Štrajkački odbor "Plantaža": Primirje do završetka berbe, generalni štrajk je zamrznut

Ovo je, nadamo se, naše poslednje obavještenje za javnost dok se berba ne završi a vjerujemo da će tada situacija biti mnogo jasnija po pitanju naših zahtjeva sa štrajka a i same situacije u kompaniji"

7415 pregleda 3 komentar(a)
Plantaže, Foto: Savo Prelević
Plantaže, Foto: Savo Prelević

Možemo reći da smo postigli primirje do završetka berbe, od zahtjeva koje smo postavili ne odustajemo, generalni štrajk je zamrznut dok se berba ne privede kraju, a do tada očekujemo i konkretne poteze novog Odbora direktora, saopšteno je danas iz Štrajkačkog odbora kompanije "13. jul Plantaže".

"Ovo je, nadamo se, naše poslednje obavještenje za javnost dok se berba ne završi a vjerujemo da će tada situacija biti mnogo jasnija po pitanju naših zahtjeva sa štrajka a i same situacije u kompaniji", navodi se u saopštenju Štrajkačkog odbora kompanije "13. jul Plantaže" koje potpisuju Anka Knežević, Mirko Marković, Danka Drakić Krstović, Nebojša Ralević i Marko Kovačević.

Oni su poručili i da su "dali obećanje da neće generalnim štrajkom ugroziti poslovanje kompanije s obzirom da berba breskve dostiže kulminaciju, a ubrzo počinje berba stonog grožđa, a potom i vinskog grožđa, ali poručuju da će pomno pratiti svaki potez aktuelnog rukovodstva i ako uoče bilo kakvo odstupanje od dogovora koji su postigli reagovaćemo adekvatno".

Oni su kazali da su "notorne su neistine da je Sindikat kompanije "13. jul Plantaže" jednostrano prekinuo komunikaciju sa rukovodstvom kompanije".

"Istina je da je Sindikat u više navrata tražio sastanak sa bivšim Odborom direktora, oni su odgovorili da nisu nadležni i uputili nas na izvršnog direktora Miroslava Vukovića. Izvršni direktor je odgovorio da su bespotrebni svi dalji pregovori sa Sindikatom. Osim toga je svojim postupcima, koji su upereni direktno protiv radnika, njihovo nezadovoljstvo doveo do tačke ključanja što je rezultiralo štrajkom upozorenja", ističe se u saopštenju

Oni su dodali da što se samog sastanka sa Odborom direktora tiče, po prvi put su dobili neke konkretne informacije od njih.

"Vjerujemo da je tome značajno doprinio štrajk upozorenja organizovan ispred zgrade naše kompanije 23.juna tekuće godine. O samim potezima koje rukovodstvo planira da sprovede u vezi oporavka naše kompanije nećemo govoriti, to prepuštamo njima ukoliko osjete potrebu za tim. U vezi našeg prvog i glavnog zahtjeva sa štrajka upozorenja (smjene trenutnog izvršnog direktora) nisu nam rekli ništa konkretno, između redova smo vidjeli da do kraja berbe, odnosno do privođenja kraju ove proizvodne godine, neće biti nikakvih promjena što se tiče izvršnog direktora i sekretara društva. Ne vidimo razlog zašto bi smjena bilo koga, a pogotovo Izvršnog direktora, ko je doprinio lošem stanju u firmi loše uticala na poslovanje firme. Upravo smo suprotnog mišljenja, da bi smjena dovela do snažnog zamaha i motivisala sve radnike da daju svoj maksimum da se berba uspješno okonča. Odbor direktora je odobrio pregovore Izvršnog direktora sa Sindikatom u vezi Kolektivnog ugovora iako se on nalazi pred Ustavnim i Privrednim sudom. Mi smo pregovore prihvatili a kako će se oni odvijati vrijeme će pokazati. Obećali su da će razgovarati sa Vukovićem i preispitati neke odluke koje je on donio sa svojim saradnicima kao i da će uticati na njega da svoj revanšizam ne ispoljava nad radnicima u vidu promjene radnih mjesta, pritisaka, ucjena ili nešto slično tome", piše u saopštenju Štrajkačkog odbora kompanije "13. jul Plantaže".

Bonus video: