Ako izostanu ostavke, ide smjena direktora uprava

Direktorima mandat može prestati usljed spajanja uprava, što je i plan Vlade

56996 pregleda 200 reakcija 71 komentar(a)
Najavio jednu upravu za sve javne prihode, druga za imovinu i nekretnine: Spajić, Foto: Luka Zeković
Najavio jednu upravu za sve javne prihode, druga za imovinu i nekretnine: Spajić, Foto: Luka Zeković

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić je direktorima uprava koje su direktno povezane sa tim resorom Vlade saopštio da vladajuća većina očekuje od njih da podnesu ostavke, saznaju “Vijesti” iz više izvora u izvršnoj vlasti i upravama.

Radi se o Poreskoj upravi (PU), Upravi carina (UC), Upravi za imovinu i Upravi za igre na sreću, sa čijim je direktorima Miomirom M. Mugošom, Vladanom Jokovićem, Blažom Šaranovićem i Jelenom Savković Baptistom ministar imao pojedinačne sastanke.

Direktorima je predočeno da se planira jedna uprava javnih prihoda, a da će najvjerovatnije biti spojene PU, UC i Uprava za igre na sreću, dok bi Uprava za nekretnine i Uprava za imovinu postale jedna. Direktorima uprava mandat traje pet godine od imenovanja.

Na primjer, Mugoši mandat na čelu Poreske uprave traje do novembra 2024. godine, a izjasnio se javno da ne planira da podnosi ostavku.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, niko od direktora uprava neće podnijeti ostavke, a prestaće im mandati nakon što budu ukinuti ovi organi.

Mogućnosti za razrješenje

Zakon o državnim službenicima i namještenicima predviđa mogućnost ukidanja i spajanja uprava i drugih organa odlukom o organizaciji i sistematizaciji, kada rukovodiocima prestaje mandat:

“Licu koje vrši poslove visokog rukovodnog kadra prestaje mandat ako se državni organ ukine ili ako se ukine dio poslova koji ne prelaze u djelokrug drugog državnog organa ili ako njegovo radno mjesto bude ukinuto donošenjem novog ili izmjenom postojećeg akta o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji”.

Funkcioneri koji budu razrješeni na ovaj način mogu se rasporediti na druga radna mjesta u skladu sa svojim kvalifikacijama.

Zakon predviđa i drugu mogućnost za razrješenje, a to je da ministar i Vlada dva puta za redom daju negativnu ocjenu o radu rukovodioca. Oni bi trebalo da se ocjenjuju svakih šest mjeseci, pa bi drugu negativnu ocjenu mogli dobiti tek za godinu.

Druge mogućnosti za razrješenje su izrečena disciplinske mjere za tešku povredu radne obaveze ili pravosnažne osude za krivično djelo.

Direktor Uprave za nekretnine Dragan Kovačević je krajem prošle godine uhapšen po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva i određen mu je pritvor do 30 dana, dok je Vlada za koordinatora Uprave do izbora novog rukovodioca imenovala Spajića.

Kovačević je uhapšen pod sumnjom da je stvorio kriminalnu organizaciju u kojoj je pored njega bilo još nekoliko osoba. Na teret im se stavlja i da su počinili krivično djelo - zloupotreba službenog položaja, odnosno da su u više predmeta državne resurse koristili u privatne svrhe.

Nova vlast kada je bila opozicija optuživala je, između ostalog, Poresku upravu da dopušta nagomilavanje poreskog duga kod privilegovanih obveznika bliskih vlasti, Upravu carina da toleriše šverc cigareta kod nekih počinilaca, što su oni negirali, Upravu za imovinu da nema ni spisak državne imovine, Upravu za nekretnine da je prepisivala državnu imovinu na privilegovane pojedince...

Jedna uprava prihoda po ugledu na Sloveniju

Postojanje jedne uprave za sve javne prihode nije novina, takva praksa postoji u mnogim evropskim zemljama. Slovenija je prije šest godina od Poreske, Uprave carina i Uprave za igre na sreću, kao i nekih drugih službi formirala jednu Finansijsku uprave za sve te nadležnosti. Ova reforma trajala je tri godine.

Prema informacijama “Vijesti”, za reformu poreskih institucija koristiće se iskustva iz Slovenije, samo će procedura biti ubrzana.

U Crnoj Gori je do 2004. godine postojala jedna Uprava javnih prihoda, od koje su nastale prva Uprava carina i Poreske uprava, a kasnije se i Uprava za igre na sreću odvojila od Poreske.

Do prije dvije godine Poreska je funkcionisala pod okriljem Ministarstva finansija, a od tada je samostalan organ što je bila preporuka MMF-a i Državne revizorske institucije (DRI).

Prema nezvaničnim informacijama, i nova Uprava javnih prihoda biće samostalni organ pod dijelimičnom kontrolom Ministrstva finansija i Vlade, a u okviru nje biće i veliko odjeljenje poreske policije.

Bonus video: