Spajić: Mjesečno ćemo objavljivati podatke o državnoj potrošnji

Spajić je MANS-u dostavio tražene podatke

10793 pregleda 14 komentar(a)
Spajić, Foto: Savo Prelević
Spajić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.06.2021. 13:42h

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić najavio je danas da će svi podaci o državnoj potrošnji biti mjesečno objavljivani od jula ove godine.

To je uradio na inicijativu Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), nakon što im je dostavio tražene podatke.

MANS je na svom Tviter nalogu postavio link na kome se može pogledati potrošnja budžeta i konkretne isplate od decembra 2020. do kraja maja 2021. godine https://tinyurl.com/445byjk.

"Nadamo se da će Ministarstvo finansija i socijalnog staranja ubuduće ove informacije mjesečno objavljivati na svom sajtu, te da za jun 2021. neće trebati šest mjeseci i javna prozivka", poručili su iz MANS.

Spajić je juče poručio da se nada da je MANS dobio dokumenta vezana za rashode koji su u Državnom trezoru realizovani od novembra 2019. do juna 2021.

"Nadam da je NVO MANS dobio dokumenta koje smo poslali kao što je najavljeno. Sjutra ujutro u devet sati ujutro sva dokumenta koja su bila klasifikovana kao "interna" itd od strane Ministarstva finansija i socijalnog staranja (MFSS), ne samo u periodu koje je MANS tražio, već od početka će biti potpuno javna prvi put u istoriji naše zemlje", napisao je Spajić juče na Tviteru

Iz MANS su tim povodom poručili da će na "prvi put u istoriji" ipak malo da sačekaju, jer su kako tvrde neke isplate MFSS i dalje označene kao tajna.

"Nema podataka čak ni o isplaćenim iznosima, pa tako ne znamo koliko je potrošeno u transakcijama koje nose oznaku "TAJNO"", poručili su iz MANS.

Spajić je na to kazao da se nadaju da MANS podatke koje MFSS šalje bolje tumači nego njegove tvitove.

"Ja sam rekao da su sva dokumenta koja smo mi kao institucija (MFSS) odredili tajnim u prošlosti - više to nisu- to se dešava prvi put od kad Crna Gora postoji da jedna institucija to uradi.

MANS je 23. juna saopštio da uprkos javnom obećanju da će potrošnja novca biti javna i da će biti napravljen otklon od prakse Demokratske partije socijalista (DPS), MFSS do tada nije odgovorilo niti na jedan zahtjev za slobodan pristup informacijama koji se odnosio na trošenje novca građana za vrijeme mandata ove vlade.

"Od samog formiranja Vlade Crne Gore u decembru prošle godine, MFSS u kontinuitetu ignoriše zahtjeve MANS da se učine javnim podaci o transakcijama koje se vrše preko državnog trezora. MANS se zbog toga žalio nadležnoj Agenciji za slobodan pristup informacijama koja je do sada u svim slučajevima odlučila u našu korist. Ministarstvo je i ove odluke Agencije ignorisalo, nastavljajući da krši Zakon o slobodnom pristupu informacijama", saopšteno je tada iz MANS.

Spajić je nakon toga poručio da će MANS i svi ostali koji čekaju, do ponedjeljka (28. jun) do 15 sati dobiti pozitivan odgovor na sve zakonski moguće zahtjeve za slobodan pristup informacijama.

Bonus video: