SD će predložiti nastavak primjene niže stope PDV-a za ugostiteljstvo

Socijaldemokrate će podržati Vladine izmjene zakona o PDV-u, koje predviđaju da se oporezivi promet poveća sa 18 hiljada eura na 30 hiljada eura

3377 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Socijaldemokrate (SD) će predložiti da se nastavi sa primjenom niže stope poreza na dodatu vrijednost (PDV) za ugostiteljstvo, od sedam odsto.

Takođe, SD će podržati Vladine izmjene zakona o PDV-u, koje predviđaju da se oporezivi promet poveća sa 18 hiljada eura na 30 hiljada eura.

Poslanici SD-a, Damir Šehović i Boris Mugoša kazali su da, sa druge strane, Vlada nije pokazala istu takvu političku kulturu, jer je bez adekvatnog obrazloženja odbila nedavni predlog Socijaldemokrata da sva preduzeća sa prometom manjim od dva miliona eura, PDV plaćaju po naplaćenoj, a ne izdatoj fakturi.

“Naime, SD je nedavno predložio da se PDV plaća po naplaćenoj fakturi, jer postojeći model naplate PDV podrazumijeva obavezu preduzeća da uplaćuju PDV državi prije nego što naplate sopstvena potraživanja. Taj predlog je odbijen”, navodi se u saopštenju.

Na taj način, kako tvrde u SD-u, firme beskamatno finansiraju državni budžet, a sebe nepotrebno izlažu visokim troškovima finansiranja, što destimulativno djeluje na privredu, posebno na manja preduzeća.

"To posebno ako imamo u vidu da je čak 19 hiljada preduzeća u blokadi", dodaje se u saopštenju.

Takođe, SD će sada, kao mjeru nastavka podrške privredi u dijelu PDV-a, dati novi predlog, da se nastavi obračun niže stope PDV-a za ugostiteljstvo, do 31. avgusta, s obzirom na to da će zbog koronavirusa postsezona biti posebno važna.

Bonus video: