto je isključena javnost i konkurencija.

“Tužilaštvo treba odmah da pokrene istragu protiv aktera ovog tajnog privatnog posla Krivokapića i Spajića na teret poreskih obveznika”, zaključio je Medojević.

Bonus video: