Državni putevi do specijalnog računa u Prvoj banci

Originalni ugovor o kreditu i ugovor o zajmu koji su na engleskom jeziku u ime države Crne Gore je potpisao bivši direktor Investiciono-razvojnog fonda (IRF) Zoran Vukčević, dok se u prevedenim ugovorima navodi da ih je potpisao bivši ministar finansija i aktuleni guverner Centralne banke (CBCG) Radoje Žugić

67832 pregleda 350 reakcija 36 komentar(a)
IRF će dostaviti detaljan izvještaj o svim kreditima: Stijović, Foto: Bojana Ćupić/Vlada Crne Gore
IRF će dostaviti detaljan izvještaj o svim kreditima: Stijović, Foto: Bojana Ćupić/Vlada Crne Gore

U državnom trezoru (Ministarstvu finansija) nema garancije koju je Vlada izdala za odboravanje kredita iz Abu Dabi fonda, u Zakonu o budžetu za 2015. godinu navodi se podatak da je garancija na 50 miliona eura, dok je kredit u dolarima u tom iznosu, novac iz ovog kredita nije prošao kroz sistem javnih finansija, odnosno kroz državni trezor preko koga se vrše sva plaćanja, već je išao preko posebnog računa koji je nazvan “specijalnim” i koji je otvoren u Prvoj banci za koji se ne zna ko ga je otvorio.

Originalni ugovor o kreditu i ugovor o zajmu koji su na engleskom jeziku u ime države Crne Gore je potpisao bivši direktor Investiciono-razvojnog fonda (IRF) Zoran Vukčević, dok se u prevedenim ugovorima navodi da ih je potpisao bivši ministar finansija i aktuleni guverner Centralne banke (CBCG) Radoje Žugić.

Bivši ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja i aktuelni savjetnik predsjednika države i poslanik Petar Ivanović se navodi u tim ugovorima kao svjedok.

“Vijesti” su juče pitale SDT da li su u istrazi trošenja novca iz Abu Dabi fonda saslušani Žugić i Simović i kada, da li je SDT utvrdilo ko je i po čijem nalogu, otvorio specijalni račun u Prvoj banci, ali odgovor nije stigao do zaključenja ovog broja

Uz to, na specijalni račun u Prvoj banci legla je prva tranša 2015. godine od oko 15 miliona dolara i nema podatak ko je dao nalog da se novac prebaci, dok je druga tranša od 14,6 miliona prebačena po nalogu bivšeg ministra poljoprivrede i aktuelnog predsjednika Opštine Nikšić Milutina Simovića.

Skinuta oznaka tajnosti

Ovo su neke od najvažnijih informacija koje je objavio ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Aleksandar Stijović nakon što je skinuta oznaka tajnosti sa brojnih dokumenata koji se odnose na ADMAS projekat koji se finansira novcem iz kredita iz Abu Dabi fonda za razvoj.

Stijović je juče prezentovao sve informacije do kojih je došao, objavljujući dokumentaciju o tome.

Prvu banku kontroliše Aco Đukanović, brat predsjednika države Mila Đukanovića.

“Ovu dokumentaciju sam dao Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) da bi utvrdili da li ima elemenata da se proširi istraga i na ove osobe koje su navedene u dokumentaciji i koje su preuzimale poslove koji nijesu u njihovoj nadležnosti. Svu dokumentaciju i sve dokaze smo posložili za 10-ak dana, pa ne razumijem zašto je tužilaštvu trebalo ovoliko vremena da reaguje “, kazao je Stijović.

SDT je prošle sedmice otvorilo istragu u predmetu kredita iz Abu Dabi fonda i saslušalo više osoba koje sumnjiče za zloupotrebu službenog položaja i nesvjestan rad u službi.

U toj istrazi saslušani su Ivanović i Vukčević, zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj, te da su dozvolili nenamjensku raspodjelu i trošenje novca kredita iz Abu Dabi fonda.

Zbog sumnje da su počinili krivično djelo - nesavjestan rad u službi u SDT-u su iskaz dali i nekadašnji ministar poljoprivrede u prelaznoj vladi 2016. godine Budimir Mugoša i procjenitelj Milan Adžić, čiji se izvještaj o zalozima firmi našao u nekoliko spornih predmeta.

Drugog dana istrage specijalna tužiteljka Stojanka Radović saslušala je Dragana Brkovića, vlasnika kompanije “Vektra”, Ljuba Perišića čija firma “Eko Per” iz Šavnika flašira vodu Diva i biznismene Krsto Knežević, Džemala Škrijelja i Vladimira Kujundžića.

Oni su osumnjičeni da su nezakonito trošili novac koji su njihove firme dobile od kredita Iz Abu Dabi fonda.

Ko je otvorio račun i ko je dao nalog za prvu tranšu

Stijović je ukazao da, prema Zakonu o budžetu i fiskalnoj odgovornosti (član 10), ministar finansija je jedini koji može dati nalog da se otvori račun u nekoj banci za potrebe države što se u ovom slučaju nije desilo, a izvršilac tim novcem može raspolagati samo po odobrenju tog resora.

“Tražićemo od Abu Dabi fonda za razvoj da nam dostavi informacije o garanciji da vidimo šta u njoj piše.Tražili smo od Prve banke da dostavi podatak ko je otvorio ovaj račun na koji je legla prva tranša novca 2015. godine od 15 miliona za koje nema podatka po čijem nalogu, dok je 2017. godine legla druga tranša od 14,6 miliona po nalogu tada ministra Simovića. Zajmoprimalac je IRF, a novac je davalo Ministarstvo poljoprivrede i to mimo svih pravnih propisa, jer nije moglo biti kreditor i po zaključenju ugovora u potpunosti preuzima vođenje projekta”, objasnio je Stijović, dodajući da je ukazao SDT-u da bi trebalo da preduzme radnje da se zatvori “specijalni račun”

Stijović je istakao da je Ministarstvo poljoprivrede novac davalo na osnovu operativnog priručnika iz 2014. godine prije nego je zaključen ugovor o kreditu, a pokazao je i dokumentaciju iz koje se vidi da je taj Vladin resor dostavljao IRF-u zahtjeve za upis hipoteka i zaloge za kredite.

Operativci

Ministar je ukazao da je ugovorom definisano da se u okviru IRF-a formira investiciona jedinica za primjenu ADMAS projekta što nije urađeno, već je taj posao preuzelo ministarstvo i njegov Direktorat za plaćanja.

“ Ministarstvo nije imalo tim za realizaciju projekta, već je to radio uži krug ljudi iz kabineta ministara. Dvije ključne osobe su sekretar ministarstva Nemanja Katnić i direktor Direktorata za plaćanja Blagota Radulović. Iz dokumentacije se vidi i da nije formiran odbor za odobravanje kredita, već su ugovori proizvoljno zaključivani. U arhivi ministarstva nema podataka da je ovaj odbor formiran i ko ga je činio. Izbjegnuta je pravna služba ministarstva i služba za finansije i sve su odrađivali Katnić i Radulović”, istakao je Stijović.

Radulović je bio direktor firme Nova Star CG. Iza ove firme, kako su Međunarodne novinska organizacija OCCRP i MANS utvrdili, bila je Danijela Šarić, sestra Darka Šarića, i njegov saradnik Nebojša Jestrović.

Kako su dijeljeni krediti

Ministar je naglasio da je dokumentacija pokazala da svi krajnji korisnici nijesu ispunjavali uslove za dodjelu kredita i pokazao je papir gdje je za zahtjev za odobrenje kredita za firmu Eko-Per napisan u jednoj rečenici olovkom.

Naveo je podatak da za kredit za Bjelasicu Radu nema nikakve dokumentacije u ministarstvu.

Stijović je kazao da je Vlada 2017. godine zadužila Ministarstvo poljoprivrede da ovaj posao prebaci na IRF, kako je definisano ugovorom, ali ni to tada nije urađeno.

“Uputio sam zahtjev da se ovaj posao izmjesti u IRF i Vlada je posebnim zaključkom na sjednici u četvrtak zadužila IRF da dostavi detaljni izvještaj o tome koliko je novca potrošeno za 15 dana, kako je novac potrošen, koliko je vraćeno kreditoru i podatke o svakom ugovoru pojedinačno”, rekao je Stijović, dodajući da je bilo 12 pojedinačnih ugovora za kredite.

Stijović nije mogao da odgovori na pitanje da li je Nemanja Katnić u rodbinskim vezama sa glavnim specijalnim tužiocem Milivojem Katnićem.

Žugić: Nisam potpisao i izdao garanciju

Guverner Centralne banke Radoje Žugić je saopštio, reagujući na izjavu ministra Stijovića, da je “riječ o grubim neistinama”.

Povezani članci

08. Februar 2021.

Žugić: Nisam potpisao aranžman za Abu Dabi fond

“Nijesam potpisao pomenuti aranžman sa Abu Dabi fondom. Ministarstvo finansija, u toku mog mandata kao ministra, nije izdalo garanciju za ovaj ugovor”, naglasio je Žugić.

Simović: Odlučno demantujem da je bilo zloupotreba

Simović je saopštio da “odlučno demantuje povezivanje sa bilo kakvom mogućnosti zloupotrebe ili nesavjesnog postupanja u projektu ADMAS”.

Povezani članci

08. Februar 2021.

Simović: Radio sam u cilju zaštite državnih interesa

“Kada je u pitanju ovaj projekat radio sam u cilju zaštite državnih interesa, u koordinaciji sa drugim nadležnim institucijama, uključujući i Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Crne Gore. Sve ove navode lako je utvrditi uvidom u dostupnu dokumentaciju”, naveo je Simović.

Da odgovaraju svi koji su oštetili budžet

Iz Demokrata i pokreta URA su pozvali da nadležni organi hitno reaguju povodom onoga što je Stijović saopštio.

“Da odgovore na pitanje kako je moguće da se dokumenti koje je Žugić, kao tadašnji ministar finansija, potpisao ne poklapaju sa originalnom dokumentacijom? Koja je uloga bivšeg ministra poljoprivrede Milutina Simovića, a koja Petra Ivanovića? Kako je kredit iz Abu Dabi fonda završio na računu u Prvoj banci”, naglasili su iz Demokrata.

Iz URA su istakli da je “Simović debelo umiješan u nezakonite poslove oko Abu Dabi fonda, te da je Ministarstva poljoprivrede izigravalo IRF mimo zakonskih ovlašćenja i isplaćivalo ogromne kredite kompanijama”.

“Za takav zločin prema budžetu moraju odgovarati svi koji su takve kriminalne poslove konstruisali, prikrivali i nažalost uspješno sprovodili što uključuje i Simovića”, naveli su iz URA, dostavljajući medijima dio dokumentacije sa potpisom Simovića koju je i Stijović pokazao na presu.

Još ne šalju zahtjev za skidanje imuniteta Ivanoviću

Iz SDT-a su za TV Vijesti kazali da će nakon analize svih dokaza i podataka ocijeniti da li ima osnova da se Skupštini uputi predlog za skidanje imuniteta poslaniku Petru Ivanoviću.

“Vijesti” su juče pitale SDT da li su u istrazi trošenja novca iz Abu Dabi fonda saslušani Žugić i Simović i kada, da li je SDT utvrdilo ko je i po čijem nalogu otvorio specijalni račun u Prvoj banci, ali odgovor do zaključenja današnje novine nije stigao.

Bonus video: