Profit Luke Bar milion eura

Profit manji za pola miliona, jer je država uzela dio naknade, zbog štrajka u Fijatu Kragujevac, otpisa potraživanja...
0 komentar(a)
Luka Bar, Foto: Anto Baković
Luka Bar, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 14.11.2017. 17:29h

Luka Bar tokom devet mjeseci ove godine ostvarila je profit od 1.039.008 eura, koji je za oko 34 odsto manji u odnosu na uporedni period 2016. godine kada je iznosio 1,56 miliona eura, pokazuju podaci iz poslovanja u koji su "Vijesti" imale uvid.

Poslovni prihodi kompanije, posmatrano između dva uporedna perioda porasli su 6,98 miliona eura na 7,84 miliona eura za oko 12,3 odsto, dok su poslovni rashodi porasli sa 5,38 miliona na 6,61 milion eura ili za oko 22,8 odsto.

Izostanak prihoda od naplate za upotrebu obale u skladu sa Zakonom o lukama (dopisom Lučke uprave od 27. 04. 2017. godine) naknadu obračunava Lučka uprava i uplaćuje direktno u državni budžet. Za devet mjeseci prošle godine Luka je po ovom osnovu prihodovala 774.997 eura, a za četiri mjeseca ove godine, do kada je Luka vršila naplatu, prihodovano je 465.243 eura.

Saznajemo nezvanično u kompaniji, ipak, da sredstva od naknade za obalu “nijesu izgubljena”, jer su direktan prihod države, i usljed povećanog obima posla, očekivani prihod u državni budžet po ovom osnovu iznosiće oko 1,3 miliona eura.

Usljed dvomjesečnog štrajka u fabrici Fijat, kao i neizlaska novog očekivanog modela vozila iz kragujevačke fabrike, pretovar vozila bio je devet odsto manji od planiranog.

Kašnjenje odobrenja za eksploataciju kamena na brdu Volujica uslovilo je smanjenje prihoda i po ovom osnovu.

Otpis potraživanja u iznosu od oko 230.000 eura prema šestomjesečnom računu, kao i storniranje faktura prema firmi Grimaldi, u iznosu od 48.000 eura, dodatno su uticali na poslovanje.

Izostanak profita po ovim osnovama nadomješten je povećanim pretovarom boksita, cementa i drugih tereta, kao i nizom aktivnosti, koje je preduzeo menadžment. Luka ima i pretplatu PDV-a i poreza i doprinosa kod države od 1,037 miliona eura.

Troškovi rasli jer su zbog većeg pretovara povećali zarade

Do povećanja rashoda kompanije, tokom prvih devet mjeseci 2017. došlo je po osnovu troškova za zaposlene zbog povećanog obima pretovara od 45 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok su ukupni troškovi zarada i ostalih naknada po osnovu ličnih rashoda porasli 21,44 odsto (ili 447.326 eura) sa 2,08 miliona na 2,53 miliona eura.

Kompanija je angažovala dodatnu radnu snagu u operativnom-tehničkom sektoru, a zbog primjene novog sistema obračuna povećala zarade shodno Zakonu o zaradama zaposlenih u javnom sektoru od maja 2016. godine.

Srazmjerno povećanju obima posla povećana su, takođe, ulaganja u održavanje i nabavku osnovnih stedstava za rad, što je uticalo na veće rashode u odnosu na isti period lani.

Bonus video: