Manjinski akcionari bivšeg hotela Centar protestovali u Igalu

Iz kompanija navode da su i dalje zainteresovani za kupovinu akcija manjinskih akcionara, ali nisu mogli precizirati kada će se steći uslovi za to
408 pregleda 0 komentar(a)
protest Igalo, Foto: Slavica Kosić
protest Igalo, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 15.06.2018. 14:41h

Bivši radnici hotela Centar u Igalu okupljni u NVO Manjinski akcionari RVI, danas su u Igalu protestvovali jer se novi vlasnik hotela - kompanija Primorje hotels & restaurants, oglušio o zahtjev za otkup njihovih 12,75 odsto akcija. Manjinski akcionari akcije nude po nominalnoj vrijednosti od 10.80 eura.

Predsjednica NVO Manjinski akcionari RVI, Vesna Milošević tvrdi da je na posljednjoj skupštini akcionara, Božidar Draganić, predsjednik Odbora direktora obećao da će do kraja februara ove godine iznijeti zvaničnu ponudu za otkup akcija, što nije urađeno do danas.

Iz kompanija navode da su i dalje zainteresovani za kupovinu akcija manjinskih akcionara, ali nisu mogli precizirati kada će se steći uslovi za to.

Manjinski akcionari tvrde da ne uspijevaju uspostaviti kontakt predstavnicima kompanije I da su zato prinuđeni da reaguju na ulici.

“Nećemo razgovarati jezikom ulice i pod ucjenama “, komentarisao je za Vijesti, Draganić i ustvrdio da je protest nanio štetu hotelu u kome boravi 450 gostiju. On je kazao i da su predali inicijativu nadležnim organima da sankcionišu takvo ponašanje.

NVO Manjinski akcionari Centra za odmor, rekreaciju i liječenje Igalo, prije dvije godine podnijeli su krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu protiv menagmenta HTP Primorje i hotela Palmon Bay jer su kao garanciju za kredit od 6 miliona eura stavili hipoteku na renovirani hotel u Igalu, koje je tužilaštvo početkom godine odbilo.

Do juna 2010 godine, vlasnik hotela Centar - zdanja građenog prije više od pola vijeka za odmor ratnih vojnih invalida bivše Jugoslavije,bio Konzorcijum HLT Fond i HTP Primorje, koji je na tenderu 2007 godine za 3,1miliona eura kupio 80,09 odsto akcija Fonda PIO.

Tada je HLT Fond oko 81 odsto akcija hotela Centar Igalo prenio na HTP Primorje, ali Komisija za hartije od vrijednosti nije odobrila tu transakciju zbog prigovora Prime" društva za upravljanje HLT Fondom, pa je donijela Rješenje o privremenoj zabrani raspolaganja, upravljanja i odlucivanje iz akcija Centra. Početkom februara 2013 o godine to rješenje je ukinuto i CDA je omogućila raspolaganje na pravima iz akcija emitenta Centra Igalo AD Igalo, vlasniku HTP „Primorje" AD Tivat , odnosno kompaniji Primorje Hotels&Restaurants.

U rekonstrukciju hotela Palmon Bay-nekadašnjeg hotela Centar, koji je otvoren u julu 2015 godine, kompanija je uložila blizu sedam miliona eura. Hotel je kategorisan sa četiri zvjezdice, ima 163 moderno opremljene sobe, sopstvenu plažu, otvoreni bazen za djecu, zatvoreni bazen i dvije kongresne sale.

Predstavnici 212 manjinskih akcionara koji imaju 12,75 odsto akcija najavljuju nastavak protesta.

Bonus video: