Tivat podstiče poljoprivredu sa 45.000 eura

Javni pozivi se objavljuju po osnovu Odluke o podsticajima u razvoj poljoprivrede i Plana podsticajnih mjera u poljoprivredi za 2021. godinu, kojima su utvrđeni uslovi, kriterijumi i način prijavljivanja.

1872 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Anton Marković
Foto: Anton Marković

Sekretarijat za privredu Opštine Tivat, u skladu sa Planom podsticajnih mjera u poljoprivredi za 2021. godinu, objavio je juče javne pozive za podršku lokalnim poljoprivrednim proizvođačima.

U budžetu Opštine za 2021. za te svrhe opredijeljeno je ukupono 45.000 eura.

Kako navode iz lokalne uprave, ta sredstva se mogu dodjeljivati za podršku za učešće u izradi projektne dokumentacije renoviranja postojećih ruiniranih kuća i ostataka seoskih kuća u svrhu pružanja turističkih i/ili ugostiteljskih usluga u ruralnim područjima, za podršku za opremanje ugostiteljskog, turističkog ili smještajnog objekta u funkciji pružanja turističkih i/ili ugostiteljskih usluga u ruralnom području, za podršku za uređenje terena, bašti, livada ili vidikovaca u sklopu domaćinstva koje je u funkciji pružanja turističkih i/ili ugostiteljskih usluga u ruralnom području, kao i za podršku razvoju voćarske i vinogradarske proizvodnje.

Za opštinske subvencije se može konkurisati i priojektima koji se odnose na podršku razvoju maslinarstva, povrtarske i cvjećarske proizvodnje, pčelarstva, stočarstva, razvoju organske poljoprivrede, ribarstva i marikulture, te za podršku održivom upravljanju zelenim otpadom iz poljoprivredne proizvodnje.

Javni pozivi se objavljuju po osnovu Odluke o podsticajima u razvoj poljoprivrede i Plana podsticajnih mjera u poljoprivredi za 2021. godinu, kojima su utvrđeni uslovi, kriterijumi i način prijavljivanja.

“Imajući u vidu aktuelnu epidemiju koronavirusa u Crnoj Gori, Planom za ovu godinu uveli smo izmjenu u proceduru korišćenja podsticajnih mjera, odnosno omogućili smo avansno plaćanje podrške za mjere kroz koje se vrši nabavka određenih sredstava, opreme, mašina i slično. Ova izmjena omogućiće poljoprivrednim proizvođačima lakši pristup do neophodnih finansijskih sredstava i podsticaja, kojima bi održali svoja poljoprivredna gazdinstva“, napominju iz Sekretarijata za privredu, precizirajući da su pozivi zainteresovanim poljoprivrednicima da konkurišu za sredstva iz opštinskog budžeta otvoreni do 31. oktobra.

Za devet projekata NVO 18.599 eura

Komisija Opštine Tivat za raspodjelu sredstava nevladinim organizacijama donijela je Odluku o raspodjeli sredstava za projekte za 2021. godinu - devet projekata NVO sa sjedištem u Tivtu, podržano je sa 18.599,96 eura.

Kako je juče saopšteno iz lokalne uprave, NVO “Evropski dom“ dobila je 2.976 eura za projekat “Pomoć i djeci i roditeljima“.

NVO “Humanitarno društvo slijepih i CIR-a Tivat“ dobilo je 1.948,54 eura za projekat “Socijalizacija OSI u društvene tokove“.

Za projekat “U počast maslini“ i obilježavanje svjetskog Dana masline, NVO “KZD Napredak Gornja Lastva“ dobila je 1.768 eura, dok je NVO “Centar za savjetovanje i lični razvoj Tivat“ za “Školu roditeljstva“ dobila 2.147,20 eura.

Sredstva koja za projekte NVO opredjeljuje Opština odlaze i NVO “ŠkArt“ za projekat “ŠkArt rezident“ u iznosu od 2.840 eura. Za NVO “Djeca Tivta“ i projekat “Mostovi su kao duge“ opredijeljeno je 1.760,24 eura. Projekat KUC “Kadena“ pod nazivom “Đude“ - djevojke kao stožeri nasljeđa i mogućnost prenošenja prakse na tivatsku regiju biće podržan sa 2.032 eura. NVO “Udruženje Egipćana“ i njihov projekat “Poruke rodne ravnoprvnosti“ dobija 2.232 eura, a NVO “Zeleni vrh“ za projekat “Udahni prirodu“ 896 eura.

Budžetom Opštine Tivat za 2021. godinu, rad NVO podržan je sa sredstvima u ukupnom iznosu od 31.000 eura, od čega je 40 odsto namijenjeno NVO sa posebnim statusom (Bokeljska mornarica, Glazbeno prosvjetno društvo “Tivat“ i KUD “Boka“), dok je preostali iznos raspodijeljen na osnovu javnog konkursa.

Na konkurs je pristiglo 20 projekata, od čega jedan nije uzet u razmatranje, budući da se radi o projektu sportske organizacije.

Bonus video: