Milatović: Aktivnosti Vlade usmjerene na pokretanje ekonomske aktivnosti

On se osvrnuo i na pomoć koju je Evropska unija (EU) pružila Crnoj Gori u momentima globalne krize izazvane pandemijom koronavirusa i dodao da je time pokazan visok stepen solidarnosti prema Crnoj Gori kao zemlji kandidatu za članstvo

3030 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Vlada je sve svoje aktivnosti usmjerila na ispunjenje evropske agende, pokretanje ekonomske aktivnosti, stabilizaciju javnih finanija i poboljšanje kvaliteta života građana, poručio je ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović.

“Težimo da Crna Gora bude država evropskih vrijednosti i jednakih prilika za sve građane, da bude sistem koji je održiv i koji neće moći, kao takav, da se uruši”, kazao je Milatović.

On je učestvovao na javnoj debatu na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore (UCG) na temu Solidarnost proširenja: između političke i ekonomske konvergencije i solidarnosti. Debata je inspirisana poglavljem o Crnoj Gori objavljenom u trećem izdanju monografije Budućnost Evrope prestižnog izdavača Springer.

Autori tog poglavlja su, kako je saopšteno iz Ekonomskog fakulteta, njegov dekan Nikola Milović i profesorica Danijela Jaćimović.

Milatović je tokom izlaganja naveo da postoji snažna volja, neophodno znanje i jaka posvećenost, koja ima za cilj dinamičniji ekonomski rast i razvoj i pravednu socijalnu politiku koja je od velikog značaja za evropski put države.

On se osvrnuo i na pomoć koju je Evropska unija (EU) pružila Crnoj Gori u momentima globalne krize izazvane pandemijom koronavirusa i dodao da je time pokazan visok stepen solidarnosti prema Crnoj Gori kao zemlji kandidatu za članstvo.

Milović je saopštio da je pandemija pokazala da su solidarnost, saradnja i koordinacija ključni faktori za uspješan oporavak i bolju budućnost.

On je poručio da solidarnost nije „jednosmjerna ulica“, već je potrebno da i Crna Gora dokaže svoju solidarnost bržim i ozbiljnijim implementiranjem evropskih vrijednosti i ispunjavanjem političkih kriterijuma.

“Kao što EU bira Crnu Goru, potvrda da i Crna Gora bira evropski put leži u nedavnom istraživanju javnog mnjenja, koje je pokazalo da 75 odsto građana Crne Gore podržava pristupanje države Uniji” rekao je Milović.

Ambasadorka EU u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa, je navela da je uzajamno političko i ekonomsko približavanje sa Unijom kontinuiran, paralelan i izazovan proces.

“Jedno ne može imati prednost nad drugim, jer su oba procesa usko povezana. Crna Gora mora raditi na oba fronta, mora donositi odlučne i hrabre političke odluke i prevazilaziti tenzije, što će zemlji omogućiti da krene naprijed i u pogledu političkih i ekonomskih reformi”, dodala je Popa.

Prema njenim rječima, EU je spremna da pomogne kako politički tako i velikim ulaganjima kroz Ekonomski investicioni plan, IPA projekte i druga ulaganja.

Jaćimović smatra da inicijativa za ekonomsku integraciju može biti odskočna daska u procesu evropskih integracija.

“Da bi se region istinski razvijao, ekonomska integracija mora biti praćena reformama u pogledu vladavine prava. Ekonomski šok izazvan pandemijom ne mogu same da prevaziđu države Zapadnog Balkana, a konkretne mjere trebalo bi da budu ubrzanje najavljenih EU investicionih planova”, smatra Jaćimović.

Objavljivanje monografije Budućnost Evrope koordinisala je asocijacija TEPSA, čiji je predstavnik na debati bio Andrea Sabatini.

On je, govoreći o značaju monografije, kazao da je u njoj prikazana slika uspjeha i izazova evropske solidarnosti na djelu.

“Pandemija koronavirusa dala je dobar primjer uticaja EU na rješavanje zajedničkih problema, uvođenjem niza hitnih finansijskih programa. Međutim, čini se da su mnogi građani Unije nezadovoljni solidarnošću na djelu, što dokazuje da joj je potrebna posebna pažnja kako bi se ona poboljšala”, zaključio je Sabatini.

Bonus video: