Mijač traži dozvolu da gradi u Reževićima

Tri kompanije švedskog biznismena crnogorskog porijekla zatražile saglasnost na idejno rješenje budućeg luksuznog turističkog kompleksa, na samoj pjeni od mora

21366 pregleda 24 reakcija 24 komentar(a)
Mijač, Foto: Savo Prelević
Mijač, Foto: Savo Prelević

Kompanije “Savana commercial retail”, “Stratex” i “Branica holiday resort” zatražile su od glavnog državnog arhitekte saglasnost na idejno rješenje budućeg luksuznog turističkog kompleksa, koji namjeravaju da grade na oko tri hektara zemlje na samoj pjeni od mora u Reževićima u budvanskoj opštini.

To piše u zahtjevu, u koji su “Vijesti“ imale uvid, a koji su predstavnici tri kompanije predali na pisarnici Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Podgorička kompanija “Savana commercial retail“, švedskog biznismena crnogorskog porijekla Veselina Mijača, kupila je prije dvije godine veliki zemljišni kompleks od 6.500 u Reževićima od nikšićkog biznismena Branislava Brana Mićunovića.

Traže dozvolu za gradnju: Režević
Traže dozvolu za gradnju: Reževićfoto: Vuk Lajović

Mijačeva firma je i vlasnik podgoričkog tržnog kompleksa “Gintaš” i hotela “Ramada“.

Osim Mićunovićeve zemlje, kako je tada Mijač potvrdio “Vijestima”, dokupila je i susjednu parcelu, te zaokružila zemljišni kompleks na 8.500 kvadrata, za šta je ukupno platila pet miliona eura, plaćajući u prosjeku 580 eura po kvadratu.

Da mogu realizovati svoj abiciozni investicioni plan omogućila im je bivša Vlada, na čelu sa premijerom Duškom Markovićem, koja je početkom novembra prošle godine odobrila izgradnju luksuznog turističkog kompleksa u Reževićima.

Kako je tada saopšteno iz Vlade, gradnja je predviđena na nekoliko parcela u vlasništvu tri kompanije, koje se međusobno graniče i formiraju zajednički zemljišni kompleks od nekih 32 hiljade kvadrata.

Markovićeva Vlada je tada bez zasjedanja aminovala zahtjev investitora i izdala im urbanističko-tehničke uslove za izradu tehničke dokumentacije, kao osnovni papir u daljoj proceduri dobijanja dozvole za gradnju.

“Kompanije ‘Savana commercial retail’, ‘Stratex’ i ‘Branica holiday resort’ iskazale su interesovanje za započinjanje izgradnje turističkog kompleksa, odnosno rizorta koji bi, između ostalih sadržaja, podrazumijevao izgradnju hotela sa najmanje 150 ležajeva koji bi se gradio u prvoj fazi realizacije kompleksa. Ostali sadržaji podrazumijevali bi različite sadržaje mješovite namjene“, saopšteno je tada iz Vlade.

Riječ je o lokalitetu između Rijeke Reževića i mjesta Drobnići, gdje nije velika izgrađenost.

Mijač je javnosti postao poznat kada je njegova kompanija prije četiri i po godine kupila u Podgorici veliki šoping centar “Mol of Montenegro” i hotel “Ramadu” od turske kompanije “Gintaš” za čak 24 miliona eura, a vlasnik je i poznate poslovne zgrade “Europoint“, takođe u Podgorici.

Početkom godine ušao je i u medijski biznis, kada je, kako je objavljeno, Mijačeva kompanija od grčkog biznismena Petrosa Statisa kupila podgoričke “Dnevne novine”.

Mijač koji decenijama živi u Švedskoj u prethodnih nekoliko godina u poslove u Crnoj Gori investirao 45 miliona eura.

Njegova švedska firma “Savana” osnivač je tri crnogorske kćerke-firme, “Savana Continental Property Management & Lodging”, “Savana Commercial Retail” i “Savana Podgorica”.

Krajem prošle godine Mijač je postao i čelnik Fudbalskog kluba “Budućnost”, a javnost je uzbrkala i vijest kada je njegova kompanija ponudila da kupi crmogorsku posrnulu avio-kompaniju “Montenegro airlines“ nakon što je nova Vlada tog gubitaša ugasila.

Bonus video: