Nezakonita nabavka željezničkih pragova

Poništen tender Željezničke infrastrukture vrijedan 181.818 eura zbog kršenja zakona o javnim nabavkama

4645 pregleda 6 komentar(a)
Tri ponude za nabavku željezničkih pragova: Ilustracija, Foto: Luka Zekovic
Tri ponude za nabavku željezničkih pragova: Ilustracija, Foto: Luka Zekovic

Komsija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki poništila je tender Željezničke infrastrukture (ŽICG) za nabavku željezničkih pragova nakon što se žalila firma “Hemos Impregnacija” čija je ponuda odbijena kao neispravna. Ova nabavka je bila vrijedna 181,818 hiljada eura.

Za ovaj tender ukupno su stigle tri ponude od kojih je državna firma kao najbolju izabrala ponudu firme “Baranka Export-Import Pejanović”, dok su druge dvije ponude koje su dostavile “Hemos Impregnacija” i RK-PH” ocijenjene kao neispravne.

Advokat firme “Hemos Impregnacija” Mirjana Vučinić je u žalbi navela da je odluka ŽICG nezakonita i da je tokom otvaranja ponuda povrijeđena procedura zato što nije sačinjen zapisnik, već je ponuđačima dostavljen dio elektronskim putem da potpišu, dok je cijeli zapisnik dostavljen nekoliko dana kasnije. U žalbi je objašnjeno da je to suprotno Zakonu o javnim nabavkama.

Komisija je nakon analize dostavljene dokumentacije konstatovala da je ŽICG tokom pojašnjenja tenderske dokumentacije jednom od učesnika izvšio izmjenu dokumentacije, što po zakonu nema pravo zbog čega je ovaj tender u cjelosti poništen.

ŽICG će morati da nadoknadi firmi “Hemos Impregnacija” 484 eura troškova vođenja ovog postupka, dok će Komsija žaliocu vratiti 1,818 hiljada koje je “Hemos Impregnacija” uplatila za trošak vođenja postupka.

Bonus video: