Odbor usvojio amandman da moratorijum na kredite traje tri umjesto šest mjeseci

Zakonom je predviđeno da se na šest mjeseci od 1. maja odloži plaćanje svih kreditnih obaveza bankama po osnovu glavnica, kamata, zatezne kamate, naknada i drugog, odnosno banke bi u ovom periodu ostale bez najznačajnijih prihoda

17699 pregleda 20 reakcija 20 komentar(a)
Foto: Screenshot/Youtube
Foto: Screenshot/Youtube

Odbor za ekonomiju, finansije i budžet na današnjoj sjednici usvojio je amandman na Predlog zakona o odlaganju plaćanja kreditnih obaveza (lex specialis) kojim je predviđeno da se rok za moratorijum smanji sa šest na tri mjeseca.

Predlog zakona podnijeli su poslanici Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević i Draginja Vuksanović Stanković.

Osim Konjevića, na odboru, ovaj amandman su podržali još opozicioni poslanici Amer Smailović, iz Bošnjačke stranke (BS) i Damir Šehović iz Socijaldemokrata (SD).

Potrebnu većinu su dobili od tri poslanika vladajuće većine - Miloša Konatara (URA), Vladimir Jokovića (SNP) i Jovanke Bogavac (PZP). Ostali članovi odbora, njih četvoro, iz redova koalicije Demokratskog fronta kao i iz Demokratske Crne Gore bili su uzdržani na glasanju.

Zakonom je predviđeno da se sada na tri mjeseca odloži plaćanje svih kreditnih obaveza bankama po osnovu glavnica, kamata, zatezne kamate, naknada i drugog, odnosno banke bi u ovom periodu ostale bez najznačajnijih prihoda, a njegova primjena, ukoliko bude usvojen, će početi 1. jula.

Prethodno su predstavnici najznačajnijih stranih banaka, prema informacijama “Vijesti”, zaprijetili da će zatvoriti banke na šest mjeseci i prestati sa odobravanjem kredita ako Predlog zakona o odlaganju plaćanja kreditnih obaveza bude usvojen u Skupštini.

Takođe, Centralna banka Crne Gore (CBCG) dala je negativno mišljenje na ovaj predlog zakona, navodeći da su Svjetska banka i Međunarodni monetarni fond izričito protiv apsolutnog moratorijuma.

Bonus video: