sarađivaće sa međunarodnim partnerima

Milatović: Uradićemo klasifikaciju, nestrateška preduzeća kandidati za privatizaciju

Studija će, kako je kazao ministar, dati osnov za dalje djelovanje u cilju sređivanja lošeg naslijeđenog stanja u državnim preduzećima

21713 pregleda 299 reakcija 44 komentar(a)
Milatović, Foto: Savo Prelević
Milatović, Foto: Savo Prelević

Unaprjeđenje koorporativnog upravljanja u državnim preduzećima, kao i analizu svih državnih preduzeća kroz dvije dimenzije - profitabilnost i stratešku važnost za državu, Vlada će raditi uz podršku relevantnih međunarodnih partnera: Evropske komisije, Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), kazao je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

Rekao je da je prvi korak u tom pravcu osnivanje preduzeća “Montenegro Works”, koje će sa svojim stručnim kadrom, u saradnji sa međunarodnim partnerima, u vidu njihove tehničke podrške, raditi na uspostavljanju efikasnog finansijskog nadzora nad državnim preduzećima.

"Rezultat te saradnje će biti i jedna detaljna studija klasifikacije preduzeća u četiri kategorije: 1) ona koja su profitabilna i strateška, 2) ona koja su neprofitabilna i strateška, 3) ona koja su profitabilna a nestrateška, i 4) ona koja su neprofitabilna i nestrateška", objavio je Milatović na Tviteru.

Ovakva studija će, ističe, dati osnov za dalje djelovanje u cilju sređivanja lošeg naslijeđenog stanja u državnim preduzećima.

"Od ovih iz prve grupe će se tražiti dodatna efikasnost kako bi bili još profitabilniji. Ova iz druge grupe moraju da prođu snažno restrukturiranje, u cilju pokušaja da postanu profitabilna ili u suprotnom da budu organizaciono izmijenjena kako državna pomoć ne bi bila u suprotnosti za pravilima o državnoj pomoći. Preduzeća iz treće i četvrte grupe su po pravilu kandidati za privatizaciju", navodi Milatović.

Naglašava kako se podrazumijeva da će o svemu tome odlučivati Vlada i Skupština, u dijelu svojih nadležnosti.

"Kreiranje 'Montenegro Works' je zato prvi korak da bi do smislene i argumentovane rasprave na ovu temu došlo - a sve u cilju unapređenja stanja u poslovanju državnih preduzeća u Crnoj Gori", zaključio je ministar.