Nova pomoć za prosvetne i zdravstvene radnike

Od brzine rada Agencije za zaštitu konkurencije zavisi usvajanje paket na sjednici Vladi, ali i isplata decembarskih subvencija

17748 pregleda 27 reakcija 27 komentar(a)
Milena Lipovina Božović u Bojama jutra, Foto: Printscreen
Milena Lipovina Božović u Bojama jutra, Foto: Printscreen

Ministarstvo ekonomskog razvoja (MEK) u novom peketu mjera pomoći građanima i privredi spremilo je pomoć za prosvetne i zdravstvene radnike koji su podnijeli veliki teret u krizi izazvanoj pandemijom koronavirsa.

To je kazala državni sekretar MEK-a za razvojene politike Milena Lipovina Božović gostujući u jutarnjem programu Televizije Vijesti.

Ona je rekla da je paket pripremljen i da se sada čeka ocjena Agencije za zaštitu konkurencije koje bi trebalo da bude narednih dana.

"Paket pri primljen i u proceduri smo prijema kod AZK bez čije ga saglasnosti Vlada ne može usvojiti. Mjere su usmjerene prije svega na građane, odnosno, one kategorije koje su u prethodnom periodu bile najviše zapostavljene. Kad govorimo o građanima, prije svega mislim na sve nezaposlene, penzionere, korisnike materijalnog obezbjeđenja, za lica koja imamu pravo na lične invalidnine. Ali, u ovom paketu se nalazi jedna vrsta pomoći koja se tiče prosvetnih i zdravstvenih radnika koji su stub ovog društva. Njih smo se sjetili i smatramo da su podnijeli veliki teret ove krize koja traje prilično dugo" rekla je Lipovina Božović, dodajući da je ovaj segment pomoći za građane značajno poboljšan u odnosu na prethodni period.

Ona je dodala da su za privredu pripremljene subvencije na zarade koje će biti u većem iznosu i obuhvat djelatnosti, kao i da je u saradnji sa Poreskom upravom urađena analiza pada prometa za devet mjeseci prošle godine koja je poslužila da se jasnije uoči koje su djelatnosti ugrožene.

"Tu su i poreske olakšice koje će privredi pomoći da se izbore sa krizom i da se premosti period do počeetka ljetnje sezone za koju očekujem oda će pokrenuti privredne akrtivnosti. Jedan set mjera sadrži preporuke za Investiciono-razvojni fond, Centralnu banku i opštine gdje od njih očekujemo jednu prokativnu ulogu" rekla je državna sekretarka.

Ona je kazala da očekuju i narednih dana ocjenu prvog i trećeg paketa mjera pomoći Vlade koji nije na adekvatan način prijavljen u skladu sa procedura koje nalaže Zakon o kontroli državnoj pomoći, zbog čega je MEK morao da stopira sve isplati iz ta dva pekata.

"AZK je nezavisno tijelo i ministarstvo je samo stranka koja je dužna da poštuje zakon. Ne očekujem da će biti problem, a što se nas tiče sve ćemo procedure ubrzati. Očekujemo da će AZK narednih dana donijtti rješenje od kojeg zavisi isplata subvencija za decembar" rekla je Lipovina Božović.

Bonus video: