Posljedica postupka bivše lokalne vlasti

Za novi kompleks "Adriatic Marinas"nije platila ni cent za komunalije

To što kompanija “Adriatic Marinas” za gradnju “Boka Placea” nije uplatila ništa u budžet Tivta, posljedica je postupka bivše vlasti koja je Porto Montenegru oprostila dug od 5,6 miliona. Sve zavisi od Agencije za zaštitu konkurencije

19592 pregleda 20 reakcija 20 komentar(a)
Foto: -
Foto: -

Opština Tivat još nije naplatila naknadu za komunalno opremanje građevinskog zemljišta investitoru, kompaniji “Adriatic Marinas-Porto Montenegro” za novi luksuzni kompleks od šest velikih stambeno-poslovnih zgrada nazvan “Boka Place”, a koji se gradi u sjevernom dijelu kompleksa “Porto Montenegro”.

Novi kompleks zauzimaće površinu od oko 18.000 kvadrata pod objektima i imaće ukupno oko 75.000 kvadrata stambenog i poslovnog prostora, a vrijedan je skoro 80 miliona eura. Do sada, “Adriatic Marinas” za gradnju “Boka Placea” nije uplatila ni cent na ime komunalija u budžet grada Tivta, što je sve posljedica kontroverznog postupka bivše gradske DPS-SD-HGI vlasti koja je toj kompaniji prije dvije i po godine oprostila već tada nastali dug od 5,6 miliona eura za komunalije za dio do tada izgrađenih novih luksuznih objekata u “Porto Montenegru”.

“Adriatic Marinas” je tada, pozivajući se na član 18 C ugovora o prodaji nekadašnjeg tivatskog vojnog brodogradilišta “Arsenal”, osnivaču “Porto Montenegra”, pokojnom kanadskom biznismenu Piteru Manku a koji su on i tadašnji premijer Milo Đukanović (DPS) potpisali u novembru 2006, tražio da im se otpišu obaveze za komunalije. Pritiom su se pozvali na tri osnova koja nisu imala uporište ni u tada, ni u sada važečim zakonima u Crnoj Gori - površinu objekata u “Arsenalu” koji su postojali prije 1945. godine, troškove ekološke sanacije lokacije i troškove rušenja starih objekata vojnog brodogradilišta. Iako za tako nešto nije bilo nikakvog zakonskog osnova, podstaknuti stalnim pozivima od bivšeg premijera Duška Markovića (DPS) i Đukanovića da se to mora uraditi, odbornici DPS-a u tivatskom parlamentu su januara 2018. izglasali odluku da se sa Porto Montenegrom potpiše ugovor kojim Opština toj firmi praktično poklanja 5,6 miliona eura novca koji je trebalo da se slije u gradski budžet.

Tadašnja gradonačelnica Snežana Matijević (DPS) je sumnjajući da je to nelegalan posao, odbila da potpiše takav ugovor zbog čega je u ljeto 2018. pod pritiskom svoje partije morala podnijeti ostavku, pa je njen nasljednik na toj funkciji Siniša Kusovac (DPS) odmah nakon toga u ime Opštine Tivat, i parafirao sporni ugovor.

Pod pritiskom Delegacije EU u Crnoj Gori koja je tada već duže od godinu tražila njeno izjašnjenje povodom ovog kontroverznog posla sa državnim novcem, Agencija za zaštitu konkurencije (AZZK) je 21. okrobra 2019. pokrenula “ispitni postupak utvrđivanja usklađenosti državne pomoći dodijeljenje preduzeću “Adriatic Marinas” doo Tivat sa Zakonom o kontroli državne pomoći“. Taj postupak ni do danas nije završen, iako su svi zakonom predviđeni rokovi za izašnjavanje AZZK probijeni.

Od ishoda tog postupka zavisi da li će i kada Opština, ipak, naplatiti oproštenih 5,6 miliona eura komunalija dospjelih do 2018, kao i nove milionske iznose te dažbine za aktuelnu izgradnju “Boka Placea”.

„Pred Agencijom za zaštitu konkurencije već dvije godine vodi se postupak za utvrđivanje zakonitosti opraštanja duga za komunalije ‘Porto Montenegru’. Agencija koja je pri Ministarstvu finansija, iz različitih razloga, što opravdanih, što neopravdanih, do sada je odlagala ročišta. Opština ne posjeduje podatak kada će ovaj proces biti nastavljen, budući da novo ročište nije zakazano. Od ishoda ovog postupka zavise dalji pregovori sa ‘Porto Montenegrom’ oko svih otvorenih pitanja”, potvrdili su “Vijestima” u vrhu aktiuelne lokalne uprave.

Iz Opštine ističu da ovakvo postupanje bivše opštinske i državne vlasti prema “Adriatic Marinasu”, može kreirati problem u odnosu aktuelnih lokalnih i državnih vlasti sa svima drugima velikim investitorima.

“Opština cijeni i prepoznaje doprinos ‘Porto Montenegra’ u unapređenju turističkog i uopšte privrednog ambijenta Tivta i Crne Gore. Međutim, važno je da lokalna uprava definiše odnose sa investitorima u Tivtu na način da će ista pravila važiti za sve. U prethodnom periodu investitori su kada im je to odgovaralo direktno pregovarali sa Vladom, zaobilazivši Opštinu i aktuelno stanje direktna je posljedica toga. Ovakav se odnos mora promijeniti za dobro grada, građana i samih investitora”, poručili su iz uprave Tivta.

Prema aktulenoj državnoj studiji lokacije “Arsenal” iz 2019. po kojoj se gradi “Porto Montenegro”, a koju je pripremila ista ona Vlada premijera Markovića što je kasnije insistirala da Opština odustane od naplate komunalija kompaniji “Adriatic Marinas”, predviđeno je da ta kompanija lokalnoj upravi za izgradnju svih sadržaja planiranih u tom nautičko-turističkom kompleksu, plati ukupno čak 47.358.239 eura komunalija, te da pritom još sama iz svojih izvora, investira još dodatnih 20,46 miliona eura u izgradnju nove saobraćajne, hidrotehničke, elektro i telekomunikacione infrastrukture na toj lokaciji.

Preporučujemo za Vas