Vukasović traži mišljenje Inspekcije rada

Inspektorka rada nadređena za Kotor Violeta Bojović ”Vijestima” je juče kazala da Vukasovićev zahtjev još nije došao do nje jer prvo mora biti procesuiran u Upravi za inspekcijske poslove, pa onda njoj.

5753 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Siniša Luković
Foto: Siniša Luković

Izvršni direktor Luke Kotor Vlado Vukasović zatražio je intervenciju Inspekcije rada povodom sukoba koji ima sa Odborom direktora te kompanije u vezi ugovora o radu koji mu je ponuđen, saznaju “Vijesti”.

Odbor direktora, na čijem je čelu Ljiljana Popović Moškov (URA), insistira da Vukasović koga su izabrali za izvršnog direktora 8. jula, a on tu funkciju preuzeo narednog dana, potpiše ugovor o radu u kojem nije predviđena isplata otpremnine u slučaju da se direktor sa ili bez obrazloženja smijeni prije isteka četvorogodišnjeg mandata.

Vukasović je odbio da potpiše taj ugovor smatrajuči da bez otpremnine može biti smijenjen samo u slučajevima kada Odbor direktora ima obrazloženje za taj potez, ali da mu u slučaju ako bude prijevremeno razriješen bez obrazloženja, pripada Zakonom o radu i Kolektivnim ugovorom predviđena otpremnina.

On smatra da bez obzira što je direktor, ne može imati manja prava u slučaju otpuštanja bilo kog drugog radnika Luke Kotor kojima sljeduju otpremnine.

Vukasović je kao novi izvršni direktor u Centralnom registru Privrednog suda upisan 21. jula od kada je formalno stupio u radni odnos u toj kompaniji čiji je većinski vlasnik Opština Kotor. Ugovor o radu mu je na potpis dostavljen tek 30. jula. Odbor direktora insistira da se Vukasović odrekne prava na otpremninu zbog loše finansijske situacije Luke Kotor kojoj je više od godinu i po dana zbog pandemije potpuno onemogućeno ili drastično ograničeno da obavlja osnovnu djelatnost – prijema brodova i putnika.

”Kako do ovog trenutka nemam potpisan ugovor o radu, a zbog činjenice da prije stupanja na rad, kao ni deset dana poslije toga nije preduzeta nijedna radnja od strane ovlašćenog subjekta u cilju potpisivanja istog, obraćam se zahtjevom da izvršite inspekcijski nadzor, kako biste konstatovali činjenicu da sam u skladu sa članom 30 zakona o radu stekao pravo na ugovor o radu na neodređeno vrijeme”, piše u dopisu koji je Vukasović uputio Inspekciji rada.

Inspektorka rada nadređena za Kotor Violeta Bojović ”Vijestima” je juče kazala da Vukasovićev zahtjev još nije došao do nje jer prvo mora biti procesuiran u Upravi za inspekcijske poslove, pa onda njoj.

Zbog toga što je odbio da potpiše ugovor o radu Odbor direktora namjerava da smijeni Vukasovića i da na njegovo mjesto dovede pravnika Milka Krvavca. Za smjenu Vukasovića koji je njihov partijski kadar, Popović Moškov je dobila i saglasnost kotorskog SNP-a kome po koalicionom sporazumu o vršenju lokalne vlasti u tom gradu, pripada mjesto izvršnog direktora Luke.

Krvavac, koga SNP predlaže za novog direktora, nekada je bio pomorac u kotorskoj Jugooceaniji, a u njegovoj biografiji piše i da je bio “direktor francuske modne konfekcije” i rukovodilac pravne i službe finansija u JU Grad teatar-Budva. Krvavac je ranije bio poslanik Srpske radikalne stranke u Skupštini, a nakon toga je, prema nezvaničnim informacijama, prije desetaka godina imao i drugu svoju partijsku epizodu kao član SDP-a u Budvi.

Bonus video: