"Plantaže": Saveljić traži od ASK da je zaštiti od istine

Iz kompanije su poručili Saveljić "morati da se suoći sa istinom koja demantuje sve njene neistine koje je iznosila pred širokim crnogorskim auditorijumom"

5000 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Kompanija "13. jul - Plantaže" reagovala je na jučerašnje navode bivše finansijska direktorice te državne kompanije, Valerije Saveljić, poručivši da će Saveljić "morati da se suoči sa istinom koja demantuje sve njene neistine".

Saveljić je, kako je juče saopšteno iz Građanskog pokreta URA, uputila dopis Agenciji za sprječavanje korupcije zbog, kako tvrdi, revanšizmu "Plantaža" protiv nje, a o trošku te državne kompanije.

"Nakon što su Plantaže iznijele istinu i informacije o neuspješnom radu i zloupotrebama ovlaštenja Valerije Saveljić koja je bila na poziciji finansijske direktorice u Kompaniji „13. jul Plantaže“, od 2008-2015. godine, ona po starom receptu traži da je neko zaštiti. Ranije, tačnije 2015. godine, je očekivala od tada vladajuće partije DPS, da je zaštiti od njenog lošeg rada i gubljenja pozicije, kasnije od 2016. godine, očekuje od pokreta URA da prikrije njen neuspješan rad i sve greške zlonamjerno prebaci da druge, a evo sada krajem 2020. godine traži od ASK da je, ni manje ni više nego, zaštiti od istine", navodi se u saopštenju kompanije.

Dodaju da čudi da Saveljić "smatra da je 'revanšizam' i 'hajka' iznošenje istine o njoj."

"Ovako izgleda da je smatrala da će stalno istupati u javnost sa neistinama, a da niko ne reaguje sa druge strane, jer bi na taj način javnost bilo lakše dezavuisati i ubijediti u notorne neistine. Naravno, Plantaže u cilju odbrane istine i obaveze prema javnosti, ne mogu da dopuste širenje neistina Valerije Saveljić. Ona će morati da se suoći sa istinom koja demantuje sve njene neistine koje je iznosila pred širokim crnogorskim auditorijumom", kazali su iz "Plantaža".

Saveljić je, dodaju, iznijela grube neistine o visini svoje plate u toj kompaniji, a pri tom napadajući druge za visinu njihovih plata. "Preciznije, Saveljić javno izjavljuje neistinu, da joj je plata 2010. godine bila 3-4.000 eura, a istina je da je njena plata te godine u prosjeku bila 6.437 eura. Saveljić teško može prikriti i činjenicu da je za 88 mjeseci, koliko je pokrivala mjesto direktorice finansija u Plantažama dobila preko 600.000 eura, dok izjavljuje da su u tom periodu realni troškovi firme bili veći od prihoda i da su tada Plantaže počele da ulaze u ozbiljne finansijske probleme. Takođe je teško prikriti da je za vrijeme svog mandata 209-2014. godine potpisivala bilanse, a kasnije optuživala druge za nerealno povećavanje vrijednosti zaliha i nerealno prikazivanje rezultata, tj. „fingiranje bilansa“ za koje je upravo ona zakonski bila odgovorna. Teško je prikriti i da su se zaduženja kod banaka, upravo za vrijeme njenog mandata, povećala za preko 10 miliona eura. Teško je prikriti i činjenicu da je dolaskom na funkciju finansijskog direktora, na računu zatekla preko 4 miliona eura, koji su se za samo par mjeseci njenog rada potrošili i ušlo se u velika zaduživanja i kašnjenja isplata obaveza dobavljačima itd."

Povodom optužbi da se "Plantaže" plaćenim oglasima bore protiv nje, kazali su da bi "rado istinu o Plantažama objavili besplatno, ali iza sebe nemamo ni političku partiju ni druge pokrovitelje koji dobijaju besplatan medijski prostor, kao Valerija Saveljić."

"Optužbe da je širenje istine o Plantažama hajka na Valeriju Saveljić su samo pokušaj da se ova istina zamagli jer nema argumenata kojima se mogu demantovati nepočinstva kojima je Saveljić godinama pokušavala da uruši najveći nacionalni brend, zarad svojih ličnih interesa", zaključuje se u reagovanju kompanije.

Bonus video: