Građani i firme duguju 182 miliona za struju

Kada je riječ o domaćinstvima, Bjelopoljci su najveći dužnici sa prosječno 657 eura po potrošaču, a najredovnije platiše su Pljevljaci sa po 99 eura duga

31834 pregleda 72 reakcija 72 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Građani i firme dugovali su krajem februara gotovo 182 miliona eura za utrošenu električnu energiju.

Iz Elektroprivrede Crne Gore “Vijestima” je saopšteno da je ukupan dug uvećan u odnosu na kraj 2020. godine, kada je iznosio skoro 177 miliona eura.

Iz Službe za korporativno upravljanje precizirali su da su krajem februara domaćinstva dugovala 123.489.578 eura, što je za skoro dva i po miliona eura više u odnosu na kraj prošle godine, kada su građani bili u minusu od 121.080.348 eura.

Navode da je dug ostalih potrošača iznosio 58.479.623 eura, nepuna tri miliona više u odnosu na kraj 2020 godine.

Iz EPCG su za “Vijesti” saopštili da pedeset odsto kupaca iz kategorije domaćinstva - oko 200.000, redovno izmiruje obaveze po osnovu utrošene električne energije i ostvaruju popust na stavku aktivna električna energija.

Proporcionalno broju potrošača, u kategoriji domaćinstava najveći dužnici za utrošenu električnu energiju su Bjelopoljci, a najredovnije platiše su Pljevljaci.

Iz EPCG su saopštli da prosječan dug po potrošaču u Bijelom Polju iznosi 657,59 eura, dok je u Pljevljima skoro sedam puta manji - 99,36 eura po potrošaču.

Za neblagovremeno plaćanje, na računima za struju EPCG domaćinstvima i ostalim potrošačima obračunava kamatu i po tom osnovu prihoduje značajan iznos.

Iz EPCG “Vijestima” nijesu odgovorili na pitanje koliko su prošle godine i za prva dva mjeseca ove naplatili novca po osnovu kamate od građana i ostalih potrošača zbog neblagovremenog plaćanja računa za utrošenu električnu energiju.

“Trenutno nismo u mogućnosti da dostavimo odgovor na traženo pitanje zbog trenutnog obračunskog perioda. Čim nadležne službe procesuiraju ovaj podatak, biće vam proslijeđen”, navodi se u odgovoru.

200 hiljada domaćinstava, odnosno polovina ukupnog broja, redovno plaća račune za struju i ostvaruju popust na stavku aktivna električna energija, navode iz EPCG

Najveća crnogorska kompanija zateznu kamatu neredovnim platišama obračunava po stopi od osam odsto.

Tvrde da se zatezna kamatna stopa za neblagovremeno plaćanje utrošene električne energije kod distributivnih kupaca obračunava po osnovu Odluke Odbora direktora EPCG, a saglasno Zakonu o visini stope zatezne kamate.

“Visinu stope zatezne kamate koja se primjenjuje prilikom obračuna kamate utvrđuje Centralna banka Crne Gore i ista se utvrđuje za polugodišnji period. U toku 2020. godine i za prvo polugodište 2021. godine stopa zatezne kamate iznosi 8 odsto”, odgovorili su “Vijestima” iz EPCG.

Navode da su računi domaćinstava po osnovu zatezne kamate uvećani u prosjeku za oko 6,5 odsto, a kod kategorije ostala potrošnja za 3,6 odsto.

Bonus video: