Obezbijediti bolju povezanost i sigurniji oblik transporta

Direktor Stalnog sekretarijata Transportne zajednice, Matej Zakonjšek, naveo je da je siguran da će prvi Željeznički samit Zapadnog Balkana odigrati ulogu pokretača i uticati na pozitivne promene u oblasti investicija u željeznički saobraćaj i reformu politika vezanih za željeznicu

3928 pregleda 1 komentar(a)
Foto: MEK
Foto: MEK

Izgradnja moderne, digitalizovane željezničke mreže, sa direktnim ekspresnim vozovima koji povezuju najznačajnije gradove u regionu, doprinijeće uspostavljanju bolje povezanosti i obezbijediti sigurniji oblik transporta za poslovna i privatna putovanja na Zapadnom Balkanu, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija.

Iz Ministarstva su kazali da je ova odluka prepoznata kao osnovni prioritet dokumenta pod nazivom Posvećenost željeznici koji su danas, tokom Željezničkog samita Zapadnog Balkana u Beogradu, potpisali resorni ministri u regionu.

Delegacija Ministarstva, na čelu sa ministrom Mladenom Bojanićem, učestvovala je na prvom Željezničkom samitu Zapadnog Balkana pod nazivom Budućnost je na šinama.

Samit je održan u organizaciji Stalnog sekretarijata Transportne zajednice, Evropske investicione banke (EIB) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a pod okriljem Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije.

Samit je okupio ministre čijim resorima pripada sektor saobraćaja zemalja Zapadnog Balkana i graničnih zemalja, predstavnike Evropske komisije (EK) i profesionalce iz oblasti željezničkog saobraćaja koji su razgovarali na temu unapređenja regionalne i evropske saobraćajne politike i doprinosa izgradnji digitalizovanih i održivih sistema željezničkog saobraćaja u regionu.

„Učesnici su se saglasili i odredili prioritete koji uključuju ponovno uspostavljanje mreže vozova u cilju bolje povezanosti u regionu i Evropskoj uniji (EU), unapređenje procesa digitalizacije sistema željeznica u oblasti razmjene podataka kod prekograničnog prevoza putnika i robe, poboljšanje bezbjednosti pružnih prelaza kao i otvaranje željezničkog tržišta“, navodi se u saopštenju.

Bojanić je saopštio da Ekonomsko-investicioni plan Zapadnog Balkana predstavlja razvojnu kapiju Crnoj Gori u rekonstrukciji i modernizaciji željezničke infrastrukture i vozila, a sve u cilju unapređenja ukupne putne infrastrukture ka punoj digitalizaciji.

“Tako ćemo našim građanima, privrednicima i gostima omogućiti, uz očuvanje životne sredine, bezbjedan i efikasan željeznički prevoz. Naravno, ne smijemo zaboraviti na željeznički kadar, njihova uloga je najvažnija u cijelom procesu, pa svi zajedno moramo uložiti dodatne napore da se njihova društvena i ekonomska pozicija ojača“, poručio je Bojanić.

Direktor Stalnog sekretarijata Transportne zajednice, Matej Zakonjšek, naveo je da je siguran da će prvi Željeznički samit Zapadnog Balkana odigrati ulogu pokretača i uticati na pozitivne promene u oblasti investicija u željeznički saobraćaj i reformu politika vezanih za željeznicu.

„To će učiniti da željeznički saobraćaj ponovo postane atraktivan za građane i poslovne ljude u regionu. Ovo se može postići istovremenim radom na dva kolosjeka - kroz usvajanje standarda i izgradnju i poboljšanje postojeće infrastrukture“, smatra Zakonjšek.

Imajući u vidu da željeznički saobraćaj ima najmanje štetan uticaj na životnu sredinu, on je, prema riječima Zakonjšeka, odgovoran za izuzetno mali postotak emisija gasova sa efektom staklene bašte i ima veliki potencijal da doprinese ekonomskom napretku cijelog regiona.

Direktorica Grupe za održivu energiju u EBRD-u, Nandita Paršad, kazala je da ta banka pruža podršku zemljama Zapadnog Balkana u procesu ozelenjavanja njihovih privreda.

„S obzirom na činjenicu da se svijet okreće zelenijim i odgovornijim oblicima transporta, a uz dostupna finansijska sredstva, ovo je prilika koju zemlje Zapadnog Balkana ne smiju da propuste da investiraju u svoje željeznice“, poručila je Paršad.

EBRD je, zajedno sa EU i EIB, posvećena pružanju kontinuirane podrške u vidu struktuiranih i priuštivih finansijskih sredstava za razvoj željeznice kao održivog, zelenijeg i bezbjednijeg oblika transporta u zemljama Zapadnog Balkana.

Potpredsjednica EIB za region Zapadnog Balkana, Ljiljana Pavlova, rekla je da ta institucija rado podržava sve inicijative koje će ubrzati modernizaciju željeznica u skladu sa standardima EU.

„Pametnije, bezbjednije i digitalizovane željeznice u cijelom regionu će doprinijeti da se bolje suočimo sa problemima u očuvanju životne sredine i omogućiti prelaz na održivije oblike transporta“, smatra Pavlova.

Kako bi ovaj cilj bio postignut, željezničkom sektoru su, kako je poručila, neophodne velike investicije i tehnička podrška, a EIB će biti spremna za primjenu Ekonomsko-investicionog plana i pružanje pomoći lokalnim partnerima u pristupu raspoloživim fondovima.

„Uz svoje desetogodišnje prisustvo u regionu i kao lider u oblasti investicija u željeznički saobraćaj, EIB je samo od 2009. godine uložila blizu deset milijardi EUR, a više od pet milijardi EUR je uloženo u transportni sektor“, rekla je Pavlova.

Ona je najavila da će EIB uskoro pokrenuti novu Politiku za investiranje u transport u cilju suočavanja sa postojećim izazovima i obezbjeđenja prelaska na bezbjedne, dostupne, zelene i efikasne oblike transporta za budućnost.

Region će, prema njenim riječima, predstavljati sastavni dio tog procesa.

Samit je organizovan da koincidira sa dolaskom voza Connecting Europe Express. Osmišljen u okviru Evropske godine željeznice, ovaj voz, koji će proći kroz 26 evropskih zemalja, je u nedjelju doputovao u Beograd, odakle će nastaviti svoj put ka Skoplju i dalje.

Bonus video: