Ministarstvo ekonomskog razvoja završilo sistematizaciju

Novom organizacionom strukturom definisano ukupno devet direktorata i 27 direkcija

8536 pregleda 8 komentar(a)
Milatović, Foto: Savo Prelević
Milatović, Foto: Savo Prelević

Novom sistematizacijom Ministarstvo ekonomskog razvoja (MEK) od preuzethih 14 direktorata i 34 direkcije iz četiri ministarstva iz prethodnog sastava Vlade, formirano je ukupno devet direktorata i 27 direkcija.

Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji resora kojim rukovodi ministar Jakov Milatović usvojen je prije dva dana na sjednici Vlade.

Iz MEK-a za “Vijesti” su kazali da je novom organizacijom, pored unapređenja efikasnosti rada obezbijeđena i novčana ušteda u budžetu neophodna u postojećoj ekonomskoj krizi.

“Potreba za novom sistematizacijom bila je neophodna jer zatečeno stanje nije bilo na zavidnom nivou. Ustanovljen je veliki broj propusta i neusklađenosti u sistemu. Konstatovano je da su pojedini direktorati suprotno pravilima bili bez direkcija, samo sa jednim ili dva zaposlena, što nije dovoljno za organizacionu jedinicu, a što je bio odraz političkog kadriranja, a ne potreba Ministarstva. Pored evidentnog partijskog zapošljavanja, često bez potrebnog adekvatnog obrazovnog i profesionalnog istorijata, postoje indicije i na prisustvo nepotizma prilikom popunjavanja važnih pozicija u Ministarstvu. Sve ovo je dovelo do odnosa zaposlenih prema radnim obavezama koji nije adektavan profesionalnoj državnoj upravi kakva je potrebna za unapredjenje životnog standarda građana i ubrzanje evropskog puta Crne Gore. Shodno tome, a u cilju unapređenja sistema upravljanja ljudskim resursima formirano je Odeljenje za ljudske resurse”, objašnjeno je iz Ministarstva.

Pojedini direktorati u prethodnom mandatu suprotno pravilima bili bez direkcija, samo sa jednim ili dva zaposlena, što nije dovoljno za organizacionu jedinicu, a što je bio odraz političkog kadriranja, kazali u MEK-u

Taj resor je formirao i Odjeljenje za borbu protiv korupcije, zatim Odjeljenje za evropske intergacije, programiranje i implementaciju EU fondova, kao važan dio,kako je objašnjeno, upravljanja EU fondovima, prije svega u oblasti unapređenja konkurentnosti, socijalne politike i politike inovacija.

“Novi direktorati za unapređenje konkurentnosti ekonomije i za digitalnu ekonomiju i tehnološki razvoj biće važni nosioci aktivnosti koje su značajne za dalji ekonomski razvoj zemlje. Osnažen je Direktorat za industrijski i regionalni razvoj, stavljajući dodatni akcenat na zanatstvo, politiku klastera i regionalni razvoj, a od nekadašnja dva direktorata za rad, radne odnose i pristup tržištu rada formiran je jedan, koji se bavi radom i politikom zapošljavanja - Direktorat za rad i zapošljavanje”, kazali su u ministarstvu.

Objašnjeno je da su direktorati za trgovinsku saradnju i ekonomske odnose sa inostranstvom i za unutrašnje tržište i konkurenciju ojačani i smislenije postavljeni, a od nekadašnja četiri direktorata u turizmu sada imaju tri i to za razvojne politike u turizmu, za investicije u turizmu i za normativne poslove u turizmu.

Bonus video: