PKCG: Efikasnije sprovoditi reforme poslovnog okruženja

Predstavnici Privredne komore smatraju da je očuvanje spoljnopolitičkog kursa i puta ka EU veoma važno, ali ne i dovoljno da se stabilizuje investiciono okruženje u Crnoj Gori

2840 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Koronakriza je zasigurno usporila dinamiku investicija u Crnoj Gori, zbog čega se reforme poslovnog okruženja, u periodu nakon pandemije, moraju sprovoditi efikasnije u cilju obezbjeđenja povoljne poslovne klime za privlačenje novih investitora, smatraju u Privrednoj komori (PKCG).

"Koronakriza je prouzrokovala globalnu neizvijesnost, a samim tim i pojačanu opreznost investitora, što je uticalo na smanjen priliv kapitala u nove razvojne projekte, te na drugoj strani dodatno naglasila značaj čuvanja postojećih investitora i završetka započetih projekata", rekli su iz PKCG agenciji Mina-business.

Predstavnici Komore smatraju da je očuvanje spoljnopolitičkog kursa i puta ka Evropskoj uniji (EU) veoma važno, ali ne i dovoljno da se stabilizuje investiciono okruženje u Crnoj Gori.

"Podaci pokazuju da se nastavlja pad priliva stranih investicija u odnosu na prošlu godinu, tako da su, u maju bile niže 36,2 miliona eura odnosno 10,9 odsto. Kako je koronakriza zasigurno usporila dinamiku investicija u Crnoj Gori, za sada je teško zaključiti koliki je taj uticaj u odnosu na druge faktore. To će biti poznato nakon suzbijanja pandemije", rekli su iz PKCG.

Oni su podsjetili da u prvih pet mjeseci spoljnotrgovinska razmjena bilježi pozitivan trend, odnosno rast od 3,1 odsto, kao i stepen pokrivenosti uvoza izvozom 19,7 odsto u odnosu na prošlu godinu, kada je iznosio 15,7 odsto.

"Građevinski sektor, bitan generator ekonomskog rasta, u obimu izvršenih građevinskih radova u prvom kvartalu manji je 20,2 odsto u odnosu na četvrti kvartal prošle godine. Turistička kretanja u prvoj polovini ove godine najavljuju oporavak", dodali su iz PKCG.

U Komori smatraju da ekonomski prosperitet zahtijeva jasnu i predvidljivu strategiju praćenu efikasnim mjerama ekonomske politike.

"Reforme poslovnog okruženja se, u periodu nakon pandemije koronavirusa, moraju efikasnije sprovoditi, kako bi se obezbijedila povoljna poslovna klima za privlačenje novih investitora i istovremeno motivisanje postojećih da ostanu i privređuju u Crnoj Gori", ocijenjeno je iz PKCG.

Navedeni negativni uticaji, ali i drugi faktori iz ranijeg perioda morali bi se otkloniti ili ublažiti kako bi se privukli strani investitori.

"Dakle, potrebni su vidljivi učinci na putu pridruživanja EU, jasna razvojna strategija zemlje praćena dugoročnim i kratkoročnim ekonomskim mjerama, stabilizacija političkih prilika, poboljšanje investicionog ambijenta, odnosno sigurnost investiranja, definisani prostorni planovi i kvalitetnija administracija", rekli su iz PKCG.

Oni su ocijenili da bi definisanje prioritetnih sektora pogodnih za strana ulaganja, kao što su poljoprivredna proizvodnja i prerada, prerađivačka i IT industrija, energetika, kao i kreiranje podsticajnih mjera i programa koje država u tu svrhu može ponuditi, trebalo da budu osnovni zadatak budućih ekonomskih politika.

"Smatramo da će crnogorska ekonomija u narednim godinama i dalje biti pod snažnim uticajem direktnih stranih investicija, te da će se nastaviti sa aktivnostima na unapređenju poslovnog ambijenta i građenju dobrog investicionog imidža u saradnji donosilaca odluka i poslovne zajednice", zaključili su iz PKCG.

Bonus video: