Bećirović: Najava ukidanja neradne nedjelje neznaven potez

„Milatović izgleda ne zna da dvije trećine najrazvijenijih zemalja onda vjerovatno isto ne znaju da zaštite prava radnika, jer je i tamo neradna nedjelja standard“

4641 pregleda 16 komentar(a)
Bećirović, Foto: Socijaldemokrate
Bećirović, Foto: Socijaldemokrate

Najava ukidanja neradne nedjelje je, bez ikakve sumnje, još jedan tragično neznaven potez, kojim se najveći teret „reformi“ opet prebacuje na one na koje ne bi trebalo - na radnike, saopštio je član Predsjedništva Socijaldemokrata (SD), Nermin Bećirović.

On je kazao da je ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović, ocijenio da je uvođenje neradne nedjelje bio pogrešan potez, jer prethodna vlada nije znala da zaštiti prava radnika.

„Milatović izgleda ne zna da dvije trećine najrazvijenijih zemalja onda vjerovatno isto ne znaju da zaštite prava radnika, jer je i tamo neradna nedjelja standard“, naveo je Bećirović u saopštenju.

On je podsjetio na ocjenu Demokrata Crne Gore iz maja da je u savremenim demokratskim društvima neradna nedjelja u trgovinama odavno standard, dok je u Crnoj Gori izborena mukotrpnom borbom.

Bećirović je dodao da su i predstavnici Socijalističke narodne partije (SNP) ranije govorili da “trgovinski sektor nije ni ugrožen”, dok je Demokratski front bio na fonu podrške neradnoj nedjelji.

„Mladi gospodine Milatoviću, neradna nedjelja jeste dio zaštite prava radnika,ali je i društveni iskorak u kojem taj dan služi za okretanje porodici, prijateljima i odmoru, umjesto konzumerizmu, što se i u našem slučaju pokazalo tačnim. Ipak, Milatović ne vidi dalje od svog japijevsko-karijerističkog pristupa, za koji je ubijeđen da je jedini ispravan“, kazao je Bećirović.

On je naveo da Milatović nastavlja po obrascu Vlade, a to znači da prvo ukida, pa onda razmišlja šta dalje.

„Naime, on u prvoj rečenici najavio ukidanje tog prava zaposlenima, a odmah u narednoj priznaje da još ni sa socijalnim partnerima nije razgovarao, što se vidi i kroz saopštenje Sindikata, i još najavljuje neke izmjene zakona kako bi poboljšao prava radnika. Drugim riječima: ukidaj stečena prava zaposlenih odmah, a o novim ćemo razgovarati otom-potom. Nije žurba. Baš kao i sa Montenegro Airlinesom“, rekao je Bećirović.

On je kazao da trgovci od početka epidemije nijesu bili među najugroženijim kategorijama, dok za ugostitelje, od kojih se mnogi nalaze na rubu egzistencije, Vlada nema mnogo razumijevanja.

„Kako je krenulo, izgleda da će radnicima biti najprije potrebna zaštita upravo od ove mlađane Vlade, koja je jedino haos do sad uspjela da proizvede“, zaključio je Bećirović.

Bonus video: