Bojanić: Do sada smo "gasili požare", krećemo u velike projekte

"Crnu Goru može da bude veoma ekonomski bogata zemlja ukoliko ostvarimo neki od projekata iz energetike i ukoliko Luku Bar, zajedno sa zaleđem i putnim i željezničkom infrastrutukrom, stavimo u punu funkciju“, smatra Bojanić

35079 pregleda 676 reakcija 51 komentar(a)
Bojanić, Foto: Boris Pejović
Bojanić, Foto: Boris Pejović

Ministarstvo kapitalnih investicija do sada se većinom bavilo "gašenjem požara", odnosno hitnim rješavanjem naslijeđenih problema, sada smo kadrovski skoro kompletni i možemo u potpunosti da se posvetimo razvojnim projektima, kazao je ministar Mladen Bojanić na današnjem radnom doručku sa novinarima.

„Crnu Goru može da bude veoma ekonomski bogata zemlja ukoliko ostvarimo neki od projekata iz energetike i ukoliko Luku Bar, zajedno sa zaleđem i putnim i željezničkom infrastrutukrom, stavimo u punu funkciju“, smatra Bojanić.

Na pitanje koliko je "ToMontenegro" do sada koštao državu, Bojanić je odgovorio da je osnivački kapital 30 miliona eura, da je do sada uplaćeno 26 miliona i da ostalo još četiri miliona da Vlada kao osnivač uplati toj kompaniji.

Državni sekretar za saobraćaj i pomorstvo u Ministarstvu, Zoran Radunović, kazao je da je Luka Bar jedna od boljih firmi iz njihovog resora i da ime veliki potencijal. Kazao je da postoji interesovanje jednog investitora da na prostoru slobodne zone u Luci investira 35 do 40 miliona dolara u proizvodnju fabriku, što bi otvorilo značajan broj radnih mjesta i omogućilo Luci Bar nove poslove.

On je naveo da je veliki naslijeđeni problema nefunkcionalnost dvije Plovidbe, Barske i Crnogorske, koje namaju kadrovskih kapaciteta za kvalitetno iznajmljivanje sopstvenih brodova. Kazao je da je cilj spajanje kompanija u jednu i kadrovsko osnaživanje.

Radunović je kazao da je bio cilj da nova aviokompanija počne sa letovima prije ljetne sezone, što se i desilo, a da će sada postepeno rasti i povećavati broj letova i putnika.

On je naveo da ta kompanija još nema potpisan ugovor sa Aerodromima Crne Gore, zbog čega nisu plaćene dosadašnje naknade Aerodromima, kao i da će se to pitanje uskoro rješiti.

Na pitanje zašto "ToMontenegro" ne koristi servis za održavanje aviona koje ima "Montenegro erlajns u stečaju", Radunović je naveo da su za zahtjev iz MA u stečaju da Ministarstvo posreduje između dvije kompanije saznali iz medija. Kazao je i da te dvije kompanije, ako žele treba da sarađuju. On je naveo da su od obje kompanije zatražili izvještaje o radu ali da im MA to nije dostavio.

Radunović je kazao i da su Aerodromi završili prošlu godinu sa minisom od 15 miliona, ali da se nivo saobraćaja postepeno povećava, da imaju razgovore o tome kako privući nove aviokompanije, pa će i poslovni rezultat biti bolji.

Kazao je i da su lost kompanije nastavile da lete za Crnu Goru iako su im ukinute subvencije koje im je odobrila prethodna vlast.

Radunović je naveo i da je u četiri željezničke kompanije naslijeđeno mnogo problema, da su one veliki poreski dužnici kao i da je stanje infrastrukture u lošem stanju.

"U željezničku infrastrukturu je uloženo oko 150 miliona eura, ali mi i dalje imamo veliki broj sporih vožnji i zaustavljanja. Radimo petogodišnji plan neophodnih investicija u infrastrukturu. Trenutno je aktivno 31 gradilište na željeznici", najavio je Radunović.

On očekuje da se građevinski radovi na autoputu završe u roku do 30. novembra, ali da je naizvjesno da li će tada biti otvoren za saobraćaj, zbog završetka elektro instalacija i sistema nadzora, kao i komplikovanog tehničkog prijema.

Sekretar Ministarstva Milena Žižić kazala je i da su izmjenili ugovor sa Automoto savezom o pružanju usluga pomoć na putu, koju je prethodna vlast ugovorila na iznos od 650 hiljada eura godišnje, tako što su cijenu smanjili na 270 hiljada eura sa PDV-om a taj servis značajno poboljšali.

Na pitanje o neslaginja sa većinom u Vladi oko formiranja kompanije "Montenegro Works" koja treba da nadzire ostale državne kompanije, Bojanić je kazao da je kada se formirala Vlada postignut dogovor da se u njegovom Ministarstvu formira odjeljenje za korporativno upravljanje koje za svoj resor nadzire i savjetuje uprave državnih kompanija.

On je naveo i da je prema tom planu Savjet za privatizaciju, koja je skoro završena, trebalo da preraste u Savjet za korporativno upravljanje i privatizaciju, ali da mu nije jasno zbog čega se od tog plana iznenada odustalo i krenulo u formiranje jednog preduzeća za sve.

Bojanić je kazao da ovdje u pitanju nije sukob dva ministra već sukob dva mišljenja, kao i da su u Vladi saglasni da je dosadašnje upravljanje državnim kompanijama bilo neuspješno i da ga treba unaprijediti, ali je sporan pristup tom rješenju.

Naveo je da smatra da je formiranje ovog preduzeća na ovakav način suprotno Zakonu o privrednim društvima, Uredbi o državnoj upravi i Zakonom o obligacionim odnosima.

Bonus video: