Nema papira za uplatu “herojima proljeća”

Vlada “zaboravila“ na milionsku pomoć koju je prethodna dala Opštini Budva u jeku ljetošnje političke krize

5921 pregleda 1 komentar(a)
Zbog koronakrize prilivi u opštinski budžet smanjeni: Opština Budva, Foto: Vuk Lajović
Zbog koronakrize prilivi u opštinski budžet smanjeni: Opština Budva, Foto: Vuk Lajović

U budvanskom Sekretarijatu za finansije ne postoji dokument na osnovu kog Vlada može da zatraži da joj se vrati 1,6 miliona eura, koje je prethodna garnitura na čelu sa Duškom Markovićem krajem avgusta prošle godine, desetak dana uoči izbora iz budžetske rezerve isplatila na račune gotovo 500 zaposlenih u lokalnoj administraciji, javnim ustanovanama i RTV Budva na ime zaostale dvije, odnosno tri zarade.

To je saopšteno “Vijestima” u Opštini Budva.

To znači da nema pravnog akta po kome se Opština obavezala da vrati novac, po dogovoru koji je tada Marković u jeku izborne kampanje postigao sa prvim čovjekom grada Nikolom Divanovićem, partijskim kolegom iz DPS-a.

Isplata milionske svote iz državne rezerve je, po svoj prilici, isplaćena nezakonito, pa samim tim i nova opštinska vlast nije obavezna da vrati u državnu kasu, a i Vlada Zdravka Krivokapića nije do sada ni zatražila da joj se novac vrati.

Ukoliko bi se Vlada sada odlučila da zatraži od Budve da joj novac vrati i to učini prinudnim putem, to bi značilo finansijsku blokadu metropole turizma uoči sezone, jer bi praktično ispraznila opštinsku kasu u koju su zbog koronakrize prilivi desetkovani.

3,5

miliona eura se može Opština u slučaju finansijskih nepovoljnosti ove godine kreditno zadužiti ako za to bude potrebe

Marković je krajem avgusta prošle godine boravio u posjeti Opštini, gdje radnici nijesu mjesecima primali zarade jer je račun Opštine blokirao Privredni sud na zahtjev Ministarstva finansija, zbog isplaćene garancije od 29,3 miliona eura na ime projekta otpadnih voda.

Iako je tada na računu Opštine bila milionska svota, zbog privremene mjere zabrane raspolaganja novcem, lokalna uprava nije mogla isplaćivati zarade ali ni obaveze prema povjeriocima.

Sve se to dešavalo u jeku političkih turbulencija, kada je došlo do instaliranja nove opštinske uprave predvođene DPS-om.

Marković je tada Divanovića i njegove kolege nazvao “herojima proljeća“, a iz budžetske rezerve države isplaćen je direktno novac na račune radnika. To je iz redova lokalnih odbora Demokrata i Demokratskog fronta ocijenjeno kao zloupotreba državnih rezervi u političke svrhe, a od Vlade je tada zatraženo da povuče privremenu mjeru i omogući funkcionisanje lokalne uprave, smatrajući da je Privredni sud nezakonito postupio, što se kasnije i utvrdilo, jer je račun Opštine Budva odmah nakon lokalnih izbora deblokiran.

Trenutno Opština, kako je i sam gradonačelnik Marko Carević nedavno kazao, funkcioniše normalno, isplaćuju se zarade i ima novca u kasi, ali sve “oči su uprte” u predstojeću ljetnju sezonu od koje se očekuje da stabilizuje finansijske prilike u najbogatijoj crnogorskoj opštini.

Opština se, ipak, obezbijedila da se u slučaju finansijskih nepovoljnosti može ove godine kreditno zadužiti tri i po miliona eura, ako za to bude potrebe.

Beogradska kompanija “AMIA“ i budvanska “Alianz group“, koje kontroliše američki biznismen Nil Emilfarb zaključile su ugovore o plaćanju komunalija za gradnju dva luksuzna hotela, jednog na samoj Slovenskoj plaži tik uz šetalište i drugog na lokalitetu Mirište iznad Miločerskog parka, za šta će Opštini Budva da uplate dva milina eura.

To je jedna od najvećih finansijskih injekcija koja dolazi u vrijeme kada je kasa budvanske Opštine praktično ispražnjena jer su prilivi zbog koronakrize desetkovani.

Kako je beogradska “AMIA“ zatražila da će komunalije odmah uplatiti, to im je u skladu sa opštinskom odlukom, omogućen popust od 20 odsto, pa je u budvansku kasu odmah uplaćeno tačno 1.243.648 eura.

Bonus video: